Charles Coates/Getty Images
NA KORAK OD IZJEDNAČENJA

LEWIS HAMILTON NAKON ŠESTOG NASLOVA SVJETSKOG PRVAKA 'Volim zamišljati kao da sam umjetnik koji stvara remek-djelo. I osjećam da moje nije dovršeno'

FORMULA 1 Lewis Hamilton osigurao je šesti naslov prvaka, stigao na korak do rekorda Michaela Schumachera
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 07. studeni 2019. 16:19

Kada je Michael Schumacher 2004. osvojio svoj peti uzastopni, a ukupno sedmi naslov F1 prvaka svatko je valjda mislio da će taj rekord trajati desetljećima. Jer onaj prethodni, Juana Manuela Fangija s pet naslova, izdržao je skoro punih 50 godina. No, samo 15 godina kasnije i jedva dvije generacije vozača kasnije Schumijev rekord već je na rubu rušenja.

Kako se treba osjećati?

Lewis Hamilton došao je na korak do izjednačenja, proteklog vikenda u američkom Austinu zakapario je svoj šesti naslov prvaka dvije utrke prije kraja sezone i s gotovo jednakom sigurnošću kako se mislilo da će Schumacher držati rekord zauvijek, sada se smatra da će ga Englez i stići i prestići.

- Meni je potpuno izvan pameti da sam uspio doći do šeste titule - rekao je Hamilton.

- Ne znam ni kako bih se trebao osjećati sada. Ovo je sport koji sam gledao kao klinac na televiziji, a sada sam ja taj kojeg spominju u kontekstu Ayrtona Senne i Michaela Schumachera. Čudesno.

SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 13: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 on track during qualifying for the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 13, 2019 in Suzuka, Japan. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Clive Mason/Getty Images

Kontekst o kojem priča je vrlo jednostavno definirati - najbolji vozači u povijesti Formule 1. To je vječna tema u kojoj nema konsenzusa, svatko ima svog favorita, svatko ima svoje brojke, ali bez obzira na sve to uopće nema spora da Hamilton pripada u usku skupinu vozača o kojima se govori u superlativima i koji doista zavređuju epitet najboljih na svijetu.

- Ponavljam već dugo da dostizanje Michaelovih rekorda nije moj cilj, ne razmišljam o njima. Ionako sam mislio da je doći iole blizu Schumachera znanstvena fantastika, a eto sad, pak, djeluje tako blizu da još uvijek to ne mogu ni razumjeti.

Hamilton s Mercedesom - momčadi koja je osvojila posljednjih šest naslova konstruktorskih prvaka i koja je dominira na sva moguće načina, čak i u većoj mjeri nego je to činio Ferrari u Schumacherovoj eri - ima ugovor do kraja 2020. godine, kada će njemu biti 35, međutim potpis novog ugovora i ostanak još neko vrijeme u F1 svijetu praktički je 1/1.

F1 kao umjetnost

- Ne sviđa mi se trenutačno ideja završetka karijere, dapače malo me i straši pomisao da moram prestati raditi ono što sam radio i volio cijeli život - rekao je Lewis.

- Ne znam jesam li dosegnuo svoj maksimum, svoj vrhunac, ali ako i nisam onda sam jako blizu. Vjerujem da još imam prostora za napredak, za napraviti još stvari s ovom momčadi.

Otišao je i malo u apstrakciju pa povukao zanimljivu, slikovitu paralelu.

- Volim zamišljati svoj put u Formuli 1 kao da sam umjetnik koji stvara remek-djelo. I osjećam da moje još nije dovršeno, da još ima djelića koji nedostaju, ali da istovremeno imam najbolji alat na raspolaganju.

Dovoljno jasna insinuacija kako će biti u Formuli 1 (i Mercedesu) i 2021. pa do tko zna do kada. Što je loša vijest za njegove rivale, Sebastiana Vettela, Maxa Verstappena i Charlesa Leclerca u prvom redu, jer oni su trenutačno u prvom redu “izazivača” sa željom da postanu sljedeći Nico Rosberg. Nijemac je jedini koji je uspio pobijediti Hamiltona (2016.) u izravnom dvoboju u posljednjih šest godina, ali i spremno čestitao svom nekadašnjem prijatelju na novom naslovu putem Twittera.

- Tko bi rekao dok smo vozili karting skupa da ćemo jednoga dana biti svjetski prvaci u Formuli 1. No, ti si to uspio šest puta i na putu si da postaneš najbolji svih vremena.

To je samo jedna od “milijun” čestitki koje je Lewis dobio za još jednu impresivnu sezonu. Neki će reći i njegovu najdojmljiviju u karijeri. Možda nije obilovala spektakularnim potezima i utrkama (makar su Mađarska i Meksiko bili sjajni), ali je zato Englez bio iznimno dosljedan, profesionalniji, kontroliraniji i kompletniji no inače, te tako uz već ranije dokazanu “urođenu brzinu” dodao nove kvalitete u svoj šampionski arsenal. Nema više “crnih rupa” koje su se znale povremeno događati.

- Pobijedio je ove sezone puno utrka koje realno možda nije trebao i to je najbolji pokazatelj koliko je napredovao. On je kao stroj, samo melje - opisao ga je tehnički direktor Mercedesa James Allison.

Linker
26. travanj 2024 08:28