'NULA' PROTIV BRUGGEA

VIDEO, FOTO: Sammir promašio penal i darovao bod Bruggeu!

Jorge Sammir bio je ovaj put Dinamov tragičar, promašio je zicer u 2. minuti, a iz 11-erca u 77. pogodio vratnicu, ostalo je 0-0, što nisu željela oba suparnika
 Boris Kovačev / Cropix

ZAGREB - Nogometaši Dinama propustili su i drugog džokera za europsko proljeće! U 3. kolu skupine D Europske lige nisu uspjeli u rekordno popunjenom Maksimiru (više od 25.000 gledatelja, od čega 7500 besplatno) svladati Club Brugge, čak mogu biti sretni što se nije ponovila lanjska jesen, kad su gosti iz ovakvih utakmica odlazili kući sa sva tri boda.

Uzvrat u Bruggeu

Ključni trenutak utakmice dogodio se 13 minuta prije kraja, kad je Sammir iz jedanaesterca pogodio vratnicu. Nevjerojatno je da je trener “plavih” Vahid Halilhodžić dopustio da kazneni udarac izvodi igrač koji je dotad bio najgori na travnjaku i na kojem je vratar gostiju De Vlieger skrivio prekršaj. Bila je 77. minuta, to je Moralesov broj...

Dinamo i dalje ima izglede barem za 2. mjesto, za dva tjedna je uzvrat u Bruggeu, potom se ide Villarrealu, a hrvatski prvak se nada da će uspjeti doći u situaciju da protiv PAOK-a 15. prosinca sam odlučuje o svojoj sudbini.

Gosti su bili bolji suparnik u prvih 45 minuta, imali su prevagu na sredini terena, gdje se snažni centafor Kouemaha vraćao kao šesti igrač i bio višak naspram petorici domaćih vezista.

Kako smo i najavili, Vaha je zaigrao s dvojicom defenzivnih i trojicom ofenzivnih vezista, za razliku od Villarreala ( Tomečak) i PAOK-a ( Etto, Ibáńez) bez ijednog krila, Dinamu je nedostajala dubina, ali i brzina odigravanja.

Sammir kao Sivonjić

Vrsaljko je uspio samo jednom probiti stranu iz drugog plana i odmah zaradio prekršaj i žuti karton izravnog mu suparnika Dirara, a Sammira nakon 2. minte, kad je promašio zicer na kojem bi mu pozavidio čak i Ilija Sivonjić, gotovo da nije bilo na terenu.

Tek je potkraj poluvremena plava “desetka” uspjela iznuditi slobodni udarac, Moralesov udarac bio je za nekoliko centimetara neprecizan. Na najboljeg ovosezonskog igrača hrvatskog prvaka pazio je Vadis Odjidja, vrlo dobro, Kosterova momčad se ubrzo nakon početka transformirala u formaciju 4-1-4-1.

Gosti su stvorili više prilika i opasnih situacija pred Kelavom, čije su intervencije oscilirale od briljantnih do očajnih, a najopasniju akciju, protunapad koji nije uspio spriječiti Chago, s crte vrata skokom je uspio spasiti Bišćan. Naš Ivan Perišić nije zaigrao na lijevom prednjem boku nego kao srednja polušpica, pa je na njega najviše pazio Ademi, a kad bi se ubacivao naprijed, Bišćan.

Opasnosti pred Kelavom

U drugom poluvremenu suigrači su počeli bolje koristiti Rukavinu, koji je prvu loptu u prostor dobio u 52. minuti, pa opet u 63.

S druge strane, Bišćan i posebno Tonel, uspijevali su u zadnji čas spašavati nove opasnosti pred Kelavom, kojih je opet bilo, jer Club Brugge se predstavio kao brža i tjelesno snažnija momčad.

Halilhodžić je tek u 69. minuti uveo Tomečaka, koji je ubrzo centrirao za sitiuaciju iz koje se izrodio jedanaesterac, a u završnici je De Vlieger refleksno skinuo udarac glavom Beqiraja. Nakon promašenog jedanaesterca Dinamo može biti sretan i ovim bodom...

Europa liga, 3. kolo:

skupina D

Dinamo - Club Brugge 0-0

Villarreal - PAOK 1-0 (Ruben 38)

Redoslijed: 1. Villarreal 6, 2. PAOK 4, 3. Dinamo 4, 4. Club Brugge 2.

Dinamo - Club Brugge 0-0

Sudac: Alon Yefet 6. Pomoćnici: Shmuel Shteif i Shabtai Nahmias. Iza vratiju: Liran Liany i Eitan Tabrizi (svi Izrael).

Strijelci:

Žuti kartoni: Dirar, Dalmat, De Vlieger (CB), Beqiraj (Dinamo)

Crveni kartoni:

Igrač utakmice: Vadis Odjidja (CB)

Stadion: Maksimir. Gledatelja: 25.000.

