Getty Images, sn ilustracija
VELIKA NEDJELJA

ZADNJI PUT OVO SE DOGODILO 1974., A 44 GODINE KASNIJE NETKO OPET NIJE PAZIO 'Naše finale uvijek počinje u dva sata i počet će u dva sata'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. srpanj 2018. 16:46

Zadnji puta se dogodilo 1974. Na isti dan trebala su se igrati dva finala, ono Svjetskogg nogometnog prvestva i muško finale Wimbledona. Wimbledon se igrao u subotu, 6. srpnja, kada je Jimmy Connors sredio Kena Rosewalla sa 6:1. 6:1, 6:4. Nedjelja je ostala samo za nogomet.

U Münchenu je finale tog 7. srpnja 1974. počelo u 16 sati, Njemačka je svladala Nizozemsku sa 2:1 i postala svjetski prvak.

Ipak, 44 godine kasnije netko nije pazio. I ispalo je da se wimbledonsko finale i finale SP-a igraju opet istog dana. Da stvar bude zanimljivija, Wimbledon počinje u 15 sati, a finale u Moskvi dva sata kasnije, istog 15. srpnja.

- Iznenađeni smo odlukom Fife - kazao je Mick Desmond, dodajući, ne znajući valjda niti on podatak kako je to bilo 1974.

- Nogometno finale obično ne počinje u 16 sati po londonskom vremenu.

Wimbledon
REUTERS/Matthew Childs / REUTERS

U engleskom stilu

Uz poentiranje u tipično engleskom stilu.

- Naše finale uvijek počinje u dva sata i počet će u dva sata.

Po engleskom vremenu. Dva sata ranije od finala u Moskvi. Nedugo potom stigao je i odgovor Fife.

- Mi smo dobivali i ranije upite na ovu temu, ali odluka o tome kad se igra finale donijeta je još 3. prosinca 2015. godine i ona je produkt naših dogovara sa sponzorima, TV kućama i svim ostalim relevantnim sudionicima dogovora.

Inače, samo je dva puta u povijesti muško finale trajalo manje od dva sata, a od 2002. naovamo prosječno trajanje muškog finala jest 2 sata i 52 minute. Kad su 2008. finale igrali Rafa Nadal i Roger Federer meč je trajao 4 sata i 48 minuta!

I tu smo gdje jesmo. BBC je također pod pritiskom. Prvi puta u povijesti moglo bi se dogoditi da wimbledonsko finale bude prebačeno s BBC One na BBC Two.

Naime, Engleska je još turniru, za subotu kad igraju četvrtfinale SP-a protiv Švedske odgađaju se svadbe, euforija traje. Možete misliti kako će tek biti ako Engleska bude igrala (nadamo se da neće) tog 15. srpnja finale.

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Spain vs Russia - Moscow, Russia - July 1, 2018. Russian supporters celebrate the victory in Red Square. REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS/Gleb Garanich

Predao da bi gledao

Uostalom, prijenos utakmice Engleske i Kolumbije u osmini finala gledalo je 24,4 milijuna ljudi ili 81 posto svih s TV prijamnicima. Jedini događaj s većom gledanošću bilo je raspucavanje penala na Euru 2004, u okršaju Portugala i Engleske.

Cijela stvar stigla je na meni i samih tenisača. Gaël Monfils, Francuz, nakon što je sredio Paola Lorenzija i plasirao se u treće kolo, kazao je:

- Kad bih igrao finale Wimbledona, a na finalu SP-a bi bila Francuska, mislim da bi moj protivnik lako došao do naslova. Predao bih kako bi gledao finale!

Ili, možda na svoje dođe Chris Evert. Legendarna Chris Evert. Ona je uoči Wimbledona otvorila priču o tome kad bi se trebalo igrati žensko finale Wimbledona. Obično rezervirano za subotu.

- Mislim da to ženski tenis pretvara u drugorazredni događaj i to nije fer.

Eto, prilike, da to ne bude tako. Da se u subotu odigra muško finale, a u nedjelju žensko. Kad je i nogometno. Za probu.

Da ne bude drugorazredni događaj...

Linker
28. travanj 2024 12:44