HANZA MEDIA
EUROPSKO EKIPNO PRVENSTVO

Sandra Perković se vratila u velikom stilu, nakon dugo vremena opet smo vidjeli njezinu čuvenu proslavu s oduševljenim navijačima

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. kolovoz 2019. 22:41

Sandra Perković se vratila u velikom stilu! Ako je i postojala zabrinutost nakon njezina neuobičajeno slabog ulaska u sezonu, petog mjesta u Stockholmu (63,71) i trećeg u Rabatu (64,77), više je definitvno nema. Sandra je u lijepoj atmosferi, pred oko 2500 glasnih gledatelja na obnovljenom i ušminkanom stadionu Sloboda u Varaždinu, bacila disk 68,58 metara i donijela hrvatskoj reprezentaciji maksimalnih 12 bodova prvog dana Europskog ekipnog prvenstva (2. liga).

Velik je posao odradila za reprezentaciju, ali isto tako i za sebe, srušila je rekord natjecanja, došla na treće mjesto ovogodišnje svjetske ljestvice i poslala poruku suparnicama da je i dalje tu. I da su pogriješile ako su se prerano počele veseliti. Otvorila je Sandra natjecanje sa skromnih 59,95, ali u drugoj je seriji njezin disk odletio do dalekih 68,58. Nakon dugo vremena smo opet vidjeli Sandrinu prepoznatljivu proslavu i naklon oduševljenim navijačima.

- Zagrijavanje je izvan stadiona bilo odlično. Bacila sam disk jako daleko iz mjesta i znala sam da sam dobra. Iskreno, pribojavala sam se malo ovog nastupa jer na dva mitinga ove sezone nisam bila u najboljem izdanju, bojala sam se same sebe da ne napravim opet iste tehničke pogreške.Najvažnije mi je bilo da prvi hitac bude ispravan, kao što je i bio, daljina nije bila važna. Nakon toga sam znala da imam taj disk u rukama, 'otkinuo' se u drugoj seriji. Priželjkivala sam čak i dalji hitac, možda i najbolji rezultat sezone u svijetu, ali mislim da za to još uvijek nisam spremna. No, zato će ono što me čeka u sljedeća tri tjedna biti vrlo zanimljivo - u jednom je dahu ispričala Sandra.

Bilo bi možda u Varaždinu još bolje da se natjecanje ne održava po specifičnim pravilima, sa samo četiri umjesto šest pokušaja. Ali, nije to omelo Sandrinu sreću. - Da, ovo je malo drugačije natjecanje. Ali, meni je bilo najbitnije osvojiti 12 bodova za Hrvatsku, a ovaj rezultat je bio samo šlag na tortu.

Sandra ovdje ima i ulogu kapetanice reprezentacije, ali nije zbog toga imala posebnih obveza: - Bilo mi je ovo prvo natjecanje nakon duge stanke, htjela sam sve odraditi kako treba i tek sam u petak došla u Varaždin, tako da nisam puno bila s ekipom. Ali, jako sam ponosna na našu reprezentaciju koja je pomlađena i puna mladih budućih zvijezda. Drago mi je da sam kao kapetanica donijela maksimalan broj bodova. Ja sam bila kapetanica u subotu, neka Sara Kolak to bude u nedjelju - s osmijehom je zaključila kraljica diska.

Hrvatska nakon prvog dana Europskog ekipnog prvenstva drži šesto mjesto među 12 zemalja koje se natječu u drugoj ligi. Sedmo je mjesto posljednje koje zadržava u ovom rangu, posljednjih pet ekipa će ispasti u najniži razred, tako da našu reprezentaciju čeka velika borba u nedjelju.
Svoj je zadatak u subotu za ocjenu odličan obavio i Filip Mihaljević, kojeg ni ozljeda leđa koja ga je mučila posljednjih tjedana nije spriječila da se pojavi u Varaždinu. I treći je put ove sezone bacao preko 21 metar, ovaj put je to bilo 21,03, što mu je bilo dovoljno za drugo mjesto i 11 bodova. Bolji je bio samo sjajni Luksemburžanin Bob Bertemes koji je nedavno bacio sjajnih 22,22 m, a i ovaj je put bio u vrhunskom izdanju (21,62).

