Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images / Getty Images
NAJGORI SCENARIJ - DUŽA PAUZA

ZABRINJAVAJUĆE STANJE LUKE MODRIĆA, VIJESTI NISU DOBRE: Realov dvojac se vraća, Luka upitan za utakmicu godine! Oglasio se i liječnik Vatrenih

RIZIK Modrićeva ozljeda mora biti 100% sanirana da bi se izbjegla još duža pauza
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 01. ožujak 2018. 17:44

Posljednje provjere liječničke službe Real Madrida dodatno su zabrinule trenera Zinedinea Zidanea. Tri važna člana udarne postave, Marcelo, Luka Modrić i Toni Kroos, već su nekoliko tjedana izvan pogona. Kako se idućeg utorka, 6. ožujka, u Parizu igra jedina natjecateljski presudna utakmica za Realovu sezonu, uzvrat protiv PSG-a u osmini finala Lige prvaka, sasvim je logično kako Zidane s velikim iščekivanjem prati evoluciju njihova oporavka.

Prema pouzdanim informacijama trenutačno je stanje takvo da će Marcelo i Kroos sasvim sigurno biti u kadru za dvoboj na Parku prinčeva. Još je moguće da će Nijemac biti u zapisniku subotnje prvenstvene utakmice, protiv Getafea na Santiago Bernabeuu. Njegova je ozljeda, koliko su god ligamenti koljena uvijek delikatni, ipak manje rizična od tegoba sa stražnjim bedrenim mišićem, a koje opterećuju Marcela i Modrića.

Prilična nervoza

Brazilac je već u rujnu imao istu ozljedu, pa kada se protiv Betisa, 18. veljače, uhvatio za ‘ložu’, odmah je stao. Iskusni Marcelo je time bitno umanjio štetu, jer je ruptura mišića bila unutar prvog stupnja, čak na granici s jačim istegnućem. Marcela će se vjerojatno poštedjeti subotnje utakmice, iako su procjene kako je on praktično oporavljen.

Luka Modrić najmanje je bio zadovoljan posljednjim testovima. Liječnici Reala su zaključili da nije spreman za subotnju utakmicu protiv Getafea. To je stvorilo kod kapetana Vatrenih priličnu nervozu, jer osim što će tako izbivati četiri utakmice, neće imati pravu provjeru mogućnosti prije supervažnog dvoboja u Parizu.

Dakako da je Modriću to opterećenje, tim prije što bi na Parku prinčeva nastupio bez natjecateljskog ritma od 14. veljače. Praktično, dakle, puna tri tjedna, što je za igrača naglašene eksplozivnosti, koji mora i puno trčati, objektivno problematična pauza.

U Parizu će madridski Real dočekati supermotivirani PSG. Teža ozljeda Neymara će, na stranu manjak kvalitete koji će imati trener Emery, dodatno homogenizirati

Štoviše, može se dogoditi da će svi akteri PSG-a biti još više motivirani da pokažu kako oni mogu ostvariti veliki uspjeh eliminacije Reala bez Brazilca, koji zbog privilegiranosti i egocentričnosti nije omiljeni član svlačionice. Vrlo agresivna igra, visoki presing i maksimalan intenzitet kojeg će nametnuti domaćini tražiti će maksimalnu spremnost Zidaneove momčadi.

Opasna stražnja loža

Može li francuski trener tu utakmicu započeti s tri oporavljenika, od kojih su dvojica bila opterećena ozljedom mišića? Treneri obično ne žele riskirati da im se dogodi realno mogući scenarij ponavljanja ozljede i ranih izmjena, pogotovo što utakmica može ići u produžetak. Pariški je dvoboj va banque i igrači moraju ući čiste glave, neopterećeni strahom od nove ozljede. Točno je i to da je Zidaneu i Realu Liga prvaka zadnji pojas za spašavanje natjecateljske sezone, jer izgubiti u Parizu znači madridsku noćnu moru - tri mjeseca igranja ‘za ništa’.

To osnažuje teze kako bi francuski trener, ako liječnici daju zeleno svjetlo, trebao igrati s igračima kojima najviše vjeruje, a spomenuta trojka definitivno spada u takve. Modrić i Marcelo odigrali su 30, a Kroos 29 utakmica ove sezone...

Luka Modrić, naravno, mora biti vrlo oprezan. Nakon što je dobro odigrao protiv Paris SG-a u prvoj utakmici, sljedeću je protiv Betisa bio na klupi. No, na treningu je osjetio ‘nešto’ i odmah je ultrazvuk pokazao da mu se u predjelu ‘dugog mišića stražnje lože’ stvorila tekućina. Manja ruptura je uvijek i ipak znak pokidanih vlakana mišića. Što znači da mora biti 100% sanirana kako se ne bi riskiralo ponovno pucanje, koje bi u recidivu sigurno bilo veće, s posljedično dužom pauzom. Za igrača od 32 i pol godine, koji je i dalje eksplozivan, nema mjesta forsiranju. Pogotovo ne po ovako hladnom vremenu, što je za mišiće dodatni teret.

Zato će Modrić preskočiti Getafe i s fizioterapeutima Reala fokusirati će se na terapije i postupna opterećenja do ponedjeljka navečer. Tada će se na Parku prinčeva, na posljednjem treningu definitivno vidjeti je li spreman za meč koji će usmjeriti sezonu Real Madrida.

Dr. Boris Nemec: Modrićeva ozljeda nije teža, ali teško je reći kada će zaigrati

Boris Nemec, liječnik hrvatske reprezentacije, na temu Modrićeve ozljede, kazao je:

- Mogu reći ono što je poznato, da je istegnuo stražnju ložu, da je to prvi stupanj ozljede, dakle samo edem, magnetska rezonanca nije pokazala nikakva oštećenja mišićnih niti, kao ni krvarenja, dakle samo jedan edem, otok, koliko mi je poznato počeo je trčkarati.

Kada će Modrić točno zaigrati Nemec ipak nije htio govoriti:

- Radi se evidentno o lakšoj ozljedi, međutim, kojeg će datuma igrati utakmicu to nije pitanje za mene nego liječnike i masere koji su svaki dan s njima te imaju točan uvid u tijek oporavka. Znaju kako se osjeća, no generalno govoreći, ništa nije ozbiljno. Kao liječnik reprezentacije vidio sam da mu ide nabolje, pa se nakon toga više nisam petljao, nisam ga zvao posljednjih dana. (da)

Linker
30. travanj 2024 12:32