Damir Krajac / CROPIX
ISTAKNUO SE GOLOVIMA

'ZAR NE POSTOJI NIŠTA DRUGO!?' Misteriozni Senegalac teške životne priče otkrio kako je završio u senzaciji Prve HNL: 'Ovo je za mene životna šansa'

Piše: Toni RoićObjavljeno: 29. ožujak 2019. 11:51

Gorica je u prvenstvenoj pauzi odigrala pripremnu utakmicu s Domžalama i slavila 4:2. Iako su Slovenci poveli 2:0, na kraju su uvjerljivo poraženi, a jedan od najboljih na utakmici s dva pogotka bio je Senegalac Pape Cherif Ndiaye. Ili dva ili ništa. Tako bi se moglo reći za misterioznog 23-godišnjaka, koji je u prvenstvu po dva pogotka dao protiv Rudeša i Istre i skrenuo pozornost na sebe.

Agent me nagovorio

Teško je bilo doći do bilo kojeg podatka o njegovoj ranijoj karijeri, koje zapravo nije ni bilo jer u belgijskom Beverenu je odigrao jednu jedinu utakmicu, a u rodnom Senegalu je igrao trećeligaški nogomet. Uz svesrdnu pomoć klupskog glasnogovornika Marka Vidaline, koji unatoč velikim jezičnim barijerama uspijeva otkrivati tajne svojih internacionalaca, Cherif je konačno pojasnio kako se ove zime našao i ostao u Velikoj Gorici.

- U Senegalu sam igrao u 3. ligi, ali preko agenta sam početkom 2017. došao u Europu, bio na probi u nekoliko klubova, a završio u belgijskom Beverenu. Međutim, tri napadača su već bila tamo i sudbina mi je bila u drugoj momčadi. Davao sam dosta golova, ali samo jedanput sam promoviran u prvi sastav. Uoči ove sezone, dakle, ljeta 2018. postigao sam devet golova u šest prijateljskih utakmica, ali opet nije mirisalo da ću igrati za prvu momčad, pa sam zadnjeg dana prijelaznog roka raskinuo ugovor s Beverenom i ostao bez kluba. Gore nije moglo biti - kaže Ndiaye, koji je morao u Pariz gdje mu živi i radi majka.

- Bilo je to teško razdoblje, spavali smo u maloj sobici, a mama je teško radila da bismo preživjeli. Nikad joj to neću zaboraviti i sve ću napraviti za nju.

Prvi poziv za dolazak u Goricu također je dočekao sa skepsom.

- Kada mi je agent rekao za Goricu odgovorio sam “ma kakva Gorica, zar ne postoji ništa drugo” i otišao mjesec dana u rodni Senegal. Ipak, nagovorio me i odlučio sam u siječnju doći na probu. Sve poslije me ovdje oduševilo i ovo je za mene životna šansa - priznaje Ndiaye.

- Sretan sam ovdje, sjajno su me prihvatili suigrači i svi u klubu, ali i navijači i ljudi u gradu. Javljaju mi se na ulici, čak mi donose i palačinke. Došla mi je i supruga i sada se mogu koncentrirati samo na teren i kako nastaviti s dobrim igrama.

Mogu zabiti odasvud

Koje nogometne kvalitete ima Ndiaye i svog kuta gledanja?

- Mogu zabijati na sve načine i potrebno mi je povjerenje trenera i samopouzdanje. Ako to imam, sve je super. Igramo s dvojicom napadača, s tim da često moram biti polušpica. To mi nije prirodna pozicija jer sam napadač, ali spreman sam raditi sve što trener traži od mene. Obožavam raditi za momčad, zabiti, asistirati, trčati i boriti se...

Gorica lovi europsko mjesto, a danas je bitna utakmica u Osijeku...

- Dinamo nam se u prošlom kolu provukao, ali mi uvijek idemo na pobjedu, pa će tako biti i protiv Osijeka - jasan je Senegalac Pape Cherif Ndiaye, koji se jedino žali što u Velikoj Gorici nitko ne govori njegov francuski.

- Miya i Mčedlišvili nešto pokušavaju, ali sve to je slabo - sa smiješkom je završio Ndiaye. (tr)

Linker
02. svibanj 2024 20:16