Zoran Mamić
 REUTERS/Andrew Boyers / REUTERS
ODBIO ISPLATIVIJU PONUDU

ZORAN MAMIĆ ZA SN NAKON ŠTO JE DOČEKAN OVACIJAMA, TRANSPARENTIMA I HRVATSKIM ZASTAVAMA 'Tu je ponudu bilo nemoguće odbiti, ali krivo pretpostavljate!'

Hrvatski trener nakon odličnog starta u svom novom klubu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. veljača 2019. 20:05

Zoran Mamić sjajno je startao u svom novom klubu Al Hilalu. Bilo je prvo pa muško, Mamićeva momčad pobijedila je Al Fateh s 4:1. Da stvar bude još bolja za hrvatskog trenera i Al Hilal, najbliži pratitelj Al Nassr izgubio je na gostovanju kod Al Taawona, što znači da novi klub Zorana Mamića 12 kola prije kraja prvenstva Saudijske Arabije ima 6 bodova prednosti. Kreće Mamić po novu titulu nakon što je sve pokupio s Al Ainom.

Naš trener je na prvoj utakmici imao kraljevski doček, pljesak, ovacije, transparenti i hrvatska zastava dočekali su ga na tribinama. Mamić je iznimno popularan i cijenjeni trener na tamošnjim prostorima, što nije nikakvo čudo s obzirom na rezultate koje je postigao, a svakako strši finale Svjetskog klupskog prvenstva s Al Ainom.

Sve se brzo odigralo

Čuli smo se s Mamićem nakon što je preuzeo Al Hilal, ali nije želio dati intervju prije nego što s klupe vodi prvu utakmicu svog novog kluba. Po dogovoru, nakon starta i pobjede javio se...

- Uvijek je ta neka nervoza prije prve utakmice i odlično da je sve dobro prošlo. Nismo dobro otvorili, iz jedne polukontre smo napravili penal i poveli su, ali srećom smo se brzo vratili. Igrali smo jako dobro iako, naravno, kao trener uvijek imam nekih zamjerki na kojima ćemo raditi da budemo sve bolji. Stadion je bio rasprodan, oko 25 tisuća naših navijača napravilo je krasnu atmosferu i vjerujem da su nakon utakmice otišli kući zadovoljni - prvo nam je kazao Mamić.

Pitali smo ga kako se dogodio transfer iz Al Aina u Al Hilal, za nas je sve nekako ispalo preko noći?

- Tako je to obično s transferima. Zaista se sve brzo odigralo, bila je to ponuda koju je bilo nemoguće odbiti i još jedan iskorak prema gore.

Velike ambicije

Pretpostavljamo da je novac imao važnu ulogu, što je još prevagnulo?

- Moram reći da skroz krivo pretpostavljate. Razlozi za odlazak u Al Hilal bili su isključivo sportski i temelje se na ambicijama koje imam kao trener. Dapače, novi ugovor koji su nam ponudili u Al Ainu bio je financijski izdašniji, ali jednostavno je Al Hilal bio želja. Radi se o divu, klubu koji ima fantastičnu momčad i ambiciju osvojiti - sve. Naravno, tako nešto je vrlo teško napraviti, ali upravo sam zato odabrao Al Hilal, zbog ambicije. I to realne ambicije jer se radi o klubu koji izuzetno puno ulaže, igrači koje dovode prave su zvijezde i vjerujem da možemo ovdje nastaviti osvajati trofeje i razveseliti brojne navijače Al Hilala.

Screenshot

Što su vam rekli gazde u Al Ainu, s njima ste napravili povijesne rezultate?

- Nijedan rastanak nije lagan ni ugodan. U Al Ainu smo proveli dvije krasne godine i zajedno s igračima i vodstvom pisali povijest kluba. Prvi put u povijesti klub je osvojio dvostruku krunu, a onda smo kao šlag na tortu ušli u finale Svjetskog klupskog prvenstva protiv Reala. Zbog svega toga i zbog sjajnih odnosa s igračima nije bilo lako otići. Ali tako je to u sportu. Otišli smo korak naprijed i vjerujem da svaki sportaš to razumije. Al Ainu želim puno sreće i jednako kao što smo svi svoja imena upisali u njihovu povijest, tako su i oni kod nas ostavili dubok dojam. Tko zna što budućnost nosi, ali sadašnjost je isključiva koncentracija na Al Hilal.

