Matthias Hangst/Getty Images
SPORTSKA VELESILA

BIT ĆE TO PODVIG HRVATSKOG SPORTA KAKAV SE NE PAMTI U POVIJESTI Osvojit ćemo više medalja nego ikad, pogledajte tko će se sve okititi zlatom!

TOKIO 2020. Jedna godina i jedan dan do otvaranja Olimpijskih igara
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 23. srpanj 2019. 13:17

Hrvatska olimpijska reprezentacija bi na sljedećim Olimpijskim igrama u Tokiju trebala osvojiti najviše medalja u povijesti. Takva je želja predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, a takav učinak predviđa i statistička tvrtka Gracenote, koja već tradicionalno izbacuje svoje prognoze uoči najvećeg sportskog natjecanja.

Djelatnici Gracenotea proučili su rezultate posljednjih Olimpijskih igara, svjetskih prvenstava i svjetskih kupova koji su uslijedili nakon Rija kako bi predvidjeli osvajače medalja u svih 339 disciplina koje će biti na programu Igara u Tokiju te jednu godinu i jedan dan prije svečanosti otvaranja objavili svoju "virtualnu ljestvicu medalja".

I kako stoji Hrvatska prema njima? Po broju medalja, bolje nego ikada. Jedanaest olimpijskih odličja je za jedno bolje od ostvarenoga u Rio de Janeiru prije tri godine. Kada bi se to ostvarilo u pravom životu, pokazalo bi se da Hrvatska širi broj osvajača medalja, iako bi na računu bilo jedno zlato manje nego u Brazilu.

Neki su, pak, recidivisti. Sandra Perković je u svojoj karijeri samo jednom bila ispod zlatne stepenice (na SP-u 2015. godine) te joj u Gracenoteu predviđaju da će u Japanu ostvariti hat-trick olimpijskih zlata. Jedna, jedinstvena i neponovljiva Sandra.

Zlatnu medalju trebali bi obraniti i Martin i Valent Sinković, a u njihovom slučaju to bi bio još veći podvig nego Sandrina "trica". Naime, Sinkovići su u aktualnoj olimpijadi promijenili disciplinu, prešli su na rimen, što znači da ovih godina nisu trebali "samo" održavati svoju dominaciju, nego su je "prelili" u novi način veslanja.

Zagreb, 290518.
Regatna staza Jarn.
Trening brace Sinkovic pred odlazak na SP u Beograd.
Na fotografiji:  Valent Sinkovic, Martin Sinkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Američka tvrtka Gracenote je procijenila da će najbolja na svijetu biti i streljačica Snježana Pejčić. 12 godina nakon što je u Pekingu zasjala broncom u pucanju iz zračne puške sa 10 metara udaljenosti, trebala bi upucati zlato u trostavu (puška, 50 metara udaljenosti). Četvrto zlato ostalo je bezimeno, a bazira se na dobrim rezultatima hrvatskih tenisača u miksu na Grand Slam turnirima. No, velika je razlika to što u njima imaju inozemne partnerice.

Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Olimpijska kvota je u toj konkurenciji najmanja - samo 16 parova - što znači da će se već plasmanom u Tokio odraditi pola posla do medalje. Parovi će se slagati od tenisača i tenisačica koji su već osigurali plasman u singlu ili parovima. Pritom će se gledati bolji od dva renkinga. Zasad na papiru obećavajuće izgledaju kombinacije Dodig i Vekić (Jurak?) ili Mektić i Martić ili, pak, po geografskom ključu, Pavić i Martić.

Jedina igra s loptom u kojoj se Hrvatskoj predviđa olimpijska medalja je vaterpolo, a u društvo onih koji nastavljaju stajati na postolju, ali u drugoj disciplini, je Šime Fantela. U Riju je s Igorom Marenićem bio zlatni u klasi 470, u Tokiju bi s bratom Mihovilom trebao biti srebrni u 49-ici.

U Zemlji izlazećeg sunca prve olimpijske medalje trebali bi osvojiti gimnastičar Tin Srbić, streljač Petar Gorša te taekwondoistice Matea Jelić i Kristina Tomić. Aktualna olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak će kolekciju obogatiti i olimpijskom broncom. Barem su takve prognoze...

Linker
26. travanj 2024 16:01