CROPIX
PIŠE DAVORIN OLIVARI

ZNAMO DA ZVUČI KAO GORKA ISTINA, ALI TAKO JE Da nema Vatrenih i naših reprezentativaca, za Hrvatsku bi znali rijetki...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. lipanj 2018. 10:05

Lijepo je biti Hrvat na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Sjajno se čovjek osjeća. Znate zašto? Zbog hrvatske nogometne reprezentacije, Luke Modrića, Dejana Lovrena, Ivana Rakitića, Marija Mandžukića i ostalih.

Samo nas prepoznaju po nogometu i - Vatrenima! Ovdje smo već jedanaest dana, a novinarski život, možete pretpostaviti, uključuje mnoga upoznavanja, sklapanje novih poznanstava i prijateljstava.

Tako da smo za vrijeme dosadašnjeg boravka na ruskom Mundijalu zaista upoznali mnogo stranih kolega, navijača raznih reprezentacija, nezaobilaznih taksista s kojima se prvo susrećete pri dolasku na aerodrome. Susreću se u ruskim gradovima nogometni poklonici iz svih krajeva svijeta, raznih kultura, svjetonazora, običaja...

Kad vas pitaju otkuda dolazite, a vi kažete Hrvatska, reakcije su otprilike ovakve: “Oooooo... Imate sjajnu reprezentaciju!” Ili ovakve: “Modrić, Rakitić, Lovren.... Kakvi igrači, blago vama Hrvatima.”

Zbog Vatrenih će vas potapšati po ramenu, dignuti palac u zrak, neki su nas bogme počastili i pićem. Osjetite se pomalo važno, kao novinari koji prate reprezentaciju koja je među favoritima na ovom Svjetskom prvenstvu.

S nekima sjednete, započnete razgovor, malo izmjenjujete informacije i onda shvatite da uglavnom o Hrvatskoj mnogo pojma nemaju. Nažalost, to uključuje i neke novinare. Imali smo na temu Lijepe Naše doista zanimljivih situacija. Jedan Rus nas je pitao govori li se u našoj državi - bugarski!? Jučer nas je skupina Argentinaca pitala “je li hladno na sjeveru Europe”.

Većina ih uopće ne zna gdje se nalazi Hrvatska, nikad nije čula ni za Domovinski rat, niti za bilo kojeg Hrvata koji istaknuo u nekom drugom području, osim u - nogometu. Da, da ne zaboravimo, prepoznaju nas i po “kockicama”, po našem dresu. Zaista ne pretjerujemo, da nema Vatrenih i naših reprezentativaca, za Hrvatsku bi znali rijetki. Znamo da to zvuči kao gorka istina, ali tako je.

Svakako moramo napomenuti da se naša domovina ne prepoznaje samo po današnjoj generaciji Vatrenih, ponešto starija generacija spomenut će Šukera i Bobana. Dobro, da budemo skroz iskreni, neka društva iz Europe su, nakon što su prvo istakli naše nogometaše lijepim riječima govorili o hrvatskom moru i hrani. Ali to su bili Nijemci i Poljaci koji su bili na godišnjem odmoru kod nas.

Nakon svega vam postane krivo kad znate da i u Hrvatskoj ima onih koji iz tko zna kojih razloga ne vrednuju naše Vatrene. Ali ova priča je i poruka našim političarima. Gospodo, ako želite, a trebali biste to željeti, onda pokušajte da se barem za Hrvatsku čuje zbog nogometa. Recimo, pomognite kad se radi o izgradnji nacionalnog stadiona gdje će igrati Vatreni. Valjda ne tražimo previše...

Linker
03. svibanj 2024 13:44