CROPIX
DOLAZAK U ZAGREB

ZLATKO DALIĆ OKUPIO VATRENE, POSLAO UPOZORENJE ŠPANJOLCIMA I NAJAVIO TRI NOVE NADE HRVATSKE 'Oni zavrjeđuju biti s nama, trebaju nam radi brzine...

Hrvatska reprezentacija okuplja se danas u podne u zagrebačkom hotelu Westin, a izbornik Zlatko Dalić je prije toga, u 10 sati, održao konferenciju za medije u hotelu Double Tree by Hilton.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. studeni 2018. 09:55

Press konferencija HNS-a započela je minutom šutnje za Zvonimira Magdića i informacijom da su od 12 sati na blagajnama stadiona u Maksimiru u prodaji i ulaznice za tribinu Zapad gore po cijeni 100 kuna. Tako je odlučio Izvršni odbor HNS-a. Ima ih nešto više od tri tisuće, dok je za sjever ostalo oko 2800 karata.

Izbornik Zlatko Dalić požalio se na ozljedu Josipa Pivarića i činjenicu da su mu svi lijevi bekovi aut.

- Pivarić ne trenira sedam-osam dana i neće moći igrati, a ozlijeđeni su i Barišić, i Sosa, i Leovac, od ranije nema Strinića, ne znam tko će igrati. Možda Antonio Milić, možda Tin Jedvaj, moram vidjeti ovih dana…

Vida?

- Žao mi ga je trošiti na beku, više bi bilo štete nego koristi. On i Lovren su odličan tandem, Dejan je imao zdravstvenih problema, ali nije upitna, bit će dobar.

O dvobojima sa Španjolskom u četvrtak i Engleskom u nedjelju, kazao je:

- Čekaju nas dvije teške, atraktivne i važne utakmice protiv jakih reprezentacija. Posebno me veseli ogled sa Španjolcima jer je to prva službena utakmica nakon SP-a pred našim navijačima. Očekujem pun stadion i tri boda koja su nam jako važna, tada bismo ostali među glavnim nositeljima za ždrijeb Eura, a u Engleskoj bismo se borili za prvo mjesto u skupini – kazao je Dalić i osvrnuo se na priznanje Udruženja europskih trenerskih asocijacija za najboljeg trenera Europe:

- Svaka nagrada je jako važna, lijepa i bitna. Meni je posebno draga jer je stigla od struke, ali to je nagrada svima nama, hrvatskom nogometu, trenerima i nogometašima. Naš se nogomet cijeni u Europi, to veliko priznanje ne uzimam samo za sebe, to je rezultat Rusije. Tako treba nastaviti.

Povukao je paralelu s dvobojem u Elcheu gdje su Vatreni poraženi 6:0.

- Sad smo u puno boljem stanju nego onda. Doživjeli smo debakl, moramo tražiti revanš, ali ne kroz osvetu nego tri boda. Španjolska je izgubila od Engleske, mi odlučujemo sami o sebi, s dvije pobjede smo prvi, ja u to vjerujem. Koliko god jasno da je teško… To će biti sasvim drugačija utakmica, naš pristup i forma. Luis Enrique je promijeno način igre, okomitiji su, imaju mlade i brže igrače, Moramo uzeti posjed i incijativu. Sve ovisi o nama, i u Elcheu smo igrali sjajnih 20 minuta, ali poslije prvog primljenog gola raspali smo se. Već s Engleskom smo sličili na ekipu iz Rusije.

Govorio je o Luki Modriću.

- Luka je u nedjelju bio asistent, svjestan je da je to nogomet, da ima oscilacija. Nakon godinu dana sjajne igre ne može stalno biti u formi, međutim nikad nisam sumnjao u Luku, s te srane sam najmanje pesimist, bit će pravi, ponovno je u dobroj formi, on je vođa i bit će na visokoj razini. Ima posljedica nakon Svjetskog prvenstva, nije lako ostati u formi, da on uvijek bude najbolji. Kad Real izgubi traže krivca u strancima, krivi su Luka, Kroos ili netko treći. Luka je najbolji igrač svijeta, njegove su kvalitete poznate.

Moskva, Rusija, 150718.
Stadion Luzniki.
FIFA World cup Russia 2018. Finalna utakmica svjetskog prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska. 
Na fotografiji: Luka Modric.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Tko će braniti?

- Nije zgodno vratare puno mijenjati, niti mogu lako izgubiti svoju poziciju. Kalinić se vratio, Livaković je pokazao sjajnu formu. Vidjet ćemo, Lovre je dugo čekao Subašića, sigurno da zaslužuje šansu, ne bih htio izgubiti oba golmana.

Najavio je prigodu za Brekala i Vlašića.

- Stalno govorim da nam treba nova svježa krv. U reprezentaciju su ih dovele samo igre, zavrjeđuju biti s nama. Hoće li dobiti priliku u ove dvije utakmice vidjet ćemo, to su dvije teške utakmice, ali Brekalo i Vlašić će nam trebati brzinom, nabojem, dobit će šansu, prije ili kasnije. Tu je i Ćaleta-Car iz mlade vrste, a računam i na još nekoliko igrača koji s U-21 igraju protiv Francuske.

MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 02: Nikola Vlasic of PFC CSKA Moscow celebrates after scoring a goal during the Group G match of the UEFA Champions League between CSKA Moscow and Real Madrid at the Luzhniki Stadium on October 02, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Epsilon/Getty Images)
Epsilon/Getty Images

Na utakmici će biti Mandžukić, Subašić i Čorluka. Ne samo to, u utorak u 11 i oni će biti s ekipom na Pantovčaku gdje će primiti državna odlikovanja od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

- Oni si dio naše obitelji, te trenutke iz Rusije ne smijemo zaboraviti, pogotovo zaslužne igrače, Osobno sam htio da to bude slika iz Rusije, lijepi osjećaj koji je trenutačno prošao, ali nikad neće proći.

Zaklada Vatreno srce ima u utorak u Westinu donatorsku večeru.

- To je lijepa i hvalevrijedna akcija. Nadam se dobrom odazivu svih i da se skupo što više novca, a mi kao nogometna reprezentacija uvijek moramo biti prvi u tom pogledu.

Linker
19. travanj 2024 23:14