REUTERS/Dado Ruvic
UTAKMICA ISTINE

ZMAJEVI NA 'MLAZNI' POGON OSTAJU U UTRCI, IGRAČI DINAMA BRILJIRALI U VAŽNOJ UTAKMICI Hajrović ušao pa 'bombom' načeo Fince, a Gojaku poništili gol!

(NE)MOGUĆA MISIJA ROBERTA PROSINEČKOG Može li BiH u završnici kvalifikacija napraviti veliko čudo? Danas im igra samo pobjeda, remi je jednak porazu, a po tri boda kreću bez daleko najubojitijeg igrača...
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 12. listopad 2019. 20:05

BOSNA I HERCEGOVINA - FINSKA 4:1 (Hajrović 29', Pjanić 37' p., 58', Hodžić 74' / Pohjanpalo 79')

BOSNA I HERCEGOVINA (4-3-3): Šehić - Bičakčić, Kovačević, Kvržić, Kolašinac - Cimirot, Sarić (od 71. Jajalo), Pjanić (od 76. Krunić) - Gojak, Višća (od 18. Hajrović), Hodžić

Izbornik: Robert Prosinečki

FINSKA (4-1-4-1): Hradecky - Arajuuri (od 5. Väisänen), Toivio, Uronen, Raitala - Sparv (od 71. Kauko) - Tuominen, Kamara, Lod, Soiri (od 46. Pohjanpalo) - Pukki

Izbornik: Markku Kanerva

ZENICA - Stadion 'Bilino polje'. Gledatelja: 11.000. Sudac: Ivan Kružliak (Slovačka).

Robert Prosinečki je nakon poraza u Armeniji dobio novu šansu od Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, a jučer je njegova momčad dobila i novi život. Bosna i Hercegovina je uvjerljivo porazila Finsku s 4:1, jedinu momčad u skupini J koju BiH može preskočiti i domoći se Eura. Ovakvom pobjedom momčad Roberta Prosinečkog nije napravila ništa veliko, točnije 'samo' je ostala u životu, jer da je Finska odnijela i bod iz Zenice za BiH bi ove kvalifikacije bile završene. Ovako se primakla Fincima na dva boda, a da bi njene šanse i dalje bile realne mora pobijediti Grčku u Pireju u utorak, budući da Finska u sljedeća dva kola ima dvije relativno lakše domaće utakmice. Međutim, za Prosinečkog više od bodova važnija je sama reakcija momčadi, jer nakon vrlo blijedih izvedbi u rujnu pa i ranije sinoć su njegovi igrači bili vrlo razigrani i efikasni, i to bez prvog strijelca Edina Džeke koji je zbog ozljede bio na tribinama.

Uz to, uz najboljeg igrača utakmice i dvostrukog strijelca Miralema Pjanića najvažniju ulogu odigrali su igrači koje ili nije zvao ranije ili nije ozbiljnije računao na njih, poput Izeta Hajrovića, Zorana Kvržića i Armina Hodžića.

Prvih 45 minuta utakmice protiv Finske bilo je možda i najbolje poluvrijeme Bosne i Hercegovine u ovim kvalifikacijama. Domaćin je dominirao do početka, stvarao priliku za prilikom, a nazad je odlično stajao, ne dopustivši Fincima i opasnom Pukkiju da ozbiljnije zaprijete. Prvi je zaprijetio Rijekin Zoran Kvržić čiji udarac glavom odlazi tik iznad grede, a onda se na 'teledirigirani' pas Miralema Pjanića bivši Dinamov napadač Armin Hodžić sjajno okrenuo i tukao, ali siguran gol spriječio je Väisänen izblokiravši loptu.

I onda su domaći navijači pali u trans, a u njega su ih bacili igrači iz – HNL-a. Kvržić je poslao sjajnu okomitu loptu do Izeta Hajrovića, a povratnik u reprezentaciju zakucao je loptu iza Hradeckog. Šest minuta kasnije dosuđen je jedanaesterac za BiH. Sead Kolašinac šutirao je prema golu, a iako snimka sugerira da je Raitalu lopta pogodila u rame sudac Ivan Kružliak dosudio je kazneni udarac kojeg je rutinski izveo Pjanić.