Samo trofeji

Što vas čeka u novom klubu, što su vam čelnici postavili kao uvjete?

- Jako smo dobro znali Al Hilal i o kakvom se klubu radi jer smo prvo bili u ovoj ligi, a onda igrali s Al Ainom dva puta protiv Al Hilala u Ligi prvaka. Ipak, unatoč svemu tome, moram priznati da smo se jako ugodno iznenadili, da ne kažem čak i impresionirali. Uvjeti u klubu su fantastični, za igrače i nas kao stožer ne nedostaje ni, kako se kaže, ptičjeg mlijeka. Od uvjeta u kampu, organizacije u klubu, novog stadiona i jednostavno svaki korak je fantastičan i na visokoj razini. Iskreno, mislim da se na prste jedne ruke mogu nabrojati klubovi u Europi koji imaju ovakve uvjete kao Al Hilal. Naravno, kada ti tako sve pruže, a ovdje je stvarno apsolutno sve na dispoziciji, traže da se to vrati kroz rezultate. Jako puno daju, ali i puno traže. I to je jedino normalno, spremni smo i želimo s Al Hilalom pisati povijest.

Kakav je igrački kadar, bolji ili lošiji od Al Aina?

- Kada sam vodio Al Ain. meni su igrači Al Aina bili najbolji. Sada sam trener Hilala i tako osjećam za svoje nove igrače. Što se tiče kvalitete, samo ću vam reći da je uvjerljivo najveća zvijezda Emirata Omar Abdulrahman koji je bio godinama i kapetan i zaštitno lice Al Aina, prošlo ljeto prešao u Hilal. Jednostavno, Al Hilal je klub koji priznaje samo najbolje, traži samo najveće zvijezde i želi trofeje.

Hoćete li dovoditi pojačanja?

- Prijelazni rok je završio 4. veljače tako da više nema nikakvih dolazaka, a klub je bio više nego aktivan. Doveli smo Giovinca iz MLS-a, Soriana koji je godinama nosio Red Bull Salzburg, Degeneka koji je australski reprezentativac i još jednog saudijskog reprezentativca na krilu.

Hoćete li možda probati dovesti nekog iz Al Aina?

- Rekao sam već da je prijelazni rok zatvoren, imamo odličnu momčad za koju vjerujemo da može odgovoriti na sve zahtjeve koje stavimo pred njih. Što se tiče ljeta i prijelaznog roka, sve ćemo vidjeti.

Proći ćete kompletni Bliski istok, gledate li možda prema Europi?

Novi stadion

- Trenutačno gledam samo i isključivo Al Hilal i - našeg sljedećeg protivnika. Koncentriran sam isključivo na Al Hilal, imamo izuzetno gust raspored u kojem igramo utakmicu svaka četiri dana, a aktivni smo u čak četiri natjecanja. Tako da do kraja sezone imamo jako puno posla i jedino što gledam je naša sljedeća utakmica.

Na vašoj prvoj utakmici stadion je bio rasprodan, koliko inače ima gledatelja na utakmicama Al Hilala?

- Da, na našoj prvoj utakmici je novi stadion, koji su napravili samo za sebe, bio skroz pun, oko 25 tisuća gledatelja. Iz iskustva znam da su ovdje stadioni uvijek lijepo popunjeni tako da sam siguran da nas svugdje čekaju lijepe atmosfere, posebno kod kuće na stadionu koji je zaista krasan, a atmosfera koju rade naši navijači doslovno nosi igrače - zaključio je Mamić.

Nudi li Saudijska Arabija nudi veće nogometne mogućnosti od Ujedinjenih Arapskih Emirata?

- Saudijska liga iznimno je moćna. Povećali su broj stranaca na osam po momčadi i to nisu bezvezni stranci. Dapače, kupuju prave zvijezde, odlične igrače i kvaliteta lige je sjajna. Naravno, domaći igrači su isto, što se tiče ovog dijela svijeta, možda i najtalentiraniji za nogomet, a suci su skoro na svakoj utakmici najbolji iz Europe tako da kada se to sve spoji dobije se odlična liga. (do)

Linker
04. svibanj 2024 12:53