LONDON, ENGLAND - JULY 27: Caster Semenya of South African attends the Team South Africa press conference at Copthorne Tara Hotel on July 27, 2012 in London, England. (Photo by Roger Sedres/Gallo Images/Getty Images)
Gallo Images Getty Images

NEĆE ODUSTAJATI

JEDNA OD NAJKONTROVERZNIJIH SPORTSKIH LIČNOSTI VRAĆA SE U NOVOJ ULOZI? U strahu od neodlaska u Tokio poručuje: 'I dalje ćete me gledati, ostajem...'

AUTOR:
  • Vedran Božičević

 • OBJAVLJENO:
 • 16.02.2020. u 13:24

 • Prvi put nakon 30. lipnja prošle godine Caster Semenya je odradila službenu utrku. Atletičarka koja je već godinama meta progona Svjetske atletike (WA), odnosno nekadašnjeg IAAF-a, trčala je 300 metara u sklopu sveučilišnog natjecanja u Johannesburgu. U nestandardnoj utrci, koja se ne trči prečesto, Semenya je rezultatom 36.78 srušila južnoafrički rekord i najavila da još nije rekla posljednju riječ u atletici.

  Za podsjetnik, WA je donio pravilo prema kojem atletičarke s dijagnozom poremećaja razvoja spola (DSD) moraju uzimati lijekove kojima će smanjiti razinu testosterona kako bi se mogle nastaviti natjecati u ženskoj konkurenciji, a odluka se odnosi na utrke od 400 metara do jedne milje. Žalbeni proces još je uvijek u tijeku, ali Semenya lani nije mogla braniti naslov svjetske prvakinje na 800 metara, a svjesna da bi mogla ostati i bez nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju, očito se počela pripremati za novu disciplinu. Iako su mnogi očekivali da će se prebaciti na duge pruge, čini se da je dvostruka olimpijska pobjednica novu sreću odlučila tražiti na 200 metara. Zasad to još nije potvrdila, ali je nakon nastupa u Johannesburgu jasno dala do znanja da se i dalje vidi u kraljici sportova.

  - Ovdje sam da bih ostala - rekla je 29-godišnjakinja i dodala:

  - I dalje ćete me gledati u atletici. To je sve što zasad mogu reći.

  Odluči li se doista na 200 metara, čeka je težak posao. U ovoj disciplini nije često nastupala, a osobni joj je rekord 24.26, što je prilično daleko od olimpijske norme (22.80). Istina, postoji mogućnost da se plasira i preko renkinga, ali svejedno će morati značajno popraviti rezultat.

  Iz drugih medija