Mirco Lazzari / Getty Images / Getty Images
MOTO GP

POBJEDA TALIJANA NA VELIKOJ NAGRADI KATALONIJE Rossijeva osveta u Marquezovu dvorištu 

Piše: Jurica GodinaObjavljeno: 06. lipanj 2016. 21:36

Smrt mladog španjolskog motociklista u klasi Moto 2 Luisa Saloma na drugom slobodnom treningu za VN Katalonije izazvala je oštre rasprave i polemike, emocije i uvjerenje da nesretni mladić neće biti zaboravljen. Čitav “paddock”, uz prepunu tribinu kraj startno-ciljne ravnine, odao mu je počast.
Tragičan pad povukao je za sobom i oštre odluke. Kao i obično, prvo se sastala Sigurnosna komisija, koju čine vozači, no, u sastavu nije bilo Rossija i to zbog toga što se na dotičnim sastancima već dulje vrijeme nije pojavljivao, pa su, prema Bradleyu Smithu, njegove glasne reakcije bespredmetne.
Prvotna zamisao Sigurnosne komisije bilo je otkazivanje utrke ako ne dođe do promjena na stazi i povećanja sigurnosti ili, pak, ako tako odluči obitelj poginulog Luisa Saloma. Naišla je ta zamisao na podršku nekoliko vozača, no, kad je uspostavljen kontakt s obitelji i kad je odlučeno da će se nastavak vikenda voziti na stazi identičnoj onoj za Formulu 1 (dodani su šikana u zavoj broj 12 te dva spora zavoja prije toga), bilo je jasno da će se utrka održati.


Život ide dalje

- Naravno, obitelj je bila shrvana, ali nam je kazala da bi Luis, da je živ, htio da se utrka održi. Teška odluka, ali i ispravna. Zapravo, mislim da bi bilo što da su odlučili, bilo ispravno - rekao je kasnije na tiskovnoj konferenciji Marc Marquez, koji se najžešće i najglasnije zalagao za promjene na tom dijelu staze.
S druge strane, pun kritika bio je Valentino Rossi. Ali samo medijski, odlučivati nije mogao zbog ranije navedenog razloga.
I tu se opet stvorila “borba”, koja će se kasnije ponovo roditi na stazi, dvojice najkarizmatičnijih predstavnika Kraljevske klase.
- Ne razumijem zašto su promijenili zavoj u kojem se ništa nije dogodilo - iznenađen je bio Rossi, nastavivši paljbu:
- O sigurnosti tog zavoja raspravlja se već šest godina.
- Sve je sekundarno nakon ovoga, ali motociklistički život mora dalje - rekao je Jorge Lorenzo.
Na superiskusnog Rossija, naravno, to nije djelovalo. Pokazao je u utrci koliko je legenda živa. Nakon lošeg starta i pada na osmo mjesto, započeo je nevjerojatan uspon do čelnog mjesta u uvodnoj fazi utrke.
Nemoguće? U MotoGP-u i te kako moguća, pogotovo kad je posrijedi klasa.
Nakon što na domaćem terenu nije uspio prekinuti pobjednički post, uspio je na to na Catalunyi, gdje nije slavio od 2009. Uzvrativši pritom Marcu Marquezu na njegovu domaćem terenu za sve lanjske incidente jer ga je djetinjasti Marquez, kaže Rossi, koštao naslova prvaka.

Zakopali ratne sjekire

No, Marquez ne pušta i da bi ga svladao, morao je proći njegov test. Čitavu utrku nije ga se uspio otresti, ali kad bi Španjolac odvozio odličan krug, Rossi bi uvijek spremno odgovarao, postavivši čak i rekord kruga.
Tri kruga prije kraja Marquez napada, prelazi u vodstvo, ali odlazi široko, nakon toga pretječe ga u prvom zavoju. Čitav krug voze jedan do drugoga. Rossi agresivnom putanjom u posljednjem zavoju sprema napad, ulazi u zavjetrinu i koristi bolju Yamahinu brzinu na pravcu. Marquez sredinom pretposljednjeg kruga još jednom odlazi široko te više nema snage za napasti.
Da su zakopali ratne sjekire pokazali su izvan staze stisnuvši ruku jedan drugome na kraju, nakon još jedne velike borbe.
- Sjajna borba s Valentinom. Bila je to borba za Luisa Saloma - kazao je Marquez.
I Rossi je svoju vožnju posvetio nesretnom Španjolcu.
- Ovo je sjajna pobjeda, jedna od najvećih u mojoj karijeri. Ovo je pobjeda za Luisa Saloma.
U Salomovoj klasi Moto2 utrka je bila prepuna emocija, a pobjedu je odnio Johann Zarco.

Linker
26. travanj 2024 12:19