CROPIX, sn ilustracija
OTVORIO DUŠU

ZORAN VULIĆ OTKRIO POZADINU SMJENE I NOVOG POTRESA NA POLJUDU 'Meni je na svakoj utakmici prijetio otkaz! Ovakvim potezima Hajduk gubi veličinu!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. studeni 2018. 09:01

Nakon dva i pol mjeseca Zoran Vulić je smijenjen, završio mu je peti mandat na klupi Hajduka. Iznenađenje? Ma kakvo iznenađenje, smjene su konstanta u Hajduku. Kontinuitet i prepoznatljivost rada posljednjih sezona. I prošle godine Hajduk je promijenio trenera nakon 15 kola prvenstva, ali tada je to bila tek prva smjena. Ove sezone je već druga. Ne čudi, jer lakše je smijeniti trenera nego promijeniti igrački kadar, predsjednika ili sportskog direktora. Hoće li odlaskom Vulića procvasti Hajduk, momčad zaredati pobjedama? Jasno je da neće, ali nakon Kopića ponovno je pronađen krivac na klupi. Mirna je uprava, mirni su svi koji se upravljanjem Hajdukom bave iz zabave i razonode.

Ispod očekivanja

Rezultat je ispod očekivanja, to je svima jasno, ali isto tako je razvidno da Vulić nije jedini krivac. Momčad nije birao, drugi su je posložili, a Vulić je samo preuzeo sredinom rujna. Čudo nije napravio, imao je pogrešaka, ali što to vrijedi objašnjavati kada je potez povučen i Siniša Oreščanin vodi momčad. Baš kako se danima uoči izbora za novi Nadzorni i najavljivalo da će Oreščanin uskoro zamijeniti Vulića.

Rezultat je uvijek prvo mjerilo, a rezultat Vuliću nije bio saveznik. Ostvario je učinak od siromašnih 48 %, ostvario tri pobjede u devet utakmica. Napravio je mali, skromni pomak, ali najgore za Hajduk je to što je sezona izgubljena još ovog ljeta serijom prodaja i kreiranjem nekarakterne i loše momčadi. Krajem studenoga ostaje samo vjerovanje u senzaciju u Kupu, vjerovanje u neko malo čudo s kojim bi ekipa ostala u sedlu za proljeće. Ali, dovođenje Oreščanina najvjerojatnije će nas lišiti rezultatske napetosti, označit će promjenu kursa. Povratak na amatersko geslo “rezultat je samo trend”.

Oreščanin je u Hajduk stigao na valu angažmana šefa omladinske škole Krešimira Gojuna kojem se Vulić suprotstavio već prvog dana. I odmah je zbog toga došao pod udar DPH Zagreb, navijačkog ogranka koji ima golemi utjecaj na upravljanje Hajdukom, a koji je doveo Gojuna na Poljud. Otkada je s Gojunom ušao u sukob, bilo je pitanje trenutka kada će rezultat stvoriti ozračje da se Vuliću uruči otkaz.

Hajduk je pred navijačima lagano žrtvovao Vulića s poznatom pričom “evo vam vaša legenda”, a potom je slabašan rezultat otvorio prostor za mladog trenera iz B momčadi. Kadar koji prepoznaje klupsku viziju, trener koji će, po svemu sudeći, forsirati mlade igrače bez imperativa rezultata. Zar to isto nije mogao i Vulić? Jasno je da je mogao, uostalom barem se Vulić dokazao u razvoju mladih igrača. Ali nije Vulić htio sa šefom Akademije, nije bio u Gojunovu timu suradnika, pa je priliku dobio Oreščanin kao “desna ruka” šefa Akademije.

Gubljenje veličine

Gojun je potvrdio da ima jaku “izbornu bazu”. Iako mu juniori, kadeti i pioniri gube županijska finala Kupa, čvrsto drži svoju poziciju. Mijenjaju se treneri i predsjednici, ali ostaje šef Akademije. Tako ode i Vulić…

Što se samog Vulića tiče, on je u utorak ujutro pozvan je u klub ne sluteći da je to njegovo posljednje pojavljivanje u ulozi trenera na Poljudu.

- U ponedjeljak navečer me nazvao naš veliki iskusni sportski direktor. Da, baš takvim ga doživljavam. Rekao mi je da dođem ujutro na razgovor prije treninga. Mislio sam da ćemo pričati o prijelaznom roku, o pojačanjima... - počeo je Vulić svoju priču sa naslovom “kako je stigao otkaz”.

Sjeo je u ured s predsjednikom Huljajem i Bjelanovićem, a uskoro je ured napustio kao bivši trener Hajduka.

Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

- Sportski direktor prvi je počeo priču, sve nešto u celofanu. Ali, bilo mi je jasno kamo vodi priča. U prvom trenu bio sam šokiran otkazom, ali kada sam stao i razmislio, rekao sam sebi “to je očekivano”. Uostalom, Oreščanin je trebao biti trener već i nakon odlaska Kopića, samo se malo prolongiralo njegovo imenovanje. Mene se čekalo, na svakoj utakmici mi je prijetio otkaz. Da sam odigrao remi s Interom, bio bih smijenjen. To je namještena situacija - kazao je Vulić.

Ali tu je priča i završila. Vulić je ponudio kratku izjavu, pružio svoje objašnjenje, ali nastavak slijedi kada sa svojim stožerom (Carević, M. Pralija) definitivno napusti Hajduk. Jer sigurno ima puno toga za reći. Nije iznenađen, ali je razočaran.

- Ovakvim potezima Hajduk gubi veličinu. No, pričat ćemo još o tome - završio je Vulić prvo obraćanje javnosti nakon smjene na Poljudu.

Rezultati by SofaScore

Linker
06. svibanj 2024 21:15