Tom Dubravec / CROPIX
NOVA VREMENA

ZVUČI NESTVARNO: VATRENI ČAK I UZA SVE PORAZE U SKUPINI GOTOVO SIGURNO ULAZE U PLAY-OFF Liga nacija izazvala ogromne promjene u kvalifikacijama za EP

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. studeni 2018. 10:19

Prvi put u najavi ždrijeba kvalifikacija za Europsko prvenstvo možemo napisati zanimljivu rečenicu: hrvatska reprezentacija, čak i ako izgubi sve utakmice, od početne do zadnje, gotovo sigurno ima osiguran play-off. I bez ijednog boda u skupini. Taman da nas Malta “iscipelari” s 5:0, a Gibraltar sa 7:0. Ništa se ne čudite...

Ulaskom “u igru” Lige nacija koješta se promijenilo u reprezentativnoj natjecateljskoj shemi, svakodnevno se ljudi javljaju s pitanjima - tko i kako zapravo ide na Euro? Vremena su novih pravila. I nemaju samo svjetski doprvaci rezerviran plan B, u njega se može pouzdati svaka reprezentacija koja je igrala u Prvoj ligi, a potpuno ga sigurno drže u rukama pobjednici skupina u ostalim rangovima. To “loži” Makedonce, Kosovare, Bjeloruse, Gruzijce...

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18:  Domagoj Vida of Croatia celebrates after teammate Andrej Kramaric scores their team's first goal during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, United Kingdom.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images

Ipak se pamti

Dakle, u Dublinu 2. prosinca izvući će se izlučne skupine, nositelji su određeni na temelju Lige nacija pa Njemačka, najveća, najmoćnija, “naj” u skoro svemu, premijerno nije među ekipama postavljenima u najjači pot. Kvalifikacije će se igrati u 10 skupina, pet s pet nacionalnih momčadi te jednako sa šest. Već se zna da će od A do D nositelji biti sudionici Final Foura Lige nacija Portugal, Nizozemska, Engleska i Švicarska. Zbog završnice u lipnju imat će samo osam kvalifikacijskih dvoboja. Po dvije najuspješnije ekipe iz svake skupine idu na Europsko prvenstvo. To je 20 sudionika od ukupno 24. UEFA i FIFA u 2019. imaju deset termina, tko se nađi u skupini sa šest aktera neće igrati prijateljske susrete. Osim ako koju utakmicu ne ubaci preko reda, dvojbeno je u kakvom sastavu.

Izvući Njemačku nitko ne želi, to je jedina nacionalna vrsta koja je baš svaki put prošla kvalifikacije za europsko i svjetsko prvenstvo, ali nisu benigni ni ostali iz drugog pota, koliko je god jasno da je Hrvatska od njih kvalitetnija: Island, Švedska, Ukrajina, Danska. BiH, Rusija, Austrija, Wales i Češka. Mine se skrivaju u kategoriji C: Slovačka, Turska, Republika Irska, Sjeverna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska i Izrael. Za Vatrene bi “skupina smrti” svakako bila Njemačka, Srbija, Grčka, Makedonija i Latvija. Iako bi po tradiciji iz trećeg bubnja trebali više zazirati od Škota nego Srba jer Otočani su jedna od rijetkih reprezentacija koju Hrvatska nikad nije pobijedila, a igralo se čak pet puta. Nakon tri remija, oni su 2013. povezali dva trijumfa. Nisu nam zadali boli kao Francuzi, ali pamti se.

Rijeka, 141018.
Stadion Rujevica. trening Hrvatske nogometne reprezentacije uoci prijateljske utakmice protiv Jordana.
Na fotografiji: Zlatko Dalic, izbornik.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Punom snagom

U potrazi za najlakšim poslom posložili bismo si nisku: Island, ma koliko već puta igrali s njim, Finska, Litva, Gibraltar i San Marino. No, i ta sliči na posljednju skupinu za SP u kojoj smo se skoro poskliznuli.

U jednostavnom dvokružnom sastavu, u kojem se poravnati po bodovima rangiraju na temelju međusobnih rezultata, iznjedrit će se 20 aktera Europskog prvenstva. Tek potom, kad će na stolu biti njihova imena, po četiri najbolje reprezentacije unutar svakog ranga prethodno odigrane Lige nacija koje nemaju plasman borit će se za još po jedno mjesto u doigravanju. I najjači razred A, i B, i C, i najslabiji D, imaju po jednu poziciju u završnom turniru.

Kako je Hrvatska Ligu nacija zaključila s devetim rejtingom, praktično je sigurno da bi u okviru ranga A bila među četiri za play-off jer nemoguće je povjerovati da čak pola, četiri od osam boljeplasiranih otpasti u kvalifiakcijama, neće kroz taj primarni kanal osigurati Euro, pa bi im trebao popravni. U slučaju da u A Ligi nacija nema dovoljno ekipa koje su bez vize za EP, u baražu bi im se priključili iz B Lige nacija. Tako bi Hrvatska i da potpuno krahira u kvalifikacijama, što je samo ružna teorija, zahvaljujući Ligi nacija imala još jednu šansu.

Ni izbornik ni igrači takvim mislima ne daju na sunce, krenuti odmah punom snagom i što prije riješiti plasman jedina je misao što se Daliću mota po glavi, uvjeren je da Vatrenima nije presudno na koga će natrčati, da u svakoj skupini moraju biti među dva.

Zagreb, 141118.
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola, skupine 4, Lige A Lige Nacija izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: ekipa Hrvatske reprezentacije.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Posljednji izazov

Europsko prvenstvo zacrtano je kao top cilj aktualne generacije hrvatskog nogometa koja će dotad biti i osnažena novim napretkom mladih snaga, a to će ujedno, po svemu sudeći, biti i posljednji Dalićev izazov na klupi nacionalne vrste. Ugovor s HNS-om ima do 2020. godine, duži nije želio. Ionako ga salijeću ponude, čudo je, samo potez patriota, što je uopće ostao nakon Rusije.

Cijele kvalifikacije odigrat će se od 21. ožujka do 19. studenoga. U ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenome svaka reprezentacija ima dva termina. Ždrijeb završnog turnira je 1. prosinca 2019. godine, a tek u ožujku 2020. igrat će se taj play-offu za popunu broja sudionika. Euro se igra od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. godine. Samo naoko djeluje komplicirano...

Skupine nositelja u kvalifikacijama za EP

1. nositelji

Engleska

Nizozemska

Portugal

Švicarska

Belgija

Hrvatska

Francuska

Italija

Španjolska

Poljska

2. nositelji

Njemačka

Austrija

BiH

Češka

Danska

Island

Rusija

Švedska

Ukrajina

Wales

3. nositelji

Finska

Sjeverna Irska

Norveška

Republika Irska

Srbija

Slovačka

Turska

Bugarska

Izrael

Škotska

4. nositelji

Mađarska

Rumunjska

Albanija

Cipar

Estonija

Gruzija

Grčka

Litva

Crna Gora

Slovenija

5. nositelji

Armenija

Azerbajdžan

Bjelorusija

Gibraltar

Kazahstan

Kosovo

Luksemburg

Makedonija

Moldavija

Farski Otoci

6. nositelji

Malta

Andora

Latvija

Lihtenštajn

San Marino

NAJTEŽA SKUPINA

HRVATSKA

Njemačka

Srbija

Grčka

Makedonija

Latvija

NAJLAKŠA SKUPINA

HRVATSKA

Island

Finska

Litva

Gibraltar

San Marino

Linker
04. svibanj 2024 13:58