- Zadovoljan sam s obzirom na sve što se događalo protekla tri tjedna. Uspjeli smo na kraju riješiti tu ozljedu i posljednjih sam sedam dana trenirao u kontinuitetu. Nisam bio posve opušten ovdje, a i pravilo o samo četiri serije je malo igralo ulogu, ali na kraju nisam nezadovoljan. I zdrav sam, a to je bio glavni cilj, da mogu ući u krug i da znam da me neće iznijeti na nosilima. Tako sam se osjećao prije Prvenstva Hrvatske, zato sam i otkazao. Kad sam ustajao iz kreveta, trebalo mi je deset minuta da se ispravim - ispričao je Filip kojeg ćemo u nedjelju gledati i u bacanju diska. - Možda će me u disku ozljeda smetati malo više, ali ako osjetim nešto, odmah ću stati.

Do Svjetskog prvenstva u Dohi plan je... - Za dva tjedna Dijamantna liga u Parizu, pa Hanžekovićev memorijal i možda još jedan miting prije SP-a.

Dobar je posao odradio i Sanjin Šimić u skoku u dalj, također nam je donio 11 bodova zahvaljujući drugom mjestu u skoku u dalj sa 7,63. U ovoj je konkurenciji Šimić bio u vrhu po rezultatima, to je i opravdao, a u nedjelju ga čeka još bodova u troskoku.

Na samom početku varaždinske priredbe Anamari Kožul je trećim mjestom u bacanju kladiva donijela Hrvatskoj prvih deset bodova, a ubrzo nakon nje za desetku se pobrinula i Ida Šimunčić koja je istrčala svoj najbolji rezultat sezone na 400 prepone (58.66), ujedno je bila i samo četiri stotinke sporija od osobnog rekorda. Svaka čast, u najvažnijem je trenutku 23-godišnja Križevčanka zablistala u najboljem izdanju. U tom smislu pohvale zaslužuju i Ivona Zemunik (800 m) i Petar Bratulić (5000 m), oboje su istrčali najbolje rezultate u karijeri.

Vrijedi istaknuti i doprinos sprintera Zvonimira Ivaškovića koji je stisnuo zube i završio peti na 100 m (10.84) uz jak vjetar u prsa (-2,4 m/s). Možda ne zvuči toliko impresivno, ali kad se uzme u obzir da se večer prije ozlijedio i do posljednjeg trenutka je bilo upitno hoće li uopće nastupiti, priča ipak dobiva drugačiju dimenziju.

REZULTATI HRVATSKIH PREDSTAVNIKA:

Atletičari:

100 m: Zvonimir Ivašković - 5. mjesto (10.84)
400 m: Mateo Ružić - 4. mjesto (47.43)
1500 m: Daniel Ivaničić - 8. mjesto (3:59.80)
5000 m: Petar Bratulić - 8. mjesto (14:52.09)
400 m prepone: Mateo Parlov - 7. mjesto (52.47)
vis: Filip Mrčić - 7. mjesto (2,06)
dalj: Sanjin Šimić - 2. mjesto (7,63)
kugla: Filip Mihaljević - 2. mjesto (21,03)
koplje: Bartul Bašić - 5. mjesto (65,17)
4x100 m: Ivašković, Čeko, Kolar, Marciuš - 8. mjesto (41.20)


Atletičarke:

100 m: Lucija Pokos - 10. mjesto (12.36)
400 m: Kristina Dudek - 5. mjesto (54.72)
800 m: Ivona Zemunik - 6. mjesto (2:08.45)
3000 m: Katarina Vukančić - 9. mjesto (9:56.81)
400 m prepone: Ida Šimunčić - 3. mjesto (58.66)
3000 m zapreke: Sandra Šrut - 8. mjesto (11:33.57)
motka: Lara Juriša - 8. mjesto (3,65)
troskok: Marija Ivanković - 6. mjesto (12,81)
disk: Sandra Perković - 1. mjesto (68,58)
kladivo: Anamari Kožul - 3. mjesto (64,79)
4x100 m: Pokos, Risek, Lončarek, Župa - 9. mjesto (45.91)

Linker
11. svibanj 2024 04:25