Tom Dubravec / CROPIX
DOSTA JE LUTANJA!

ZLATKO DALIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZA SN NAJAVIO NOVO ZLATNO PRAVILO U REPREZENTACIJI 'Igrače koji ne igraju više neću pozivati! Gotovo je s tim!'

Izbornik nakon zaključenja fantastične 2018. godine za hrvatski nogomet
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. studeni 2018. 09:18

Gdje je hrvatska reprezentacija nakon Lige nacija, koje je izbornik dobio dobre, a koje loše vijesti? Zlatko Dalić odgovara:

- Do 78. minuta na Wembleyju bili smo prvi na tablici i imali Final Four. U posljednjih deset minuta to smo izgubili iz dva prekida, golove smo dobili kad su Englezi bili totalno nemoćni. To je naša slika. To što smo prvu utakmicu novog natjecanja izgubili 6:0, no vratili smo se kroz dva mjeseca. Hrvatska je igrala slično kao u Rusiji, dobro, kvalitetno, disciplinirano, odgovorno, pokazala znanje, ali i da smo al pari najvećim svjetskim momčadima. To je dobitak Lige nacija. Potvrdila je da Rusija nije slučajnost, da smo i dalje u stanju ponuditi sjajne utakmice. Malo ostaje žal jer mogli smo biti među najbolja četiri, a eto nismo. No, dobili smo dobar temelj, podlogu za budućnost, igrače koji itekako mogu konkurirati. Tu mislim u prvom redu na Josipa Brekala i Nikolu Vlašića. Tin Jedvaj demonstrirao je da je kadar biti alternativa na boku, iako mu je prava pozicija na stoperu. I Antonio Milić je igrao dobro na lijevom beku. Imamo puno razloga za optimizam.

Na ulasku u natjecanje kazali ste da je glavni zadatak stvoriti momčad za kvalifikacije za Euro. Prva sljedeća utakmica bit će u tom ciklusu, za bodove. Do koje mjere ste zadovoljni tim retušem ekipe?

Bez prava na kiks

- Zadovoljan sam zbog činjenice da smo dobili još veću konkurenciju, pogotovo prema naprijed. Moramo u ova četiri mjeseca naći rješenja u obrani, pogotovo na bočnim pozicijama. Dogodilo se da su nam istodobno ozlijeđena četvorica lijevih bekova koji su u konkurenciji. Morali smo tražiti neka druga rješenja. To još nismo do kraja raščistili i pronašli. Definitivno, meni je ova jesen ukazala da ovo što je dosad bilo, ova lutanja s pozivanjem igrača koji ne igraju, da toga više ne bi smjelo biti. I neće biti. Jednostavno, dolaze kvalifikacijske utakmice, u njima nemamo pravo na kiks i više nemamo mogućnosti nešto gledati, provjeravati ili kontrolirati. Gotovo je s tim. Oni koji će igrati u klubu bit će s nama. Trebaju nam ljudi koji stalno nastupaju i u formi su. U Londonu želim uvesti napadača ili ofenzivnog veznjaka, okrećem se prema klupi i tamo vidimo Pjacu, Pašalića i Roga koji nemaju taj kontinuitet. To je malo problem koji moramo još izliječiti do kraja.

Kovačićevo stopalo

Poslali ste jaku poruku tim mladim dečkima da bez standardnosti u klubu više neće biti poziva u reprezentaciju.

- Eto, neka idu putem Vlašića i Brekala. I to će biti to. Moraju se izboriti za minutažu, dolaze utakmice u kojima nema više popravnoga i obvezni smo u takvim susretima biti s maksimalno spremnim igračima i onima koji imaju natjecateljski ritam.

Širok je krug imena koja su dobila pozive posljednjih mjeseci, računajući i Santinija i Livaju, je li ovo najava da će se smanjiti lista?

- Imamo bazu, veliki broj igrača, ali za one koji će biti s nama nastojat ću da igraju svi u svojem klubu. Formula je jednostavna, zvat ću po dva igrača za svaku poziciju, i to ne s kontinuitetom nastupa. Moramo suziti popis i koncentrirati kvalitetu.

Na Wembleyju su Vatreni pali u finišu, nakon što su kod vodstva 1:0 imali nekoliko šansi da dotuku protivnika. Sve se to zbilo poslije loših prvih pola sata u kojima je domaćin dominirao i napravio dvije-tri prave šanse. Jeste li im loptu prepustili planski i tražili brza otvaranja ili se Southgateova momčad toliko nametnula da je preuzela kontrolu?

- Dva i pol dana nakon Španjolske, te teške utakmice, moraš krenuti oprezno, drugačije se malo postaviti. Nemaš svježinu, snagu ni brzinu. Potrošio si se, kratko je vrijeme prošlo. Ne možeš na visokom nivou igrati tako dvije jake utakmice. Ne znam tko je to u stanju. Plan je bio da stojimo u čvrstom bloku, da napravimo visoki presing kad je god to moguće, iako smo znali za opasnost od Pickforda kad krenemo visoko. On ima strašnu dugu loptu kojom nas može sve prebaciti i napravili problem s dva brza igrača u njihovu napadu. Morali smo paziti. Imaju Rashforda i Sterlinga koji te začas pregaze. Zato smo startali povučenije, ali trebalo nam je vremena da uđemo u utakmicu. Nekih 25 minuta igrali smo loše, slabo stajali i pokrivali, nismo mogli parirati. Ali kad smo uhvatili ritam, preuzeli smo kontrolu i kasnije nismo bili ništa lošiji od Engleza.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
21. travanj 2024 17:38