Cropix
'ŠPIJUN' KOJI NAS JE VOLIO

Zaboravljeni 'vatreni' ponovno postaje hrvatski insajder: 'Španjolska više nije što je nekad bila'

Onoga trenutka kada ih je ždrijeb spojio s Hrvatskom, Španjolci su se malo zabrinuli! - prenosi nam s Pirinejskog poluotoka dojmove o ždrijebu Eura 2016. Nikola Jerkan, bivši igrač Hajduka i nekadašnji hrvatski reprezentativac.
Piše: Vedran BabićObjavljeno: 14. prosinac 2015. 17:43

Jerkan posljednjih 15 godina neprekidno živi u Oviedu, ondje je prethodno proveo šest godina kao igrač (1990. - 1996.). Navrati redovito i u Hrvatsku, pogotovo ljeti na mjesec-dva, a doći će sada i za božićne i novogodišnje blagdane. Otkriva nam kako su Španjolci ipak očekivali lakšu skupinu s kojom kreću u lov na treću uzastopnu europsku titulu.

- Smatraju da su dobili dosta jaku skupinu. Nema nekog izrazitog autsajdera i praktički svak svakoga može pobijediti. Ipak, smatraju se favoritima budući da su osvojili zadnja dva Eura, izjavio je Jerkan u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Iz hrvatskih se redova, očekivano, najviše pribojavaju igrača koji igraju baš u Španjolskoj, pred njihovim očima.

- Izdvajaju Rakitića i Modrića, ali i navode kako imamo druge adute poput Kovačića i Halilovića, dvojice mladića koji također dobro igraju. Na nas gledaju kao na svoje najveće konkurente za prvo mjesto u skupini, ali imaju respekt i prema Turskoj i Češkoj.

Sjećaju se Španjolci, dakako, ogleda na Euru 2012. u poljskom Gdanjsku, u kojemu su s minimalnih 1:0, pred sam kraj susreta, svladali "kockaste". Hrvatska je tim porazom ispala iz natjecanja.

- Na tom su Euru Španjolci kasnije postali prvaci, ali protiv nas nisu došli lako do pobjede, imali su puno sreće.

Ipak, objektivno su glavni favoriti u našoj skupini, ali su isto tako i u uskom krugu najizglednijih kandidata za naslov, Španjolci nisu toliko dominantni kao nekoć.

- Kod njih se trenutačno odvija mala smjena generacija. Osjeti se odlazak nekih igrača, nije to više kao prije. Svjesni su da im neće biti lako u ovoj skupini i traže nove igrače. Vidljivo je da nisu toliko euforični kao uoči nekih prijašnjih natjecanja - kaže nam pedesetjednogodišnji Jerkan, vlasnik 31 nastupa za hrvatsku reprezentaciju od 1992. do 1997. godine.

Linker
03. svibanj 2024 12:31