REUTERS/Andreas Gerbert
BEZ DLAKE NA JEZIKU

KOMENTAR BLAŽENKA LACKOVIĆA Ono što se događalo do 20. minute je bolje zaboraviti. Nakon toga sam vidio upravo ono što želim na Svjetskom prvenstvu

Volio bih pisati o Hrvatskoj od 20. minute. Ono što se događalo do 20. minute idemo radije zaboraviti. Zaboraviti neagresivnu obranu, nedovoljno pokretljivu i koja je dopuštala Islanđanima upravo ono na što su se pripremali. Igrali smo bez faula, a kod povratka u obranu smo morali biti puno koncentriraniji. ZA SN KOMENTIRA: BLAŽENKO LACKOVIĆ
Piše: Blaženko LackovićObjavljeno: 12. siječanj 2019. 09:12

Nedostajalo je sa svih strana dosta toga, ali od 20. minute sam vidio upravo ono što želim na ovom Svjetskom prvenstvu, čak i neovisno onom kratkotrajnom padu tijekom drugog poluvremena.

Bilo je puno bolje što se tiče agresivnosti u obrani, pomogli smo Šegi, a Šego je pomogao nama svojim dobrim obranama. Duvnjak je tu odigrao dobru rolu prednjeg vanjskog i to fenomenalno. Natjerali smo Islanđane našom pokretljivošću na pogreške i brzo ih kaznili.

Iako stoji da su nam Islanđani skoro cijelu utakmicu radili problem s ulaskom dva pivota, brzim prijenosom lopte i otvaranjem na šut ili širokim blokovima pivota. Tu moramo malo brže čitati suparnika i prilagođavati se, te ga čitati brže tijekom utakmice.

Ono što bi u napadu trebalo biti bolje jest više korištenje širine. Širine terena, moramo više raširiti suparnikovu obranu. Ono što smo dobili u drugom poluvremenu je to da smo uspjeli raširiti Islanđane i dobiti još više prostora za Cindrića koji je u suradnji s Duvnjakom to sjajno koristio. Stepančića smo uveli u šut, ali moramo ga još više iskoristiti. Njegove "bombe", njegov šut izvana protiv Islanda bilo je jedno jako oružje, a to će nam sigurno trebati u nadolazećim utakmicama. Vidjeli smo koliko je za napad lakše kada probiješ obranu vanjskim šutem.

Sve u svemu pokazali smo ovom utakmicom što ne smijemo i što nikako ne želimo i nećemo, a u drugu ruku smo pokazali i ono što moramo. Put kojim moramo ići. Ponavljam, agresivna i gusta obrana, jasno pokretljiva koja brzo čita suparnika. Na temelju toga moramo zabijati puno lakše golove jer tako olakšavate i napadu. Ajmo ne potrošiti u napadu toliko Stepančića, Duvnjaka i Cindrića, nego dati našem napadu još veću širinu. Siguran sam da ćemo mi iz utakmice u utakmicu rasti.

Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Blaženko Lacković

Za kraj, onoliko koliko vratar pomaže momčadi, toliko jednako i momčad pomaže vrataru. Možda nije neka velika mudrost ili novost, ali je to nužno spomenuti. Mi moramo čvrstom obranom našim vratarima dati mogućnost da lakše brane, a samim time da se oni napune samopouzdanjem. Jer, ključ prolaska skupine, ključ pobjede definitivno leži u tom samopouzdanju i tom nazvao bih ga vjetru u leđa koji nam je protiv Islanda dao Šego.

Vidjeli smo sve u svemu neke stvari nakon koje sam siguran kako ćemo, nakon detaljne analize, samo rasti. Što se Islanda tiče, rekao sam i u najavi da su oni vrlo nezgodan sastav. Imaju kvalitetu, brzinu, posebno šuta. To je reprezentacija koja je jako dobra, ali nije bolja od nas što smo i dokazali. Važno je uvijek samo da smo mi ti koji moramo nametnuti naš tempo, ritam, našu igru takvim suparnicima. Mi moramo biti ti koji smo autoritet i sve će kasnije biti onda u redu.

Rezultati by SofaScore

Linker
24. travanj 2024 15:10