DINAMO (4-2-3-1): Kelava 5,5, Vrsaljko 6, Bišćan 6,5, Tonel 7, Cufré 5,5, Ademi 5,5 (od 69. Tomečak 6), Chago 6, Badelj 5,5, Sammir 5, Morales 5,5 (od 87. Ibáńez -), Rukavina 5,5 (od 79. Beqiraj -)

CLUB BRUGGE (4-2-3-1): De Vlieger 7, Camozzato 6, Hoefkens 6, Simaeys 6,5, Díaz 6, Geraerts 7, Odjidja 7,5, Dalmat 6,5, Perišić 6, Dirar 6,5, Kouemaha 7

Rukavinin otac zapjevao u ‘Domagoju’

Gužva u čuvenom restoranu “Domagoj” najbolji je indikator zbivanja u Maksimiru. Kada je pun, znači da se igra velika utakmica. A od kada je Ante Rukavina potpisao za Dinamo, sve češće se tamo može susresti i njegov oca. I u četvrtak je stigao u kultni restoran, te u jednom trenutku ustao i zapjevao Grdovićeva “Dalmatinca”.

Naravno da se nitko nije bunio na vokalnu izvedbu Rukavine seniora. No, veći pljesak od njegova pjevačkog umijeća dobio je Zenit kada je zabio Hajduku za 2-0 i otklonio pitanje pobjednika u dalekoj Rusiji. Čast Hajduku, ali listić je ipak listić, naročito ako se igra na hendikep... (al/prž)





Kako su igrali - Dinamo

Ivan Kelava

Iako je ‘skinuo’ nekoliko teških udaraca, nije to bila njegova večer, griješio je u istrčavanju i ispucanim povratnim loptama.

Šime Vrsaljko

Po njegovoj strani ipak nije išao Perišić nego ‘desetka’ Dirar, Šime mu je jednom pobjegao i iznudio žuti karton, a dvaput spasio svoje u posljednji čas.

Igor Bišćan

Kapetan je u prekidima pazio na visokog Simaeysa, a u igri izlazio na centarfora Kouemahu i povučenu špicu Perišića, dobio većinu duela.

Tonel Vilar Nogueira

Najbolji u “plavoj” obrani, spasio nekoliko zicera gostiju, najviše je upravo Dinamov Portugalac bio uz Kouemahu i nije mu dao ući u šesnaesterac.

Leandro Cufré

Imao je prilično problema s Dalmatom (iako to nije onaj Dalmat), a jednom je stigao i u šesnaesterac suparnika, neuspješno.

Arijan Ademi

“Plavi” Šibenčanin najviše se bavio kolegom iz mlade vrste Ivanom Perišićem, pa nije uspio više pridonijeti u gradnji igre.

Mathias Chago

U prvom dijelu njegove su tri pogreške prouzročile tri prilike gostiju, no u nastavku se vidno poboljšao i presjekao brojne lopte.

Milan Badelj

Osim na samom početku, na desnom boku nije uspio napraviti višak niti zadržati loptu, tek je u posljednjih 20 minuta zaigrao na svom položaju.

Jorge Sammir

Tragičar. Promašio “dva 11-erca”, zicer u 2. i kazneni udarac u 77. Odjidja ga je potpuno isključio nakon lošeg početka, nije to bila njegova večer.

Pedro Morales

Namjestio Sammiru zicer svih zicera na samom početku, zaprijetio iz slobodnog udarca, uglavnom bio odsječen, daleko od zone udarca.

Ante Rukavina

- U prvom poluvremenu nije dobio nijednu upotrebljivu loptu, no u nastavku se počeo bolje kretati, dobio dvije prilike za bijeg, nije uspio...

zamjene:

Ivan Tomečak

Unio živost po desnom boku na kojem je zamijenio Badelja, no najbolju priliku imao je ljevicom, u sudačkoj nadoknadi, ali je pucao preslabo.

Fatos Beqiraj i Luis Ibáńez igrali su premalo za ocjenu.

TRENERI

Vahid Halilhodžić

Predugo je čekao s izmjenama. Kao iskusan strateg, ako je osjetio bojažljivost u veznom redu svoje momčadi, morao je prije uvesti Tomečaka na desno krilo i drugog napadača Beqiraja umjesto još jednog vezista. Najveća krivnja mu je ipak što nije inzistirao da Sammir ne izvodi taj sretno zarađeni 11-erac, ne samo zato što je na njemu napravljen prekršaj, nego zbog ‘onog’ promašaja s početka.

Adrie Koster

Odlično je iskoristio činjenicu da je suparnik do 69. minute igrao bez brzog igrača u veznom redu. U početnoj 11-orici najslabiju kariku Donka zamijenio je iskusnijim Simaeysom, a najboljeg strijelca Vargasa uvođenjem Dalmata, pomicanjem Perišića na njegovo mjesto, te rošadom s Dirarom na lijevom prednjem boku. Ima razloga biti optimist pred uzvrat na svom terenu 4. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:31