England's Steven Gerrard reacts during the Euro 2012 Group G qualifying soccer match between England and Montenegro at Wembley Stadium in London, Tuesday, Oct. 12, 2010. (AP Photo/Tom Hevezi)
 AP
GERRARD

Zbog rasizma prekidamo igru

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. lipanj 2012. 19:31

Nakon što je početak Eura potvrdio crne slutnje oko mogućih rasističkih ispada s tribina, kapetan engleskih nogometaša, koji u svojim redovima imaju devetoricu tamnoputih, Steven Gerrard, poslao je jasnu poruku...

Prvo su Nizozemci na treningu imali problema s dobacivanjem skupine rasista, a potom se na meti slične grupe "navijača" iz dijela tribine s ruskim navijačima našao branič Čeha, porijeklom iz Etiopije, Theodor Gebre Selassie.

U ponedjeljak će u Donjecku prvi nastup na Euru protiv Francuske upisati Englezi koji u momčadi imaju devet tamnoputih nogometaša, a u slučaju da se dogode rasistički povici s tribina kapetan Steven Gerrard najavio je svoje poteze kako bi suigrače zaštitio od uvreda.

- Razgovarali smo o tom problemu i ako se dogodi takav scenarij odmah ćemo prekinuti s igrom i razgovarati sa sucem što dalje - izjavio je Gerrard.

Podržao ga je i legendarni nizozemski veznjak Ruud Gullit koji je bio dio momčadi s Eura 1988. godine koja je osvojila kontinentalni naslov.

- Igrači ne smiju šutjeti o tome kao što je bio slučaj u vrijeme dok sam ja igrao - rekao je Gullit.

Prašinu je po tom pitanju podigla i izjava predsjednika UEFA-e Michela Platinija koji je komentirajući najavu talijanskog napadača Marija Balotellija da će u slučaju rasizma napustiti teren, poručio da će zbog toga biti kažnjen žutim kartonom. S njim se nije složio britanski političar Douglas Alexander koji je zatražio oštru reakciju kapetana "gordog albiona" ukoliko dođe do vrijeđanja na rasnoj osnovi.

- Ako se engleski nogometaši odluče napustiti teren ja ih podržavam u tome, i svi bi ih trebali podržati - izjavio je Alexander za The Daily Mail.

Izbornik Engleza Roy Hodgson priprema svoje igrače i za moguću ružnu kulisu na tribinama.

- Kada dođete u neku zemlju koja ima određenih problema onda morate biti spremni na takvo nešto. Koliko god to bilo nesretno, mi ćemo biti spremni i na taj tip uvreda.

Linker
23. rujan 2024 17:07