Ali Noghandoost (lijevo)
 Damir Krajac / CROPIX CROPIX
AZILANT OLIMPIJAC

'KAO KRŠĆANINU MI JE PRIJETIO ZATVOR, A SADA MI JE SAN IZBORITI IGRE U TOKIJU' Iranac preživio havariju i u Hrvatskoj pronašao novu domovinu

ALI NOGHANDOOST Mladi Iranac koji je zbog prelaska na kršćanstvo spas potražio u bijegu preživio je havariju na moru s 30 utopljenih, protjeran iz Austrije i od slovenske policije u Hrvatskoj je pronašao novu domovinu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. ožujak 2020. 23:01

U Zagrebu se ustrajno za OI u Tokiju priprema još jedan hrvatski sportaš o kojem baš ne bruje mediji, a ako se i plasira na Igre u Japanu, ondje neće nastupati pod hrvatskim barjakom, iako ima hrvatsko državljanstvo, već u reprezentaciji izbjeglica. On je Ali Noghandoost (27), taekwondo borac zagrebačkog kluba Jastreb, a koji je u našu, od sada i svoju domovinu, stigao u dramatičnim okolnostima s drugog kontinenta. Iz Irana, točnije, prije pune četiri godine. Iz države u kojoj je rođen bio je primoran na bijeg i to zbog vjere.

- Ja sam kršćanin, katolik. Kršćanima je i inače dosta teško u Iranu, ali onima koji su poput mene prešli s islama na kršćanstvo nepodnošljivo je i prijeti im zatvor - kaže Ali.

Dovoljno da se zajedno s dvojicom braće (starijim i mlađim) prije četiri godine odvaži na put pun, doslovno, smrtne opasnosti.

Utopilo se 30 ljudi

- Teško je uopće opisati što se sve zbivalo i s čime smo se sve suočavali. Od Turske preko Grčke. Na moru, u tom čamcu smo imali havariju, 30 ljudi se utopilo. Ja sam potom preko Makedonije i dalje na Zapad stigao sve do Austrije.

Zagreb, 280220. 
Hotel Antunovic, Zagrebacka avenija 100.
Predstavljen  projekt  Sportska edukacija za novi ivot azilanata.
Na fotografiji:  Ali Noghandoost, Tamara Predegan, Darko Vucic, Jelena Pavicic Vukicevic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Ali Noghandoost, Tamara Predegan, Darko Vučić, Jelena Pavičić Vukičević (s lijeva na desno)

Upravo je ta država i bila mjesto gdje je Ali kanio ostati. Zanimljivo, pri bijegu iz Irana, sve što je Ali sa sobom ponio bili su dobok (odjeća za taekwondo), pojasovi i fokuser. Kako bi mogao trenirati.

- Dok sam bio u Austriji, mjesec dana sam spavao na podu, a trenirao sam na nepriličnom mjestu, nekom malenom autobusnom stajalištu. Želio sam na prvenstvo Austrije.

Nisu mu dopustili. Pače, izgnali su ga iz Austrije u Sloveniju, a iz Slovenije u Hrvatsku.

- Sjećam se da mi je slovenski policajac rekao: “A sad plivaj nazad preko rijeke, u Hrvatsku.” Ja sam znao plivati, ali bio sam u skupini u kojoj je bilo neplivača. Otišli smo malo dalje i prošli pokraj neke kuće, tako ušli u Hrvatsku. Nitko nas nije vidio, što je nevjerojatno, a to osobno, kao i cijeli svoj put, sve do danas u Hrvatskoj vidim kao Božje djelo - spomenuo je Ali Noghandoost tijekom jučerašnjeg predstavljanja vrlo zanimljivog i hvalevrijednog projekta Taekwondo kluba Jastreb iz Zagreba. Projekt “Sportska edukacija za novi život azilanata” vrijedan 335.000 eura, koji s 80 posto sufinancira Europska unija, nastoji što bolje, jednostavnije i učinkovitije kroz sport (u ovom slučaju taekwondo i nogomet) integrirati azilante i tražitelje azila u društvo države u kojoj se nalaze. U ovom projektu, primjerice, sudjeluje i Taekwondo klub Karlovac koji u svojim redovima ima 15-ero sirijske djece azilanata koji su zajedno sa svojim roditeljima u Hrvatskoj pronašli novu domovinu.

Zagreb, 280220. 
Hotel Antunovic, Zagrebacka avenija 100.
Predstavljen  projekt  Sportska edukacija za novi ivot azilanata.
Na fotografiji:   teakwondo klub Karlovac, mali azilanti, Yousef Karami, Tamara Pradegon, Ali Noghandoost, Jelena Pavicic Vukicevic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
teakwondo klub Karlovac, mali azilanti, Yousef Karami, Tamara Pradegon, Ali Noghandoost, Jelena Pavičić Vukičević

- Meni je pomogao Bog, ovdašnja Crkva i, dakako, moj klub Jastreb. Prije pet mjeseci mi je u Iranu umrla majka, ali ja onamo nisam smio na pogreb. Teško mi je o tome i pričati, ali svoju novu obitelj i domovinu imam sada ovdje, u Jastrebu i Hrvatskoj.

Ali tečno govori hrvatski

A ima i jedan veliki cilj, životnu želju.

- Želim u Tokio! Možda nisam najbolji, možda nisam najnadareniji, možda ima i boljih, ali ja ću se usrdno truditi da uspijem. Prije svega biti dobar čovjek. Ako sam uspio ovdje u Hrvatskoj pronaći novi život, onda držim da ništa nije nemoguće - na tečnom je hrvatskom svoju dirljivu i afirmativnu životno-sportsku priču ispričao Ali Noghandoost.

Linker
04. svibanj 2024 17:09