Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media
DVA POGLEDA NA JEDAN DERBI

ZAŠTO BI DERBI TREBAO DOBITI DINAMO, A ZAŠTO RIJEKA 'Dinamo će danas pobijediti, i nakon derbija već mogu početi glancati postolje prvaka!'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. listopad 2017. 14:17

Izuzmemo li Domagoja Pavičića koji je do sada utakmice na Maksimiru igrao u svojstvu igrača Dinama, apsolutno ni jedan drugi igrač Rijeke u svojoj karijeri nije okusio slast pobjede na gostovanju kod Modrih u jednoj prvenstvenoj utakmici.

Ni u dresu Rijeke, ni u dresu nekog od klubova za koje su ranije igrali, a ima tu nogometaških imena koja su provela nekoliko sezona primjerice u Osijeku, Varaždinu, Hajduku, Slavenu Belupu, Istri 1961, Cibaliji...

Reklo bi se da je po zakonu velikih brojeva netko morao jednom pobijediti, ali kada je riječ o prvenstvenim utakmicama svima njima u rubrici “prvenstvene pobjede u Maksimiru” stoji nula. Možda im upravo to bude motiv da nešto promijene i skinu to “maksimirsko prokletstvo” kada je riječ o HNL-u.

Međutim, kada se izađe na teren, stare statistike malo važe. Donosimo dvije strane, argumente za pobjedu Dinama, odnosno Rijeke u današnjem derbiju.

ZAŠTO BI DERBI DANAS MOGAO DOBITI DINAMO? Modri su manje oslabljeni i ipak gladniji trijumfa

Dinamo će danas pobijediti, a kako sada stvari stoje, nakon te pobjede već će se moći početi glancati postolje na koje će na kraju prvenstva kao prvaci stati. Zašto sam tog mišljenja? Bez obzira na moguće izostanke nekih igrača i činjenice da će trener Mario Cvitanović, po svemu sudeći, “kemijati” sa sastavom i sustavom, Rijeka je zbog izostanaka Vešovića i Mišića u većem problemu. Nadalje, Modri su se izvukli u posljednja dva derbija, u utakmice su ulazili kao da odlaze na medicinsku rehabilitaciju, a ne na žestoke obračune, tek su u drugim poluvremenima pokazivali gard momčad koja želi vratiti naslov u Maksimir. Držim da im se to danas ne može ponoviti, jer bi to onda zaista bilo malo previše, pojavila bi se debela sumnja u mogućnosti te momčadi. Modri će zato, posebno napaljeni i nabrijani nakon samo dva osvojena boda u prethodna dva derbija, krenuti po trijumf jer znaju koliko je on važan i koliko im donosi. Ulog je, vjerojatno, naslov prvaka, a onda nema kompromisa. Njihova je prednost i činjenica da je Rijeka pod ogromnim pritskom jer zna da joj treći poraz u nizu donosi, pa mogli bismo reći gotovo sigurno, oproštaj od titule. U takvoj situaciji nije lako igrati. Da, definitivno Dinamo! (D. Olivari)

ZAŠTO BI DERBI DANAS MOGLA DOBITI RIJEKA? Kekova momčad najbolje zna igrati na rezultat

Rezultat ne mazi Rijeku u posljednjim prvenstvenim utakmicama, dva neočekivana poraza u HNL-u malo su pokvarila raspoloženje na Rujevici, a iako Dinamo na Maksimiru nije idealan suparnik za vađenje i traženje bodova, Bijelima zalog za optimizam moraju biti utakmice u kojima nisu slovili za favorita, baš kao što je slučaj s današnjom utakmicom. Rijeka je ove sezone doživjela osam poraza, od čega četiri u Europi, gdje je protiv Olympiacosa, AEK-a i Milana momčad Matjaža Keka još jednom prošla svojevrsnu školu nogometnog odrastanja na europskim travnjacima. Ipak, ni dvije ponajbolje grčke momčadi ni Milan, koji je ove sezone uložio velika sredstva u stvaranje jake momčadi, nisu nadigrali Bijele, iako su ih pobijedili.

Rijeka je momčad koja je najbolja kada treba igrati na rezultat, koja zna izdržati pritisak i biti neumoljiva iz protuudara, odnosno iskoristiti slabosti u igri suparnika. Pokazali su to protiv Red Bulla u Salzburgu, Olympiacosa u Pireju pa na kraju i protiv Milana na San Siru. Rezultat ih nije svaki put nagradio, ali je Rijeka u svakoj od tih utakmica pokazala da ima plan i ideju kako doći do željenog rezultata. Imat će je i danas, unatoč izostancima Vešovića i Mišića odnosno upitnom nastupu Bradarića i Hebera, Kek će ponovo znati pronaći potrebnu ravnotežu. Ključ je da ne bude individualnih grešaka, a na njih trener ne može utjecati. (M. Sučić)

Linker
18. svibanj 2024 12:34