CROPIX
POSTOJI SAMO JEDNO PRAVILO

ZLATKO DALIĆ ISPUNJAVA I ŽELJU VELIKOG DIJELA HRVATSKIH NAVIJAČA 'Nemamo što čekati! Dečkima treba dati šansu! Što čekati, da imaju 28 godina?'

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić je u velikom intervjuu za Sportske novosti najavio ono što su mnogi navijači priželjkivali još od završetka Svjetskog prvenstva. Hrvatska ima dovoljno kvalitetnih mladih igrača, neki od njih već su pokazali što mogu u dvobojima protiv Španjolske i Engleske u Ligi nacija, a izbornik je sada potvrdio: Nećemo čekanja s pomlađivanjem!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. studeni 2018. 11:53

Izbornik je u intervjuu za Sportske novosti prokomentirao i zanimljive detalje utakmice s Engleskom koje su primijetili mnogi pred TV ekranima.

Dojam da je Engleska bila bolja stvoren je baš u tom razdoblju u prvom dijelu kad Hrvatska nije mogla zadržati loptu, domaćin je držao premoć u posjedu.

- Zato što su oni bili goropadni, agresivni, a nama je nedostajao igrač tipa Rakitića ili Kovačića da sačuva loptu. Ili Badelja u pravoj formi.

Ozljede Rakitića i Kovačića bile su dovoljno teške da nisu mogli igrati.

- Znate moj način. Tko god ima problem nije dobro da ga forsiramo i guramo. Imaju zahtjevne utakmice u klubovima. Stavljam samo one koji su sto posto zdravi. Kovačić ima problem stopala, bolno je, pokušavao je, trenirao, htio je, ne mogu to promijeniti. To poštujem i cijenim. Isto vrijedi za Rakitića. Badelj je do prije sedam dana bio ozlijeđen u Laziju, došao je ovdje, ušao u trening. No, na kraju zadovoljan sam sa svime što je bilo.

Osim golovima primljenima iz prekida. Ponovno.

- U mojoj eri dobili smo 13 pogodaka iz prekida, od toga tri iz kaznenog udarca, a deset iz igre, dakle iz slobodnog udarca, kornera ili auta. Previše je to. Previše. Morat ću poraditi sa stožerom na fazi defenzivnog prekida, na sljedećem okupljanju to smo dužni napraviti. I popraviti. Oni su sastavni dio igre, puno ekipa bazira ambicije na njima, ali naša je zadaća usavršiti defenzivne reakcije, puno bolje se postavljati. Morat ćemo mijenjati način na koji se branimo u takvim situacijama.

Sretan s vratarima

Ipak, površno bi bilo konstatirati da su aut i slobodan udarac jedini razlog za poraz.

​- Ako gledamo cijelu analizu, u prvom dijelu trebali su voditi 1:0 ili 2:0. Imali su Englezi prave šanse iz kojih nisu dali gol, tada nas je sreća pomazila. U nastavku mi imamo prigode, puno bolje igramo, vodimo, dođemo do dva zicera. Perišić je morao pucati, a vraćao je loptu, dok Brozović nije reagirao kako treba, ide u dribling umjesto da zabije gol. U trećem slučaju, kod 1:1, Vidi izbije Lingard loptu iz gola. I onda se dogodi pad koncentracije, snage, energije, daju nam dva pogotka. A baš su u tom periodu bili najnemoćniji.

Obojica golmana, Lovre Kalinić i Dominik Livaković, odradili su što ste od njih tražili.

- Točno, s njima sam sretan.

Obrana?

- Faza prekida nije samo stvar obrane, naša je praksa da se deset igrača vrati u kazneni prostor. Zato kažem da ubuduće moramo napraviti drugačiji raspored da bismo u tome bili kvalitetniji. Cijela ekipa mora raditi na tome.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - England v Croatia - Wembley Stadium, London, Britain - November 18, 2018  Croatia coach Zlatko Dalic during the match    Action Images via Reuters/John Sibley
Action Images via Reuters/John Sibley

Nemamo što čekati

Dosta se pisalo u govorilo o nedostatku centarfora.

- Igrači koje imamo u špici bit će sasvim dovoljni za nove velike pobjede. Tu su Perišić, Rebić, Kramarić, Brekalo, Vlašić, ako proigra više i Pjaca. Imamo rješenja u fazi napada, oko toga ne trebamo strahovati. Možemo raditi kombinaciju u špici s Rebićem i Kramarićem, zaista ne moramo se toga bojati. Složit ćemo to sigurno još bolje.

Kramarić je po jednom matirao i De Geu i Pickforda.

- Krama je svoj zadatak ispunio, u dobroj je golgeterskoj formi. Zabija u Hoffenheimu, sad je i za reprezentaciju dao dva pogotka. Uvijek napravi što se od njega traži.

Vlašić je premijerno startao od prve minute, jasno da ima drugačije osobine od Rakitića, a Brekalo je demonstrirao da je majstor. Koliko još trebaju sazrijevati?

- Pogledajte primjer Engleske, koliko imaju mladih igrača. Rashford ima 21 godinu… Nema se tu što čekati. To je to. Dečkima treba dati šansu da igraju, oni je moraju zavrijediti u klubu, i sve ja jasno. Ali nećemo s njima čekati, što bismo čekali? Koga?

Dakle, ugrožavaju Rebića, Perišića… kamoli Pjacu koji je sad u najtežoj poziciji. Vlašić, pak, i Kovačića…

- Sve ovisi o njihovoj formi, igri, znanju… No, ističem, nemamo što čekati s njima, što bismo čekali, da imaju 28 godina?

Nakon Španjolske debatiralo se o sebičnosti, a u Londonu su u nekim situacijama dodavali kad je bilo bolje pucati. Obavili ste razgovor s njima?

- Rekao sam da ćemo o tome razgovarati. Shvaćam da igrači imaju svoj ego, instinkt gola, pa i Kramarić je imao situaciju da doda Perišiću. Nije, ali zabio je. Svaka čast, kad postigneš pogodak, kapa do poda. Mi igramo jedni za druge, skupa smo zajedno i to je najvažnije. Na kraju sam im rekao: “Dečki, hvala vam na svemu što ste napravili, nemojte biti tužni, ostaje žal za ovom utakmicom, ali cijela godina bila je fenomenalna i svi smo na nju ponosni.”

Linker
20. travanj 2024 05:10