Getty Images
DANCI TO NISU RADILI

ZLATKO DALIĆ OTKRIO KAKO SE SPREMAO ZA PENALE 'Dvojica koji su zabili, ove su večeri promašili! Ali mi sad igramo protiv najbolje momčadi na SP-u...'

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić blistao je nakon dramatične je pobjede protiv Danske u osmini finala Svjetskog prvenstva koja je stigla boljim izvođenjem 11-eraca
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 02. srpanj 2018. 02:29

Na presici nakon utakmice naglasio je da je hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji pobjedu vrijednu plasmana među osam najboljih momčadi svijeta donio vratar - Danijel Subašić. A sreću koju je zazivao otpočetka turnira kad se govorilo o ambicijama i dometima smatra - zasluženom zbog truda.

Vidno uzbuđen, još pod jakim emocijama, gutao je riječi više nego inače, no uspjeli smo uhvatiti najvažnije. Na naše pitanje kojim smo otvorili 'pressicu', što se točno događalo nakon produžetaka kako se ne bi ponovio Beč i Turska iz 2008., nije ni stigao konkretno odgovoriti...

- Prvo čestitke našim igračima na pobjedi. Imali smo zaista težak put. Dobili gol u prvoj minuti, vratili se. Rebić je imao zicer, promašimo penal... Promašimo još dva penala, ostanemo čvrsti. Nakon promašaja Luke svima nam je na pameti bio Beč. No, sreću moraš zaslužiti. Nagradila je naš trud i Fortuna i dragi Bog. Rekao sam, bez sreće se ništa ne može. Sve sam u životu stekao težim putem, valjda mi je tako suđeno - započeo je fatalistički Dalić.

* Hoćete li i s Rusijom sve do penala, pitao je ruski kolega?

- Ne znam. Čeka nas nimalo lagan posao protiv domaćina, koji je ovdje sasvim zasluženo. Ne smijemo se nimalo opustiti, no nema lako ćemo. Moramo biti sretni s ovime, ali možemo još.

* Sjećate li se 2006. kad se Italija jedva provukla do finala, nakon problema u 'calciju'. Ni u Hrvatskoj nije bez problema, je li to možda motiviralo momčad?

- Dosad smo sve glatko prošli, no ne možeš ništa napraviti na prvenstvu ako ne prođeš jednu ovakvu utakmicu. Ova utakmica će nam sigurno biti još veća poveznica i snaga. Nismo odigrali sjajno, ali je bilo na rezultat. Argentina, Portugal, Španjolska i Egipat sa Salahom su ispali. Kad je Luka promašio penal dečki su vjerovali da možemo. A nikakve probleme mi ne gledamo, samo sebe i nogomet. Ovdje smo zbog SP-a, želimo učiniti ponosnim naš državu.

* U proslavi nakon utakmice izgledalo je kao da je Subašić pao s ruku igrača, je li se ozlijedio?

- To ga je netko namjerno pustio (smijeh). Nije mu ništa. Izvukao je momčad kad je najviše trebalo, hvala Suba!

* Koliko ste godina života izgubili i je li vam ovo najdramatičnija utakmica koju ste vodili?

- Sigurno jest, i meni i vama i svima u Hrvatskoj. Ali iz ovog ćemo izaći jači, još više ćemo se skupiti i složiti. Kad ovo dobiješ, iz petog pokušaja se dizali, moja vjera u igrače je još veća.

* Bojite li se Rusije, pitao je Rus?

- Reći ću svojim igračima da igramo protiv najbolje momčadi na SP-u! Svaku utakmicu moramo shvatiti kao derbi. Ne bi Rusija ovako prošla Španjolsku da ne vrijedi. Moramo biti jako oprezni. Vidjet ćemo kad se odmorimo, i počnemo se pripremati. U Sočiju će temperatura biti visoka, nikome neće biti lako, ali cijeli svijet će uživati u toj utakmici. Ulog su još dvije utakmice. A mi ovdje ne mislimo stati, ne misli ni Rusija, bit će spektakl.

* Što mislite o danskoj igri i vrataru Schmeichelu, pitao je Danac?

- Opet nisu izgubili, 19. put zaredom, svaka im čast. Bili su nam jako težak suparnik, stila igre koji nama ne odgovara. Kad smo ovakvog suparnika prošli možemo daleko. Imate momčad koja igra organizirano, svakoga ste ovdje pretrčali, namučili nas. Vratar vam je obranio penal kad je bilo najpotrebnije, no netko je na kraju morao izgubiti. Mogu čestitati vašem izborniku na fer i korektnoj utakmici.

REUTERS/Jason Cairnduff
REUTERS

* Kineskinja je pitala zašto je Modrić ponovno pucao penal?

- Kao pravi kapetan preuzeo je odgovornost. Sam je rekao da će pucati. Zamislite kako bi bilo za njega teško da nije dao gol. To je snaga i kvaliteta tako velikih igrača kao što je Luka.

* Najavljivali ste utakmicu istine, koja je istina?

- Istina je bila hoćemo li kući ili u Soči. Istina je bila ratnička utakmica, na rezultat. Svi koji su igrali na ljepotu idu kući. Ovo je bila naša istina, jesmo li za to ili nismo. Potvrdili smo ono što smo pokazali u grupi, pokazali da znamo i na rezultat igrati. Prošli smo među osam na svijetu i moramo biti zadovoljni.

* Hareide je rekao da nije puno vježbao penale jer se pritisak ne može simulirati, a vi?

- Mi smo na kraju zadnjeg treninga pucali po dvije serije svaki igrač, dvojica koji su zabili, ove su večeri promašili. Htjeli smo odraditi i taj dio treninga, no vratar nam je donio pobjedu na penale, a ne taj trening!

Linker
03. svibanj 2024 14:56