SN/Arhiva
POSVETIT ĆE SE DRUGIM STVARIMA

ZBOGOM PLIVANJU NAKON OI 'Nadam se lijepom kraju, a hrvatsko plivanje ima jednu veliku nadu'

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 29. srpanj 2016. 14:31

Mario Todorović odlazi na svoje posljednje olimpijske igre. Nakon Pekinga i Londona, 27-godišnji će Korčulanin u Riju završiti karijeru, u kojoj je ostvario zavidne rezultate leptirovim i slobodnim stilom.

U Brazilu će nastupiti na 50 metara slobodno. Očekivanja nisu prevelika, a hrvatska plivačka delegacija nikad nije bila manja. Osim Marija, put Rija će još samo Matea Samardžić, koja formu brusi u SAD-u.


Paut najviše obećava

- Manje je Hrvata nego u Londonu, a očekivanja su otplivati osobne rekorde. Konkurencija je jaka jer se ove godine plasiralo manje plivača s B normama nego što je bio slučaj na proteklim. Matea i ja ćemo sigurno dati sve od sebe i predstaviti Hrvatsku u najboljem svjetlu.

Prije početka Igara Mario je provjeravao formu na državnom prvenstvu i Europskim sveučilišnim igrama, gdje je unatoč zdravstvenim poteškoćama osvojio dvije zlatne medalje na 50 i 100 m leptir.

- Prošli tjedan imao sam problema zbog cijepljenja, zato su rezultati bili malo lošiji. Osim toga, iako smo se nadali da konkurencija na ESI-u neće biti jaka, već nakon prvog dana shvatili smo da će se za pobjedu i te kako trebati potruditi. Ta dva natjecanja bila su mi kontrolna i posljednja provjera uoči odlaska u Rio.

Uz veselje povodom odlaska na svoje treće olimpijske igre, Mario je najavio odlazak u plivačku mirovinu nakon Igara. Hrvatski plivač u listopadu će napuniti 28 godina, a među najveće uspjehe u karijeri ubrajaju mu se zlato na Mediteranskim igrama i srebro u štafeti na 4x100 mješovito s Europskog prvenstva 2008. godine.

- Veselim se Riju, to su mi treće olimpijske igre za redom. To će biti kraj. Nakon Rija ću se oprostiti od vrhunskog plivanja, moram završiti neke druge stvari u životu. Nadam se da će moja priča imati u Riju lijep završetak - zaključio je Mario, koji puno očekuje od nadolazećih zvijezda hrvatskog plivanja.

Posebno je apostrofirao jedno ime.

- Najviše u budućnosti možemo očekivati od Karla Noaha Pauta, koji je još jako mlad. Iznenadila me njegova medalja na europskom prvenstvu, on je velika nada hrvatskog plivanja. Ipak, još je dug put pred njim da bi došao do seniorskog plivanja. Najveći problem u plivanju je prelazak iz juniora u seniore. Medalje osvojene u mlađim kategorijama su velik uspjeh za plivače, koji su radili za njih u proteklih godinu dana.


Zagađenosti se ne boji

Sportašima u Riju zagađenost i pojava raznih bolesti već sada stvaraju probleme, no, Mario je naučen na takve uvjete.

- Još uvijek ne znamo kakva je prava situacija u Riju, biti ćemo pametniji na licu mjesta. Što se tiče zagađenosti, bio sam na takvim mjestima, poput Šangaja, gdje se ne smije piti voda. Treba biti oprezan i sve će biti u redu - zaključuje jedini predstavnik hrvatskog muškog plivanja u Riju.

Linker
18. svibanj 2024 07:02