Ronald Gorsic / CROPIX
BIJEG IZ UKRAJINE

Zamislite ovo: Dudu, Vukojević i Vida u Dinamu, a Srna, Kalinić i Strinić u Hajduk?

Poput lock-outa u NBA ligi, dolaze na dva mjeseca, da ostanu u formi za Svjetsko prvenstvo...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. ožujak 2014. 16:00

Situacija se smiruje, ukrajinsko prvenstvo će se igrati! Rekao je to uoči odlaska s reprezentacijom u Švicarsku Ognjen Vukojević. Dugo je u Kijevu, poznaje situaciju, možda ima i neke insajderske informacije. Međutim, javno i službeno, ništa ne ukazuje da će se prvenstvo uskoro nastaviti. Zasad su odgođena prva dva proljetna kola, 19. i 20. Pitanje je što će biti s onim 21. koje je na rasporedu za desetak dana, čini se da se barem do 26. ožujka neće igrati. Politički kaos preselio se i na nogometne terene. Tako je Čornomorec iz Odese u utorak obavijestio javnost da je raskinuo ugovore s čak petoricom stranaca. Nama dobro poznati Pablo Fontanelo, Markus Berger, Anderson Santana, Sito Riera i Franck Dja Djedje, koji su dvaput pobijedili Dinamo u Europskoj ligi, više nisu igrači kluba.

- Oni i njihove obitelji tražili su raskid ugovor zbog nesigurne situacije u državi. A kako se ne zna kad će prvenstvo početi, mi smo im izišli ususret - objasnili su u klubu.

No, Čornomorec nije jedini u problemu. Metalist iz Harkiva, također klub iz vrha, navodno se bori s teškom financijskom situacijom, pa ga je napustio trener Miron Markevič. Ukrajinski mediji pisali su i pričali da su razlog višemjesečni zaostaci s plaćama igrača.

- To nije istina. Danas smo isplatili plaće, klub nema problema. Te vijesti o našem lošem stanju su provokacije koje su treneru Markeviču stvarale pritisak i on ga nije izdržao. Žao mi je što je otišao, ali Metalist ide dalje, u borbu za naslov. Nećemo se ugasiti - poručio je predsjednik kluba Sergej Kurčenko, no pitanje je koga je uvjerio. Dok je on to demantirao, stigla je nova “bomba” iz Bukurešta. “Lucescu napušta Šahtar i dolazi na mjesto sportskog direktora bukureštanskog Dinama.” Međutim, Lucescu je ubrzo sve demantirao.

- Ne idem nikamo, ostajem u Donjecku i čekat ću da se situacija smiri!

Ali, tako decidiran nije njegov Brazilac Bernard, jedan od glavnih igrača.

- Pričao sam s brazilskim veleposlanikom u Ukrajini i postoji više opcija. Ako se stanje pogorša, brzo ću napustiti Ukrajinu! Sukoba ima u centru grada, nije ugodno - kazao je Bernard.

Na sve to nadovezala se i priča o prijateljskoj utakmici Ukrajine i SAD-a, “igra se, ne igra se, igra se”... Zbrka koja je nastala mogla bi stajati posla predsjednika Saveza Antolija Konkova, koji je samovoljno pred TV kamerama izjavio kako “nema smisla igrati utakmicu, čak ni na Cipru, kad narod ima većih briga”. Najavljena je sjednica IO-a Saveza na kojoj će se pričati o povjerenju Konkovu, kojemu je, navodno, Rinat Ahmetov već presudio. Za kraj - navijači kijevskog Dynama napisali su pismo klupskom gazdi Igoru Surkisu da otkaže srpanjsku prijateljsku utakmicu sa Spartakom iz Moskve. Ukrajina je, dakle, u ovom trenutku daleko od nogometa, uostalom, dva prvoligaša su s Krima, Tavrija Simferopolj i Sevastopolj, napuštaju zemlju i odlaze na pripreme u Tursku.

Jasno, sve je to zagolicalo maštu i hrvatskih navijača. Što će biti s našim igračima, poglavito onima koji se nadaju nastupu u Brazilu. Ako su igrači Čornomoreca dobili raskide ugovora zbog sigurnosne situacije, hoće li sličan trend pratiti i ostali klubovi? Zamislite ovo: Eduardo, Vukojević i Vida dolaze u Dinamo, Srna, Kalinić i Strinić u Hajduk?! Poput lock-outa u NBA ligi, dolaze na dva mjeseca, do kraja sezone, da ostanu u formi za Svjetsko prvenstvo... U ovom trenutku ne zvuči realno, jer, svi se nadaju da rata neće biti, da će se nogomet ipak igrati. Međutim, zlu ne trebalo, kako se stvari odvijaju... A dođe li do toga, ima li bolje opcije za sve? Za te igrače, klubove, HNL? Zasad samo maštarije navijača, a sutra, tko zna.

Linker
03. svibanj 2024 15:29