CROPIX
DRAŽEN ANTOLIĆ IZ MIAMIJA

ZLATKO DALIĆ OŠTRIJI I OD NAJVEĆIH KRITIČARA 'Nikad se nisam krio pa neću ni sada! Bolje je da smo odigrali loše i izgubili sada, nego u Rusiji!'

ZLATKO DALIĆ Izbornik nakon Perua svjestan da nije ispalo kako je zamišljeno, ali ostaje optimist za Svjetsko prvenstvo
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. ožujak 2018. 10:26

Hrvatska je u art déco Miamiju igrala art déco nogomet, primjeren dobu od prije gotovo stotinu godina, kad je floridska prijestolnica dobila dio svojih vizura. Izabranici Zlatka Dalića su umjesto hard rocka, na stadionu toga imena, “zapjevali” ispod glasa, kao da su putovali mjesec dana brodom bez treninga i energije.

- To je poraz koji smo zaslužili. I rekao bih, nismo ni zaslužili nikakav drugi rezultat nego gubitak utakmice. Ušli smo slabo u susret, pogotovo u prvih 15 minuta, nismo bili dobro koncentrirani ni na razini. Htio sam upravo to vidjeti, kad igramo protiv prave ekipe, na velikom stadionu, tada treba biti maksimalno usredotočen svih 90 minuta. Potom smo se pokušali vratiti, ali nije nam bilo dovoljno. Oni su stekli prednost, nošeni vjernim navijačima.

Uvijek ima zamjerki

Publika je bila peruanska, Hrvati su ostali tek egzotična kulisa, domoljublje je kod njih na razini, rijetko se vidi da i novinari u loži, svi do jednoga, pjevaju nacionalnu himnu. No, ako je Peru odlučio pokazati Hrvatskoj koliko može, zbog čega su naši igrali opušteno kao da nisu redom govorili da se radi o značajnoj provjeri za Rusiju? Ova momčad već godinama nije ozbiljna ako joj ne gori pod petama. To je žalostan odnos prema utakmicama reprezentacije.

- To ću unutar svlačionice analizirati s igračima. Svaka utakmica zahtijeva maksimalan angažman, trebali smo biti agresivniji, primili smo golove na početku prvog i drugog poluvremena što samo za sebe puno govori.

Dalić je pretrpio prvi poraz u četvrtom izborničkom nastupu, drugi put zaredom Vatreni nisu zatresli mrežu. Mandžukić, N. Kalinić i Perišić krenuli u naprijed, no njihova statistika nikoga neće uplašiti.

- To je točno, statistika zabijenih golova im nije na nekom nivou, ali upravo kroz ovakve utakmice u reprezentaciji želim ih vratiti. Imamo još nekoliko nastupa do Svjetskog prvenstva da bude bolje. No, činjenica je da moraju bolje igrati u klubu i zabijati. To nam treba.

Mandžukić je još jednom bio na desnoj strani.

- Trudio se, radio svoj posao, pomogao je i u defenzivi koliko je mogao. Pokušavao sam složiti najbolje što sam imao i mogao, nije bilo kako smo se dogovorili. Kad izgubiš utakmicu, uvijek ima zamjerki.

Mora nam pomoći

Jedino je Andrej Kramarić nešto konkretnije donio, premda ni on nije zabio. Golman mu je obranio udarce glavom i nogom sa 17 metara…

- Nismo imali neke šanse, napravili smo u jednom času posjed lopte, ali to nije bilo ništa konkretno. Kramarić je u pola sata pucao dva-tri puta po golu, za razliku od drugih koji nisu pucali nikako, govorim o napadačima.

Dojam da je kvalitetnija ekipa izgubila, pa kako motivirati igrače da igraju na pravoj razini i ovakve prijateljske utakmice?

- Zato sam i birao Peru i Meksiko da bismo imali motiv, rekao sam da nema plusova iz utakmice u kojoj dobijemo s četiri-pet golova razlike, nema tu prave igre ni koncentracije. Peru nam mora pomoći za Svjetsko prvenstvo.

Kako sad protiv Meksika u nekompletnom sastavu?

- Odlučio sam da neki igrači odu jer čekaju ih važne obveze, da odrade sezonu do kraja u klubu i potom dođu potpuno fokusirani na reprezentaciju. Igrat ćemo u malo drugačijem sastavu.

No, Meksiko je i jači od Perua.

- Nema veze, borit ćemo se, moramo izvući pouke iz ovih utakmica. Nikad se nisam krio, pa tako se ni sada ne želim ni od čega kriti. Hoću vidjeti gdje smo, što smo i kako reagiramo u takvim situacijama.

Dosad je prštao optimizam za Svjetsko prvenstvo. Hoće li se poljuljati?

- Kod mene ne. Bio sam i ostao optimist. Ne mogu biti negativan niti ću ikada reći nešto negativno. Ovo je sve priprema, dio jedne veće priče, bolje je da smo odigrali loše i izgubili sada nego u Rusiji.

Točno je da su prijateljske utakmice u ovoj fazi godine često varljive. Nisu pravi pokazatelj što će kasnije uslijediti.

- Trebaju biti. Ako iz ovoga ne izvučemo dobre pouke, onda nam ne valja posao. Kažem, evo vam ovakav stadion, dobar protivnik, igrajte i pokažite što i kako možete. Vidjelo se što ne valja, kako ne treba igrati, pa valjda ćemo biti pametni.

Luka ostaje prednji

Igranje Luke Modrića na prednjem veznom postao je standard. Iako je u klubu defenzivniji. Je li to definitivna odluka za SP?

- Imamo puno dobrih veznih igrača koji mogu igrati na toj poziciji, ali ako je Lukina uloga u tri utakmice bila super, što sad reći? Ja mislim da je to dobro. Meni je pravi izbor da on to igra, što je dalo rezultate s Ukrajinom i Grčkom.

Ima li nešto čime ste zadovoljni?

- Nakon poraza ne može čovjek biti zadovoljan. Ne mogu reći da neke stvari nisu bile dobre, ali da imamo razloga za neko zadovoljstvo bilo čime ne bih rekao - zaključio je Dalić.

Linker
26. travanj 2024 07:09