Getty Images
IZMEĐU KLUPE I NASLOVNICA

ZA OVO STVARNO TREBAJU ČELIČNI ŽIVCI Nikola Vlašić oduševio navijače, medije, nameće se i novom treneru, ali opet je nabasao na 'staru školu'

Evertonovi junaci u sudaru na Cipru - Ademola Lookman i Nikola Vlašić
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. prosinac 2017. 09:40

Nikad nije lako biti na najvišoj razini kada znaš da praktički nemaš priliku za popravni. A Nikola Vlašić (20) je dobro znao što mu može donijeti gostovanje kod Apollona u Nikoziji.

Oproštajna utakmica Evertona u skupini Europske lige i napokon prava prilika da novom treneru Samu Allardyceu pokaže da je njegov prethodnik duboko zabrazdio poslavši ga u drugu momčad. Premda je utakmicu vodio Craig Shakespeare, prvi pomoćnik Sama Allardycea koji zbog liječničkog pregleda nije ni putovao na Cipar.

Mogao zabiti i više

Uglavnom, Vlašić je napokon zaigrao od prve minute i to u pričuvnoj postavi kojoj je prosjek bio tek 23 godine. Takav je Everton loše stajao čak i na kladionicama koje su Apollonu namijenile ulogu izrazitog favorita. Međutim, raspoloženi tandem Vlašić - Lookman izrežirao je tri pogotka pa je Everton upisao i treću pobjedu u nizu, uz fenomenalnu 9:0 gol-razliku!

Novopečeni hrvatski reprezentativac u ulozi je desnokrilnog napadača - na kojoj najčešće igra premda je daleko najmanje preferira - najprije nakon sjajnog driblinga i prodora asistirao Lookmanu za prvi gol, da bi treći izrežirao nakon što je duboko u polju prevario jednog igrača, pretrčao drugog, a onda lijevicom poslao loptu ispod golmana. Mogao je Vlašić zabiti i još koji pogodak, ali jednom mu je golman skinuo dobru šansu, dok su u nekoliko navrata suigrači bili sebični pa mu nisu dodali loptu premda je bio u odličnim pozicijama za pogodak.

Engleski mediji prepoznali su njegovu dobru igru nagradivši je odličnim ocjenama. Daily Mail mu je podario 7,5 - Lookman je kao dvostruki strijelac dobio 8.5 - dok mu je lokalni Liverpool Echo podario ‘osmicu’, baš kao i Lookmanu, a nitko od preostalih suigrača nije išao preko ‘sedmice’.

- Ispraćeni smo na utakmicu koja kao nije imala nikakvu važnost, ali za nas igrače bila je jako važna, jer većina nas ima malenu minutažu i želi se nametnuti treneru - kazao je Vlašić dodajući: - Uvijek je lijepo pobijediti i sačuvati čistu mrežu a ovo je bila i naša prva pobjeda u skupini, tako da smo na koncu sretni i zbog toga. U svlačionici smo se dogovorili da ćemo probati uživati kroz igru i tako pokazati sve što znamo.

Evertonov Hazard

A pokazali su puno talenta, što je navijače posebno razveselilo, jer očito Everton ne treba strahovati za budućnost. Naravno da su Vlašić i Lookman u svim izvještajima bili u prvom planu. Mladi Vlašić još se jednom mogao napuniti samopouzdanjem čitajući forume na stranici Liverpool Echo. Neupitno je da ga navijači iznimno cijene, da ih oduševljavaju njegovi driblinzi, eksplozivnost i brzina, kao i činjenica da pokazuje mirnoću u gol šansama. “Vlašić mora biti u momčadi... Vlašić će ako tako nastavi biti Evertonov Hazard... Unsworth je potpuno zabrazdio kada ga je izbacio iz momčadi...”. Ne možete pronaći komentar u kojem će netko sporiti njegovu igračku kvalitetu.

Međutim, Allardyce je taj koji sastavlja momčad, a ne vjerujemo da se puno bavi forumima. Doduše, ako je gledao utakmicu u Nikoziji - a bilo bi logično da je - morao je vidjeti svu raskoš Vlašićeva talenta, ali teško je vjerovati da će to biti dovoljno za ekspresno vraćanje hrvatskog ofenzivca u prvu postavu. Allardyce je stara škola, a to znači da će u pravilu prednost dati ‘provjerenim’ snagama. Stoga će Vlašić u nedjelju u velikom derbiju protiv Liverpoola vjerojatno priliku čekati s klupe. No, nova će prilika doći, samo treba biti strpljiv i ugrabiti je baš kao što je to napravio u četvrtak na Cipru.

Linker
03. svibanj 2024 12:56