CROPIX
INTERVJU ZA SN

ZORAN MAMIĆ PROGOVORIO O ŠANSAMA DINAMA U LIGI PRVAKA, POSEBNO JE UPOZORIO NA JEDNU OPASNOST 'Neće biti lako, a Brazilac je njihov najbolji igrač'

ZORAN MAMIĆ Hrvatski trener u Al Ainu o svojem bivšem klubu u kvalifikacijama za Ligu prvaka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. kolovoz 2018. 13:42

Već nakon prve sezone u Al Ainu, hrvatski trener Zoran Mamić ušao je u klupsku povijesti! Prvi je trener, naime, koji je s Al Ainom osvojio dvostruku krunu u polustoljetnom postojanju (klub je osnovan 1968. godine), Mamić je uzeo i prvenstvo i Kup Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U Al Ain je Mamić došao u veljači prošle godine iz saudijskog Al Nasra, u kojem je proveo osam mjeseci. Povukao je usporednicu između nogometa u Saudijskoj Arabiji i UAE...

- Saudijaca je znatno više, ima ih oko 30 milijuna, dok u Emiratima živi oko 3,5 milijuna ljudi. Dakle, u Saudijskoj Arabiji postoji znatno veća nogometna baza i logično je da imaju i kvalitetnije domaće igrače. K tome, nogomet im je praktički sve, jer je Saudijska Arabija vrlo zatvorena zemlja. Stadioni su im puni, generalno se može reći da se bolji nogomet igra u Saudijskoj Arabiji. Ali, kad ocjenjujemo infrastrukturu i uvjete za rad u nogometu i život, tada su Emirati neusporedivo u prednosti - kaže Mamić.

ZAGREB, CROATIA - JULY 28: Head coach Zoran Mamic of Dinamo Zagreb reacts during the UEFA Champions League Third Qualifying Round 1st Leg match between FC Dinamo Zagreb and FC Molde at Maksimir stadium on July 28, 2015 in Zagreb, Croatia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic / Getty Images

Koliko je uspjeh Hrvatske na SP, sa Zlatkom Dalićem kao izbornikom koji je tri godine bio trener Al Aina, utjecao na dodatnu popularnost Hrvata na tim prostorima?

- To ćemo tek vidjeti! SP je tek okončano, ali sigurno je da će svugdje u svijetu Hrvati koji su vezani uz nogomet imati bolji tretman nego dosad. Naravno da sve to treba potvrđivati, jer sport ne priznaje stare zasluge, svakoga se dana iznova treba dokazivati. Kad sam dolazio u Al Ain, svakako je bilo pozitivno što je Dalić prije mene ostavio dobar dojam, ali to je istodobno bio i dodatni zahtjev da se nastavi dobro raditi i ostvarivati dobre rezultate.

Trenerski je posao nestalan, ovisi o rezultatu. Međutim, znamo je da u arapskom svijetu gdjekad ni rezultat nije jamstvo ostanka na klupi, kako živite s tom stalnom nesigurnošću?

- Ne razmišljam o tome, a srećom, ništa od te nestabilnosti nisam osjetio. Iz Al Nasra sam otišao svojevoljno, jer je Al Ain veći klub i veći izazov, dobio sam i bolje uvjete. No, gledajući sa strane, vidim da su klupski vlasnici općenito vrlo “brzi na okidaču”... Zasad imamo odličan odnos s našim gazdom, šeikom Hazzom bin Zayedom Al Nahyanom.

Osijek, 090516.
Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Nakon vaše nepravomoćne presude na osječkom sudu, šeik je izdao priopćenje u kojem vam je dao potporu. Jeste li imali nekakvih problema nakon te presude?

- Ne. U klubu su naglasili da se u mom statusu baš ništa neće promijeniti, a nitko me nakon toga ništa nije pitao o tome, ni jedno jedino pitanje nije bilo vezano uz to - rekao je Mamić.

A kako vam izgleda novi Dinamo?

- Zasad je to dobro, najvažnije je da su Plavi bez previše problema prošli Hapoel, koji nije nimalo bezazlen. Dinamo ima radnu momčad bez naglašenih zvijezda, ali ima kvalitetu i bit će iz utakmice u utakmicu sve bolji. Sad svu pozornost treba usmjeriti prema Astani, suparniku u 3. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Neće biti lako, vratila je Astana Juniora Kabanangu, napadača iz Konga kojeg sam trenirao u Al Nasru, dobar je igrač. Tu je i Brazilac Pedro Henrique, po meni njihov najbolji nogometaš. Znamo da je opasan naš Marin Tomasov, dobra su i uigrana momčad, čvrsta i stabilna. No, Dinamo svakako ima opipljive šanse za prolaz - kaže Mamić.

Linker
06. svibanj 2024 03:48