REUTERS/Sergio Perez
KRALJEVI U LOVU NA TRON

ZIMSKI VJETAR I ČITAVA SILA PROMAŠAJA OTPUHALI EUFORIJU I BODOVE S BERNABEUA Zindine Zidane neće dovesti pojačanje za napad bez obzira na neefikasnost

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 25. prosinac 2019. 19:59

Zimski vjetar i promašaji otpuhali su sa Santiago Bernabeua euforiju i bodove. Sve dobro napravljeno četiri dana ranije u Barceloni, gdje je Real Madrid bio blizu pobjede i odigrao 0:0, nestalo je protiv Athletica. Niti povratak Luke Modrića u udarnu postavu, a niti postavljanje mladih Brazilaca Viniciusa Juniora i Rodryga u vrh napada, nisu donijeli pobjedu nad momčadi iz Bilbaa. Baski su otišli na blagdane uzdignutih ruku nakon 0:0.

Više od 71.000 gledatelja hvatalo se za glavu kada su nogometaši Real Madrida dva puta pogodili gredu, a jednom vratnicu. Čini se da se igračima u bijelim dresovima zamagli pogled kada se nađu pred suparničkim vratima. U posljednja dva susreta nisu uspjeli ugurati loptu u mrežu, a u zadnje tri utakmice to im je uspjelo samo jednom. U posljednjim trenucima sučeve nadoknade u Valenciji, gdje su izvukli 1:1.

Soccer Football - La Liga Santander - Real Madrid v Athletic Bilbao - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - December 22, 2019   Real Madrid's Karim Benzema misses a chance to score    REUTERS/Juan Medina
JUAN MEDINA REUTERS

Lopta ne želi u gol

- Lopta ne želi ući u gol - požalio se vratar Thibaut Courtois nakon utakmice s Athleticom. Podno stadiona ponovno je lebdio duh Cristiana Ronalda, čije ime nikako ne silazi s usana novinara.

- On je momak koji zabije 40 ili 50 golova po sezoni, pa je normalno da ti nedostaje, no on već godinu i pol dana nije u našem klubu. Ne možemo više razmišljati o njemu - dodao je Courtois.

Karim Benzema dijelio je do ovog kola prvo mjesto na ljestvici strijelaca s Lionelom Messijem, no nakon 18. kola ostao je na 12 pogodaka. Iza njega se nalazi stoper Sergio Ramos s tri zabijena gola. Rodrygo i Vinicius su zajedno zabili 3 pogotka, Gareth Bale je dva puta bio precizan, a Luka Jović tek je jednom pogodio mrežu.

- Ne trebamo dovesti novog napadača. Benzema i Jović mi se čine dobrima, lopta ponekad jednostavno ne želi ući u gol - istaknuo je Courtois.

Zidane je poručio da idući mjesec neće dovesti pojačanje.

- Apsolutno ne. Nije potrebno dovoditi novog napadača - rekao je. - Ne smije nas demoralizirati ova situacija. Moramo nastaviti stvarati brojne prilike, lopta će opet ulaziti u gol - napomenuo je.

Tri remija zaredom

U ambulanti mu je najskuplje ljetošnje pojačanje Eden Hazard, no i on je zabio samo jedan gol. Na tribini, pak, drži Mariana Diaza, te mu ne daje priliku. U takvoj situaciji mnogi se pitaju može li se Real Madrid utrkivati s Barcelonom, čiji trozubac Griezmann - Messi - Suarez trese mreže iz kola u kolo. Njih su trojica zabila 30 golova, samo tri manje nego čitava momčad Real Madrida.

Kraljevski klub je odigrao tri neodlučene utakmice zaredom, a protiv Valencije, Barcelone i Athletica nadmoć na terenu nije uspio okruniti pogocima. Zidane ima neizmjerno povjerenje u Benzemu, Hazarda i Rodryga. Balea, s kojim ima napuknut odnos, povremeno uvodi, a Viniciusa, koji dolazi u šanse, ali ima lošu završnicu, sve manje koristi. Jović je, pak, indisponiran i niti sjena golgetera kakav je bio u Njemačkoj. On je sada posljednje oružje s klupe za kojim poseže Zidane. Real Madrid se održava u vrhu zahvaljujući pogocima veznjaka i braniča Ramosa, zaduženog za jedanaesterce, te dakako pomoću Benzeme, budući da sve lopte u napadu idu na njega.

Sve će biti bolje

Zidane, pak, gleda širu sliku. Njegova momčad je završila prvi dio sezone kao druga po broju zabijenih golova. Ima ih 14 manje od vodeće Barcelone, no i 10 više od trećeplasirane Seville, te zaostaje samo dva boda na tablici za Kataloncima.

Zidane dobro zna da idući mjesec ne bi dobio kvalitetnog golgetera sve i da ga javno i zatraži. Stoga mu ne preostaje drugo no nadati se kako će Hazard i Jović početi zabijati. Po jedan pogodak premalo su za potrošenih 160 milijuna eura. Zidaneovo oslanjanje na 18-godišnjeg Rodryga i 19-godišnjeg Viniciusa zasad se čini preambicioznim. Francuz će vjerojatno nastojati popraviti odnos s Baleom i tako nastojati motivirati Velšanina. Njegovo postavljanje u udarnu postavu u El Clasicu ide u tom pravcu. No, ponovno stavljanje “zelenih” Brazilaca protiv Athletica i uvođenje Balea s klupe korak je natrag u njegovu ‘oživljavanju’.

Zidane, međutim, vjeruje da će u nastavku sezone sve krenuti samo od sebe.

- Nakon utakmice s Athleticom rekao sam igračima da je ovo samo jedna loša serija.

Linker
05. svibanj 2024 01:43