Joković
 Adam Pretty/Getty Images / Getty Images
SVJETSKO PRVENSTVO

NEŠTO VELIKO I RAZORNO 'VALJA' SE IZ KOREJE! CRO-TSUNAMI RUŠI SVE PRED SOBOM Nova rapsodija Barakuda! Hrvatska srušila SAD i osigurala četvrtfinale

Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. srpanj 2019. 08:55

Hrvatska je novom pobjedom za 10, trijumfom s 10 golova razlike (baš kao i protiv Australije u 1. kolu), osigurala prvo mjesto u skupini, a to znači i izravan ulazak u četvrtfinale odnosno izbjegavanje osmine završnice. Dapače, značajno si olakšavamo put sve do polufinala jer u četvrtfinalu će Hrvatska kao prvoplasirana iz B skupine ići na pobjednika iz sraza trećeg u C skupini (najvjerojatnije Novi Zeland) i drugog iz D skupine, Njemačku ili Japan.

Ove dvije uvjerljive pobjede, protiv Australije i SAD nekome bi možda sugerirale da su to slabiji suparnici. Bili bi u krivu, i to jako. Obje momčadi, a posebno Australija su ozbiljni sastavi s kojima bi sve druge europske reprezentacije imale puno posla, neki i velikih problema, a ništa nas ne bi iznenadilo i kada bi se 'okliznule'. Ne, ovakve pobjede Hrvatske su isključivo razlog sjajne igre, savršene spreme, odlične uvježbanosti. Nisu drugi slabi, već je Hrvatska jaka, najkraće napisano.

Obrana koja iz 10 situacija s igračem manje primi samo 2 gola, kojoj američki centri s iznimkom jednog pogotka u završnici utakmice nisu niti jednom priprijetili, pa je suparnik bio sveden na šut iz vanjskih pozicija i koji bi najčešće završavao u bloku ili obranama vratara se zove najkraće - idealna obrana. Napad? Hrvatska je imala 3 kontre, a Amerikanci poznati kao odlični plivači, niti jednu. Ili, što reći kada vam kontru završava - centar! Upravo smo tako postigli jedan pogodak (Vrlić za 12:5 pred kraj treće četvrtine)

Otvaranje utakmice je bilo kao iz snova. Nakon sedam i pol minuta 4:0. Prvo Vrlić s 2 metra na dodavanje Bušlje, pa kapetan Bušlje s lijevog vanjskog, zatim Vukičević iz peterca kojeg je iznudio Garcia u kontri (tada već drugoj u utakmici), pa potom Joković s igračem više.

Početkom druge dionice, mala poslastica. Vrlić šraubom za 5:1 s dva metra, ali tako da mu kapetan SAD, branič Jesse Smith, najiskusniji američki vaterpolist, nekoć u Mladosti, nije uspio uopće prići. Toliko je Vrlić jak da ga jednom rukom drži na odstojanju. U zadnjoj sekundi druge četvrtine branič razornog šuta, Hrvoje Benić je postigao gol iz... Seoula! S polovice bazena, za 9:4! Prethodni gol je opet postignut uz malo dodavanja iza leđa, Joković za Vukičevića i 8:4. Zanimljivo, Barakude su postigli gol u zadnjoj sekundi i treće četvrtine (Vukičević, igrač više za 13:6). Ti golovi, u zadnjoj sekundi imaju razarajuće psihičko djelovanje na suparnika.

Na golu je poslovično sjajan bio Bijač (11 obrana), ali onda je s klupe zadnjih 8 minuta ušao Marcelić, a taj je pak obranio 5 udaraca Amerikanaca. Ludo! Ako bi nekog izdvajali, što nije baš lagano, onda se odlučujemo na kapetana Bušlju - 2 gola, 3 dodavanja za gol, 2 bloka i 2 osvojene lopte. I slika iz zadnje četvrtine. Jednom je rukom u obrani držao američkog centra Hollanda, a drugom je blokirao šut. Za ne povjerovati!

Rano je, tek je drugo kolo, ne valja brzati, ali... U Gwangjuu se nešto obećavajuće veliko valja.

SAD - HRVATSKA 7:17 (1:4, 3:5, 2:4, 1:4)

SAD: Wolf (8 obrana, Hooper 1-3, Vavic 0-1, Obert 1-3, Hallock 1-4, 3 izbačaja, Cupido 0-5, Daube 1-8, 1 izbačaj, Farmer, Bowen 1-4, Ramirez 2-3, Smith -, 1 izbačaj, Irwing 0-2, Holland (3 obrane). IZBORNIK: Dejan Udovičić.

HRVATSKA: Bijač (11 obrana), Macan, Fatović 0-1 (0), Lončar 2-4, 5 izbačaja, Joković 3-5, 2 as, 1 blok, Benić 2-2, 1 blok, Vukičević 3-6 (1), 2 as, 1 izbačaj, Bušlje 2-3, 3 as, 2 blok, Miloš 0-1, 1 as, 1 blok, Vrlić 3-3, 1 blok, 1 izbačaj, Šetka 1-2, 1 blok, 1 izbačaj, Garcia 1-4, 1 as, 1 izbačaj, Marcelić (5 obrana). IZBORNIK: Ivica Tucak.

Linker
27. travanj 2024 04:35