Marijan Kustić (desno)
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
RAZGOVOR S DRUGIM ČOVJEKOM SAVEZA

'ŽELIMO DA HRVATSKA VEĆ NAJESEN IGRA NA POLJUDU' Iz HNS-a stigla velika najava: 'Dalmacija zaslužuje Vatrene, a stadion - trebamo, ali ne nacionalni!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. travanj 2019. 18:36

Marijanu Kustiću ide u posljednje vrijeme. Pobjednik je ličkih izbora, a izabran je i za novog izvršnog direktora HNS-a. Ugodan je sugovornik, odgovorit će na svako pitanje smireno, odgovor dodatno obrazložiti ako je potrebno. Definitivno je čovjek zbog kojeg Kuća hrvatskog nogometa više nije na meti kritika kao nekada, ostavlja dojam čovjeka koji može pomiriti naizgled nepomirljive, ostvariti sve potrebne kompromise za boljitak našeg nogometa.

S Kustićem smo popili kavu u Maxi Pubu kraj maksimirskog stadiona, priliku iskoristili za razgovor o temama koje zanimaju hrvatsku nogometnu javnost. Pitamo ga što mu se mijenja u opisu posla sad kad je s mjesta direktora natjecanja i infrastrukture postao izvršni direktor HNS-a.

- Normalno je da kao izvršni direktor imam veće ingerencije i ovlasti. Više je i obveza, svakako da ću se maksimalno posvetiti tom poslu. Moram istaknuti da mi je to velika čast. Zahvaljujem predsjedniku Davoru Šukeru, koji me predložio, te Izvršnom odboru, koji mi je dao podršku.

Zagreb, 260418.
Hotel Double Tree by Hilton.
Konferencija Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je govorio direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustic o projektu obnove prvoligaskih travnjaka, finalu kupa u Vinkovcimai drugim temama.
Na fotografiji:    Marijan Kustic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Marijan Kustić

Za stol s Hajdukom

Koji se noviteti u Kući hrvatskog nogometa mogu očekivati u vašem mandatu izvršnog direktora?

- Uvijek kad dođe nešto novo, onda se nešto novo i pokrene. Ali o tom potom. Prvo ćemo početi razgovarati, konkretizirati neke ideje, uhvatit ćemo se posla.

Je li jedna od ideja dovesti Hajduk da se konačno aktivno uključi u rad HNS-a? Na posljednjoj skupštini imali su status promatrača, izgleda da oni ne žele sudjelovati u cijeloj priči?

- Ne bih kazao da su bili promatrači. Zahvaljujem im, već je velik korak to što su se pojavili na skupštini. Taj je njihov dolazak dobar za hrvatski nogomet. Uvjeren sam da ćemo u skoroj budućnosti sjesti za stol, pronaći zajednički jezik. Držim da je to u interesu našeg nogometa. Isto tako vjerujem da ćemo uspjeti dogovoriti da reprezentacija igra u Splitu.

O toj ideji igranja u Splitu već se duže priča, ali koliko se sjećamo, Hajduk je postavio neke uvjete kad je ideja ugledala svjetlo dana. Je li nakon njih reprezentacija i dalje daleko od Splita?

- Treba sjesti i razgovarati. Mislim da ćemo pronaći zajednički jezik. Posebno volim nešto naglasiti: Dalmacija zaslužuje hrvatsku reprezentaciju. Imamo ogroman broj zahtjeva iz Dalmacije da igramo u Splitu, ljudi imaju veliku želju. Također, naši reprezentativci zaslužuju igrati na Poljudu. Bilo bi to prekrasno.

Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX
Marijan Kustić

Žele li reprezentativci igrati na Poljudu?

- Po nekim izjavama igrača vidimo da žele. Izbornik Dalić također je iskazao želju, mi u HNS-u apsolutno to želimo, da, držim da ćemo pronaći rješenje i da će Hrvatska već najesen igrati u Splitu!

Već najesen? Optimist ste, očito?

- Ja se nadam da će se utakmica s Mađarskom igrati u Splitu! Najljepše bi se bilo Mađarima revanširati na Poljudu!

Jeste li o tome porazgovarali s predsjednikom Hajduka Marinom Brbićem?

- Nisam razgovarao s Marinom Brbićem. Jako ga cijenim, mislim da je u svom prijašnjem mandatu bio dobar predsjednik Hajduka, želim mu puno uspjeha. Kako njemu tako i Hajduku. Nadam se da ćemo se vidjeti u srijedu na derbiju između Hajduka i Dinama u Splitu.

Krasna osječka priča

Temu izgradnje nacionalnog stadiona, ili kako već želimo nazvati taj stadion, ostavili smo namjerno za kraj, iako smo možda njome trebali otvoriti razgovor. Predsjednik HNS-a Davor Šuker javno je kazao da će se stadion graditi u Blatu, kazao da za to ima podršku politike, premijera Plenkovića i gradonačelnika Bandića. Tom je izjavom zaljuljao javnost, krenuli su razni komentari, pozitivni, ali i negativni.