Pobjedu koja je vraća u život u ovoj kvalifikacijskoj skupini osigurao je Juventusov veznjak u 58. minuti. Bila je to prava opsada finskog gola, tukao je prvo Hodžić, pa Kvržić i onda Cimirot, a odbijenu loptu na volej je dočekao Pjanić i pospremio je u mrežu za velikih 3:0. U 73. minuti prvijenac u seniorskoj vrsti upisao je i Hodžić, koji sada igra za mađarski Fehervar. Prije nego je on pospremio odbijanac u mrežu dvaput je zaustavljen bio Amer Gojak.

Nakon tog gola domaći su stali i prepustili loptu Fincima koji su inicijativu iskoristili i zabili gol preko Pohjanpala, ali taj gol nije naudio domaćinu jer u slučaju istog broja bodova na kraju u prednosti će ipak biti BiH.

BOSNA I HERCEGOVINA - FINSKA 4:1 (Hajrović 29', Pjanić 37' p., 58', Hodžić 74' / Pohjanpalo 79')

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić - Kolašinac, Bičakčić, Kovačević, Kvržić - Cimirot, Pjanić, Sarić - Gojak, Hodžić, Višća

FINSKA: Hradecky - Raitala, Arajuuri, Toivio, Uronen - Sparv - Soiri, Lod, Kamara, Tuominen - Pukki

---------------------------------------------------------

KVALIFIKACIJE UŽIVO

Bosna i Hercegovina - Finska 4-1 (Hajrović 29', Pjanić 37' p., 58', Hodžić 74' / Pohjanpalo 79')

Danska - Švicarska 1-0 (Poulsen 84')

Farski Otoci - Rumunjska 0-3 (Puscas 74', Mitrita 83', Keseru 90'+4')

---------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

79' - GOOOL! Pogodio je džoker s klupe, nisu dobro raščistili jednu situaciju BiH braniči, a to je iskoristio napadač Bayer Leverkusena i od grede pogodio mrežu!

Screenshot

76' - Sjajan potez napravio je Robert Prosinečki. Dao je priliku Miralemu Pjaniću da ispraćen ovacijama izađe s terena, a umjesto njega u igri je veznjak Milana Rade Krunić.

74' - GOOOL! Opet je došlo do velike pomutnje u šesnaestercu, Gojak i ovog puta nije imao sreće, no na odbijanac je naletio bivši dinamovac Armin Hodžić i pogodio iz voleja za 4:0!

Screenshot

71' - Posljednja zamjena kod Finaca. Izašao je Sparv, mijenja ga Joni Kauko.

71' - Drugu zamjenu radi Prosinečki. Iz igre će Elvis Sarić, priliku dobiva bivši igrač Rijeke Mato Jajalo.

58' - GOOOL! Dugo je putovala lopta po šesnaestercu, pokušavali su Gojak i Hodžić, a na kraju je Pjanić fantastično iz voleja zakucao i loptu i gol i mrežu i golmana! BiH vodi s velikih 3:0!

Screenshot

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Finski trener Markku Kanerva u svlačionici je ostavio Pyryja Soirija, zamijenit će ga napadač Bayer Leverkusena Joel Pohjanpalo.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

45' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

37' - Možda su "zmajevi" bili oštećeni za zaleđe, ali im je slovački sudac dosudio dvojbeni penal! Miralem Pjanić zabio je za 2-0, ludnica na stadionu...

Screenshot

30' - Mijenja sada i Markku Kanerva. Iz igre je izašao Paulus Arajuuri, ući će Sauli Vaisanen.

29' - GOOOL! Zoran Kvržić sjajno je reagirao kada je proigrao Izeta Hajrovića, a ovaj je sjajno gađao lijevu stranu gola.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group J - Bosnia and Herzegovina v Finland - Bilino Polje Stadium, Zenica, Bosnia and Herzegovina - October 12, 2019  Bosnia and Herzegovina's Izet Hajrovic scores their first goal   REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic

18' - Problemi za Roberta Prosinečkog. Ozlijedio se Višća i morat će napustiti igru, zamijenit će ga veznjak Dinama Izet Hajrović.

14' - Dvojbena situacija! Amer Gojak zabio je gol, ali sudac ga je poništio. Čini se da su milimetri odlučivali, ali ponovljena snimka daje za pravo domaćinima da protestiraju. Ipak ništa od svega, utakmica se nastavlja s nulom...

1' - Počela je utakmica na stadionu Bilino Polje u Zenici! Glavni sudac je Ivan Kruzliak iz Slovačke.

---------------------------------------------------------

Linker
26. travanj 2024 16:16