Split, 120118.
Prvog dana Europskog prvenstva u rukometu splitska riva prepuna je navijaca iz Hrvatske, Islanda i Svedske. Na fotografiji: navijaci Hrvatske. Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

LUDNICA U GRADU

SPLIT JE CENTAR RUKOMETNOG SVIJETA! NAVIJAČI OKUPIRALI GRAD Mladog švedskog reprezentativca došao bodriti 85-godišnji djed, a Hrvati očekuju zlato!

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 12.01.2018. u 17:38

 • Veseli Šveđani su u petak od ranog popodneva „okupirali“ pub Fabrique u kući Dešković uz splitsku Rivu, gdje se okupljaju tijekom Europskog rukometnog prvenstva. Ubrzo su im se pridružili prijatelji s Islanda, prenosi Slobodna dalmacija.

  Tamo smo susreli rođenog Zadranina Branka Butkovića koji 50 godina živi u Švedskoj. Priča nam da je njegova kćerka igrala 80 utakmica za švedsku rukometnu reprezentaciju i kada se je preko 500 švedskih navijača odlučilo doći u na Europsko prvenstvo u Split, uzeli su ga za koordinatora putovanja koji poznaje lokalne običaje.

  Pa za koga navija?

  - U petak za Švedsku protiv Islanda. Ali u utorak, kad igraju Švedska i Hrvatska, promijenit ću majicu i navijati za Hrvatsku. Tako je kod nas koji živimo vani – kaže „dvolični“ šjor Branko.

  Među 500 navijača iz Švedske je njih stotinu starijih od 50 godina.

  - Ova starija grupa uvijek zajedno ide na utakmice. Veže ih to što to što su bili u rukometu ili su im djeca i unuci u tom sportu. Većina ih je iz Stockholma, ali dolaze i iz Kopenhagena, Göteborga i Malmöa. Došli su presjedajući u Turskoj. Da zimi ima direktnog leta za Split, sigurno bi došlo još više navijača. Ova starija grupa odsjeda u hotelima Jupiter, Dujam i Globo, drugi su u Radisson Blu… Kako nismo svi na istom mjestu, na Facebooku smo objavili da nam je Fabrique mjesto okupljanja s kojeg svaki dan u 16.15 sati krećemo na utakmice. U srijedu nas se većina vraća kući, no ako Švedska bude išla dalje, onda će dio navijača krenuti u Zagreb – priča nam Butković.

   

  Najstariji među njima je vitalni 85-godišnjak Gert Jeppsson, inače profesor povijesti, koji je u petak ujutro šetao Marjanom i upoznavao se s povijesnim znamenitostima i ljepotama Splita. Pred utakmicu je uživao u čaši finog crnog vina i našem fotoreporteru Vladimiru Dugandžiću pozirao s hostesom Andreom Radnić (23), inače studenticom. Asti gušta.

  - Moj unuk Simon Jeppsson igra za švedsku reprezentaciju. Došao sam ga gledati na utakmici, te upoznati Hrvatsku u kojoj sam po prvi put. Vrlo sam zainteresiran za vašu povijest i kulturu, tako da ću se svakog dana kulturno uzdizati, dok su poslijepodneva rezervirana za rukomet - kaže vitalni Simon.

  Gudmund Suansson navija za Island, a kao fotograf radi za švedske novine jer u Švedskoj radi 25 godina. Prije utakmice je s drugim navijačima Islanda guštao na osunčanoj Rivi. Otkiva da ih je u Splitu stiglo oko 200.

  - Navijači Islanda i Švedske su prijatelji. Svi volimo piti, jesti i gledati rukomet – veli Gudmand.

  Navijač kockastih Mate Jukić došao je iz Posušja, a ekipom je odsjeo kod prijatelja koji ima kuću u Omišu.

  - Očekujem Hrvatsku barem u polufinalu. Time bi bio zadovoljan – kaže Mate.

  I Andrej Prskalo koji je, kako nam je rekao, rođen u Njemačkoj, a srce mu je u Hercegovini, nada se najmanje polufinalu.

  - Žao mi je što Červar forsira malo starije igrače, jer ja bi radije da igraju mlađi – priča Andrej koji je karte za EP kupio još u srpnju.

  Tu je i ekipa iz Varaždina.

  - Ljeti ne idemo na more, ali smo se zato mjesecima pripremili za EP. Lino je fenomenalan i očekujemo zlato – kaže veseli Darko Šincek koji je stigao s prijateljima „građevincima“.

  Iz drugih medija