Foto: Goran Sebelic / CROPIX
SLUŽBENA PRESICA

LINO ČERVAR OBJAVIO POPIS PUTNIKA ZA SVJETSKO PRVENSTVO, PA OBJASNIO JEDNU OD NAJVEĆIH DILEMA 'Ako Šušnja bude ozdravio napravit ćemo tu zamjenu...'

Izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije Lino Červar u utorak je objavio konačan popis igrača na koje računa za Svjetsko prvenstvo, koje 10. siječnja počinje u Njemačkoj i Danskoj.
Piše: HinaObjavljeno: 08. siječanj 2019. 16:38

Červar će umjesto predviđenih 16 rukometaša u Muenchen voditi njih 18, a u utorak je objavio da među njima neće biti kružni napadač Leon Šušnja.

"Šušnja se ozlijedio prije nekoliko dana i nije zasad nije sposoban za nastup na SP-u. Radi su o kružnom napadaču koji nam je bio jako bitan u fazi obrane, a umjesto njega će voditi mladog Halila Jaganjca. No, svih 28 igrača s prvotnog popisa još konkuriraju za sastav, na njima je da treniraju u klubovima i čekaju eventualni popis, ukoliko dođe do ozljeda. Ozračje u reprezentaciji je dobro, priključili su nam se 'bundesligaši', postoji volja i želja, ali nas čeka jako teška zadaća. Na ovom prvenstvu ima bar deset reprezentacija koje mogu osvojiti medalje, a samo prvih sedam reprezentacija će izboriti šansu za plasman na Olimpijske igre u Tokiju", kazao je Červar.

Hrvatsku u Münchenu u skupini B s reprezentacijama Španjolske, Islanda, Makedonije, Bahreina i Japana, a samo tri prvoplasirane reprezentacije idu u drugi krug.

"Španjolska je europski prvak, a Island je vrlo jaka momčad, i neće nam biti lako jer s njima igramo prvu utakmicu. Japan i Bahrein su reprezentacije koje mogu iznenaditi. Makedonija je motivirana i imat će jaku podršku navijača, nadam se, poput nas u Muenchenu. Naša grupa se križa sa skupinom smrti u kojoj su aktualni svjetskim prvacima Francuzima i domaćinom Njemačkom, pa je put prema završnici jako, jako težak. Dat ćemo sve od sebe i nadam se da ćemo napraviti rezultat", kazao je Červar.

Dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Zoran Gobac kazao je kako odluka o konačnom popisu putnika bila teža nego ikad.

"Izborniku i stručnom stožeru nikako nije bilo lako. U zadnjih mjesec i pol dana imali smo trojicu igrača koji su se ozlijedili i morali na operaciju. I Domagoj Pavlović i Marino Marić i Marko Mamić bi sigurno bili među putnicima na SP, ali moramo bez njih. Teško je govoriti o ciljevima, ali jedino možemo obećati borbu na svakoj utakmici, jedino tako možemo biti uspješni. Naša skupina u Muenchenu je teška, a onda nam dolazi još teži protivnici", kazao je Gobac.

Prvi susret igramo s Islandom 11. siječnja u 18 sati, potom je protivnik 13. siječnja Japan (16.30 sati), pa Makedonija 14. siječnja (18 sati), 16. siječnja Bahrein (18 sati), a zadnju utakmicu u skupini igramo sa europskim prvakom Španjolskom 17. siječnja u 20.30 sati.

Iz skupine u Münchenu tri najbolje reprezentacije idu u drugu fazu u Koeln, gdje tvore novu skupinu s tri najbolje momčadi skupine A u kojoj su svjetski prvak Francuska, domaćin Njemačka, Rusija, Srbija, Brazil i Koreja. Bodovi se prenose, a ukoliko Hrvatska u Koelnu bude među dvije najbolje momčadi skupine, ući će u polufinale koje se 25. siječnja odigrava u Hamburgu.

Finale i utakmica za broncu igra se 27. siječnja u danskom Herningu.

Hrvatski rukometaši dosad su nastupili na 12 svjetskih prvenstava i pritom osvojili jedno zlato, tri srebra i jednu brončanu medalju.

Hrvatska rukometna reprezentacija za Svjetsko prvenstvo:

VRATARI: Marin Šego (Pick Szeged), Ivan Stevanović (Schaffhausen)

DESNA KRILA: Zlatko Horvat (PPD), Ivan Vida (Nexe)

LIJEVA KRILA: Manuel Štrlek (Veszprem), David Mandić PPD),

KRUŽNI NAPADAČI: Željko Musa (Magdeburg), Krešimir Kozina (Goepingen), Marin Šipić (Nexe)

LIJEVI VANJSKI: Domagoj Duvnjak (Kiel) , Halil Jaganjac (Nexe), Damir Bičanić (PPD), Ivan Slišković (Goepingen), Alen Blažević (Pick Szeged)

SREDNJI VANJSKI: Luka Cindrić (Kielce), Igor Karačić (Vardar)

DESNI VANJSKI: Luka Stepančić (PSG), Jakov Vranković (Tatabanya)

Linker
27. travanj 2024 01:12