- Ne bih kazao da je Davor Šuker zaljuljao javnost. Razgovarali smo, imamo volju podržati gradnju stadiona! To je ulaganje u infrastrukturu, a to je jedan od naših ciljeva. Stojimo iza toga, svima bi to trebao biti interes. Jedino što bih ja izbacio iz cijele priče jest predznak nacionalni! U stadione se treba ulagati u Splitu, Zagrebu, eto, postoji ulaganje u Osijeku, projekt koji radi gospodin Meštrović. To je zaista krasna priča, odlična stvar, za svaku pohvalu. Da, definitivno treba ulagati, a mi smo zagovornici da hrvatska reprezentacija igra po cijeloj Hrvatskoj, gdje god postoje uvjeti za igranje utakmica.

Zagreb, 221217.
Hotel Sheraton.
Konferencija za medije Davora Sukera nakon izborne Skupstine Hrvatskog nogometnog saveza.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Podrška Šukeru

Dakle, vi ste protivnik gradnje stadiona koji bi se zvao nacionalnim?

- Apsolutno nema smisla govoriti o nacionalnom stadionu na kojem bi se godišnje igrala jedna utakmica! Jer, ponavljam, mi želimo da se igra u cijeloj Hrvatskoj. Ali svakako sam za to da se napravi stadion. Tu se slažem s predsjednikom Šukerom. Samo neka se ne zove nacionalni. U tom je kontekstu i bila njegova zamisao. No svi dobro znamo da kad se radi o izgradnji stadiona, glavnu riječ treba kazati Grad Zagreb.

Kako politika gleda na izgradnju novog stadiona?

- Onog trenutka kad sam postao izvršni direktor HNS-a odlučio sam se maknuti iz Sabora i tog dijela politike. Maksimalno ću se posvetiti nogometu, jer nogomet je moja prva ljubav. Ali kad već govorimo o tome, opet moram ustvrditi da glavnu riječ treba kazati gradonačelnik Milan Bandić i Grad Zagreb. Trebaju odgovoriti na ključno: što će biti s Maksimirom? Što se tiče predsjednika Davora Šukera i kompletnog Saveza, naravno da smo mi za stadion i uvijek ćemo dati podršku da se ide u realizaciju, podržavamo predsjednika Šukera. Treba vidjeti s Gradom Zagrebom koliko je realno da se sve napravi u tom roku. Da na koncu ne ispadne da je HNS krivac ako se stadion ne izgradi. Mi nikako ne želimo ispasti nekakvi krivci. Mi smo apsolutno za stadion, ali Grad Zagreb se treba izjasniti o tome kada je to moguće i kada bi se sve trebalo realizirati. Trebaju kazati kakva je situacija sa zemljištem, treba li ili ne treba mijenjati GUP, koliko je vremena potrebno. No treba se vidjeti kakva će biti situacija s Maksimirom. Ovo derutno stanje Maksimira nikome nije u interesu.

Što biste vi napravili s Maksimirom ako se izgradi novi stadion?

- Sve je to vlasništvo Grada Zagreba, to je njihova odluka. No ako se zaista ide u izgradnju stadiona u Blatu, čisto sumnjam da će biti nekakvog ulaganja u Maksimir. To onda ne bi imalo nikakvog smisla. Mi smo u Savezu za sva ulaganja u stadione, neka se uloži i u Poljud, koji je jedan od najljepših stadiona u Europi - zaključio je Marijan Kustić.

Vjerujem u izbornika Dalića i igrače

Većinu je šokirao poraz u Budimpešti, bilo je teško povjerovati da će nam Mađari presoliti juhu. Kako je sve doživio izvršni direktor? Plaši li se da bi se nešto moglo zakomplicirati kad je riječ o kvalifikacijama za Euro?

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Hungary v Croatia - Groupama Arena, Budapest, Hungary - March 24, 2019  Croatia coach Zlatko Dalic gestures  REUTERS/Bernadett Szabo - RC19C991F5F0
REUTERS/Bernadett Szabo

- Vjerujem u izbornika Zlatka Dalića i igrače. Ako se poraz trebao dogoditi, bolje da se dogodio sada. Mi stvarno imamo kvalitetne igrače, uvjeren sam da ćemo ostvariti svoj željeni cilj, plasman na Euro. Siguran sam da ćemo već na sljedećoj utakmici biti na višoj razini. Ne treba odmah nakon jedne utakmice kritički krenuti prema igračima i izborniku. Oni uživaju maksimalno povjerenje, uvjeren sam da ćemo doći do rezultata koji želimo.

Jeste li nakon Budimpešte razgovarali s izbornikom Zlatko Dalićem?

- S izbornikom razgovaram svakodnevno. Razaznajem da će se napraviti sve najbolje za reprezentaciju, apsolutno sam siguran da će sve biti dobro, da će rezultat biti dobar.

Mladi su napravili veliki iskorak

Mlada U-21 reprezentacija plasirala se na Euro nakon dugog niza godina, sigurno ste u HNS-u ponosni na vrstu koju vodi Nenad Gračan?

- Plasman mlade reprezentacije na Euro pokazatelj je kontinuiranog dobrog rada Saveza i s mlađim uzrastima. Radi se o velikom iskoraku, u toj selekciji imamo jako dobrih igrača, od kojih neki već igraju za A selekciju. Sam plasman na Euro krasan je uspjeh, velika stvar. Sve što naprave na prvenstvu bit će dobro.

Linker
06. svibanj 2024 02:41