CROPIX
RUJEVICA JE NOVI ŠAMAR

ZA HRVATSKU JE 2017. - GODINA RASPRODAJE UGLEDA Dvije pobjede, remi i dva poraza: Nikad tako loši nismo bili, izostanak Rusije bio bi 'šlag na torti'!

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 08. listopad 2017. 00:38

Na stranu sve kalkulacije oko plasmana u Rusiju te trilera u Kijevu u ponedjeljak, na Rujevici se protiv Finske u strašno važnoj utakmici nastavila rasprodaja teško stečenog nogometnog ugleda hrvatske reprezentacije. Ugled na tribinama nam je ionako nepovratno narušen divljanjem na San Siru prije dvije godine te u Francuskoj protiv Češke u drugom kolu Europskog prvenstva… Tekuća kalendarska godina već sada će ostati upamćena po uvjerljivom porazu u Estoniji, domaćem remiju protiv Finske te igri bez igre.

No, krenimo kronološki, već na samom startu 2017. godine, dio renomea bačen je niz rijeku kada su na turneju po Kini otišle ‘rezerve rezervi’, odnosno igrači koji će vrlo teško ponovno obući dres s kockastim motivima. U redu, HNL-ovci se nisu osramotili protiv Čilea, kao ni druga postava HNL-ovaca protiv Kine, obje su utakmice izgubljene nakon serije kaznenih udaraca, ali naravno da se postavljalo pitanje treba li momčad renomea i renkinga Hrvatske odlaziti s C momčadi na turizam.

Krajem ožujka, u standardnom FIFA-inu terminu, kod kuće je slomljena Ukrajina, a četiri dana nakon dogodila se sramota u Tallinnu, u još jednoj prijateljskoj utakmici gdje je osim obraza na dulje vrijeme izgubljen i Marko Pjaca. Ponovno, bilo je upitnika moraju li Vatreni, ovaj put iz moralnih razloga (bila je to usluga domaćinima što se nisu žalili na odluku UEFA-e kada je zaigrao neprijavljeni Ivan Fiolić u U-21 susretu) igrati na travnjaku koji je sličio na pješčanik.

Estonska i finska pljuska

Estonci će 3:0 pobjedu nad prvotimcima Intera, Reala i Juventusa prepričavati generacijama…

- Nema smisla igrati ovakve utakmice i poručio bih gospodinu Šukeru da bira bolje protivnike i bolje uvjete za igru - kazao je Perišić, u tom susretu kapetan Hrvatske.

Pobjeda nad Meksikom, ponovno u šarenom sastavu, zamaskirala je slabosti iskazane već na Islandu (1:0), a posebice u domaćem susretu protiv Kosova koji je slomljen tek u nastavku, i to skokom Vide nakon prekida. Maksimirski bazen nema smisla spominjati, taj stadion odavno je bez ugleda ostao.

Rujevica je novi šamar hrvatskoj reprezentaciji koja velikodušno daruje kvalitetom limitirane i pomalo nedorasle protivnike (87. na ljestvici FIFA-e, samo je Slovenija 1997. bila slabija) čiji igrači ne mogu stati u istu rečenicu sa, primjerice, Modrićem i Rakitićem. Igra je bila upitna i do pogotka Mandžukića, no poslije pogotka Hrvatska je prestala igrati, valjda misleći kako je Finska potpuno slomljena. A kad ono, Finci u posljednjih 15 minuta stisnu Hrvatsku kao da su Brazil!

Dvije pobjede, remi i dva poraza u ovogodišnjim kvalifikacijama, nikad tako loši nismo bili. A izostanak Rusije bio bi 'šlag na torti' rasprodaje...

Linker
03. svibanj 2024 08:34