Denis Doyle/Getty Images
SANTUARIO DEL ACEBO

KUSS OD POMAGAČA ROGLIČU DO PRVOG MJESTA NA OVOGODIŠNJOJ VUELTI Slovenski biciklist i nakon kraljevske etape ostao na prvom mjestu

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 08. rujan 2019. 22:31

Ovo je trebala biti kraljevska etapa na ovogodišnjoj Vuelti, etapa s četiri uspona prve kategorije, u kojoj se očekivala velika borba među kandidatima za vodeća mjesta u generalnom poretku. Tako su i raspoređene snage, a taktički daleko najuspješnija je bila momčad Jumba, momčad Primoža Rogliča, koja je odradila posao do perfekcije.

​Naime, rano su poslali Seppa Kussa, Amerikanca koji ima 24 godine i koji je bio jedan od pomagača Slovencu na velikim brdskim etapama, a došao je na Vueltu nakon što je upisao tri trijumfa na utrci po Utahu. No, tek je u Španjolskoj, a ovo mu je bio drugi nastup, došao do konačnog rezultata, prve Grand Tour pobjede, koju mu je na određeni način omogućio i Roglič. Naime, kada su vidjeli situaciju, kada su vidjeli da je Roglič zajedno s Alejandrom Valverdeom u kontroli i utrke i pozicije koju drži, dopustili su Kussu da krene i pokuša sam osvojiti etapu. Amerikanac je to obavio na sjajan način, na cilj je stigao 39 sekundi ispred Rubena Guerera, a pritom je imao dovoljno vremena proslaviti s navijačima svoj dolazak u cilj, a kasnije je objasnio i zašto.

- Vozio sam u Španjolskoj, znam koliko su Španjolci strastveni, oni koji gledaju biciklizam, i navijaju za svakoga, bez obzira vodi li ili zaostaje u etapi 30 minuta. Uvijek su me znali bodriti, a ponekad i na teškom usponu pogurnuti, i ovo je bio moj način da im zahvalim. Zahvalan sam i momčadi koja mi je dopustila da krenem sam u osvajanje etape, dobro sam se osjećao, noge su radile i sve je bilo perfektno.

​Baš kao što je sve bilo perfektno i za Primoža Rogliča, koji oko sebe ima sjajnu ekipu i mladih i dobrih pomagača, koji su uvijek u blizini ako zatreba. No, ovoga puta nije trebalo, jer je u društvu Valverdea krenuo po što bolji rezultat, koji bi mu omogućio odvajanje od svih protivnika u ukupnom poretku. Ako to nije uspio učiniti Valverdeu, svima drugima jest. Nabio je dodatno vrijeme prednosti nad mladim sunarodnjakom Tadejom Pogačarom, koji je još uvijek treći u ukupnom poretku, ima gotovo četiri minute prednosti nad Kolumbijcem Juanom Miguelom Lopezom i gotovo pet minuta nad još jednim Kolumbijcem i negdašnjim pobjednikom Nairom Quintanom.

​Ako je suditi po ishodu 15. etape, ovo će biti utrka u dvoje. Roglič apsolutno ima prednost, a jedini koji bi mogao pokušati njegovu sigurnu pobjedu je Valverde, koji je prije 10 godina osvojio Vueltu i s 39 još uvijek je visoko u sedlu.

Vuelta: Kussu etapa, Roglič povećava prednost

La Vuelta, 15. etapa (Tineo - Santuario Del Acebo, 154,4 km)

1. Sepp Kuss (SAD/Jumbo-Visma) 4:19:04

2. Ruben Guerreiro (Por/Katjuša-Alpecin) +0:39

3. Tao Geoghegan Hart (VB/Ineos) +0:40

4. Oscar Rodriguez (Špa/Euskadi Basque Country-Murias) +0:53

5. Mark Padun (Ukr/Bahrain-Merida) +1:49

6. Ben O'Connor (Aus/Dimension Data) +2:05

7. Lawson Craddock (SAD/EF Education First) +2:11

8. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) +2:14

9. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) "

10. Sander Armee (Bel/Lotto Soudal) +2:48

...

Ukupni redoslijed

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 58:10:32

2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) +2:25

3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) +3:42

4. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) +3:59

5. Nairo Quintana (Kol/Movistar) +5:09

6. Rafal Majka (Polj/Bora-Hansgrohe) +7:14

7. Nicolas Edet (Fra/Cofidis) +9:08

8. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) +9:15

9. Carl Fredrik Hagen (Nor/Lotto Soudal) +9:44

10. Hermann Pernsteiner (Aut/Bahrain-Merida) +11:39

Linker
27. travanj 2024 03:13