JAVIER SORIANO / AFP
POUČAK IZ KUPA KRALJA

ZIDANE NE MORA TRAŽITI MODRIĆEVOG NASLJEDNIKA Kraljevi zamjenu imaju u svojim redovima, ali pravo iznenađenje je drugi skandinavski wunderkind

Samo je 1-0, u uzvratu ćemo ih pokušati pobijediti, odgovorio je Alba novinaru. Nije znao da se od ove godine u Kupu kralja igra jedna utakmica
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 08. veljača 2020. 11:37

Kada su na početku sezone odlučili promijeniti format Kupa kralja, ukinuti uzvratne utakmice i pružiti autsajderima priliku da napokon naude divovima, šefovi Španjolskog saveza maštali su baš o ovakvom danu. Ruku pod ruku, Real Madrid i Barcelona u četvrtak su se oprostili od natjecanja. Iz kupa su ih izbacile dvije baskijske momčadi koje u La Ligi za njima osjetno bodovno zaostaju.

Ali dok Barçin poraz dolazi samo kao novi dokaz o turbulentnim vremenima kroz koja klub prolazi - poražena je ‘blaugrana’ u Bilbau i na startu prvenstva - podatak da se Zinedine Zidane okliznuo na koru od banane pred svojom publikom zvuči kao senzacija. Lidera prvenstva izbacio je imenjak iz Sociedada, ‘La Real’, koji je protutnjao Madridom na krilima dvojice poletaraca. Martin Odegaard (21) i Aleksander Isak (20) torpedirali su ‘kraljevski klub’ tri puta prije nego što Mikel Merino stavio točku na priču. Garethu Baleu to je bilo previše pa je desetak minuta prije kraja utakmice napustio ložu, sjeo u sponzorski Audi i napustio Santiago Bernabeu, naravno praćen zgražanjem reportera. Velškom superstaru ovo nije prvi put da sjeda za volan dok suigrači još špartaju terenom. U siječnju 2019. godine, opet protiv Sociedada, iz stadionske garaže izjurio je već u 78. minuti...

I bez Balea kojeg se Real Madrid neuspješno pokušava otarasiti već dvije godine, Zidane je uspio sklopiti moćnu gomilicu. Počeo je utakmicu s Benzemom, Ramosom, Kroosom, Valverdeom, Jamesom i Viniciusom u sastavu, već u 46. minuti ušao je Modrić, a niti Marcelo, Nacho i Militao koji su upotpunili broj nisu igrači iz sjene premda ove sezone uglavnom ulaze s klupe. Nešto je Zidane ipak pogrešno iskalkulirao jer osim što je kapitulirao nakon 21 utakmice bez poraza, on je prvi put u trenerskoj karijeri inkasirao ‘četvorku’. A nije trener od jučer: ovo mu je bila 250. utakmica na klupi, skupio je 193 meča kao šef ‘galacticosa’ i još 57 utakmica dok je pekao zanat kao trener Realove B momčadi, Castille.

MADRID, SPAIN - FEBRUARY 06: Alexander Isak of Real Sociedad de Futbol celebrates during the Copa del Rey quarter final match between Real Madrid and Real Sociedad de Futbol at Estadio Santiago Bernabeu on February 06, 2020 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
Alexander Isak

Martin Ødegaard potvrdio je i ovom zgodom da Zidane sljedećeg ljeta ne mora na tržištu tražiti Modrićeva nasljednika, kroz niz posudbi norveški je veznjak prošao dobru školu i ovjerio povratnu kartu za Madrid. U iznenađenje večeri izrastao je drugi skandinavski wunderkind, švedski napadač Aleksandar Isak. Poništeni prvi pogodak (zbog zaleđa) njemu je samo dao krila da se raspuca u nastavku utakmice. Zakucao je dva gola za foršpane, jedan ljevicom, drugi desnicom, i predstavio se kao veliki Sociedadov ulov. Isak je nogometno istesan u AIK Stockholmu i Dortmundu, koji ga je prvo posudio u Willem II pa ljetos prodao baskijskom klubu za 6,5 milijuna eura. U svojoj prvoj španjolskoj sezoni napadač uglavnom ulazi s klupe i objeručke koristi prilike. Zabio je već šest golova u La Ligi, a najbolje očito čuva za dvoboje Kupa kralja gdje je upisao sedam golova.

- Lako je biti pametan nakon poraza i stavljati pod povećalo izbor igrača. Ne bih rekao da sam pogriješio u izboru, vjerujem da ova momčad može igrati dobar nogomet. Ovdje treba priznati suparniku da je odigrao odličnu utakmicu, da je iskoristio naše pogreške, da je postigao prvi gol - sliježe ramenima Zidane čija je momčad ove sezone pretrpjela samo jedan poraz u La Ligi (Mallorca). Realu sada slijedi serija okršaja sa suparnicima iz donjeg dijela La Lige (Osasuna, Celta, Levante) kao zagrijavanje za dva madridska blockbustera - ManCity u Ligi prvaka (26. veljače) i Barcelona (1. ožujka).

U tri tjedna do El Clasica trebao bi se smiriti potres koji posljednjih dana ljulja Camp Nou. Priča je izmaknula kontroli nakon Abidalova pametovanja po novinama zbog kojeg je Messi izgubio živce. Poraz u Bilbau - gdje je, uzgred rečeno, Barcelona bila daleko bolji suparnik i propustila neke sjajne prilike - samo je pojačao nervozu u svlačionici.

- Sada se mi u kabini međusobno gađamo svim ovim sra...a koja su na nas bacili izvana - ogorčen je Jordi Alba.

Christophe Dugarry, nekadašnji francuski reprezentativac i svojedobno napadač Barcelone, prepoznaje obrise katastrofe koja se tek sprema. “Ponašaju se kao klub klaunova, što nije nikakva novost. I sam sam odlazeći odande ponio neka nadrealna iskustva, pitao sam se što sam uopće radio tamo. Barcelona ima loš imidž u javnosti. Za klub takve veličine tamo je previše ljudi koji nemaju ni eleganciju niti klasu”, komentira Dugarry.

Linker
03. svibanj 2024 17:39