Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
'MI ĆEMO BITI NA NIVOU'

EURO JE SVE BLIŽE, A PONAJBOLJI REPREZENTATIVAC NA ZADNJIM VELIKIM NATJECANJIMA ČVRSTO PORUČUJE 'Protiv Srbije nećemo izgorjeti u prevelikoj želji'

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 25. prosinac 2017. 12:20

Hrvatski su rukometaši u Ivanić Gradu odradili zadnji trening u predbožićnom miniciklusu priprema za EP i dobili dva slobodna dana. Puna dva dana u krugu obitelji bez rukometa svakom se od njih čini pravim bogatstvom nakon nesmiljenih obaveza tijekom naporne polusezone.

Manuel Štrlek svoju je odradio u Kielceu u kojem je već šestu sezonu, a sljedećeg ljeta prelazi u Veszprém. Netom je napunio 30, čini se da je “oduvijek” u reprezentaciji, a debi na velikim natjecanjima imao je u Austriji 2010.

- Tu smo bili samo par dana, radimo na snazi, taktici, izdržljivosti, “šareno” je, ima svega. Dobro je da smo se okupili malo ranije nego ostali. Zasad ide sve svojim tokom, čekamo ostatak momčadi, dečke koji još odrađuju obaveze u klubovima i sve je u najboljem redu.

Červar je veliki adut

Za Štrleka nije posebna novina rad s Linom Červarom:

- Červar je poseban, ima nas još nekoliko koji smo još s njim radili ranije. Odlično se radi, svi se dobro poznajemo, znamo što se od nas očekuje i nećemo zakazati. Sav veliki trud i odricanja pretočit ćemo u neki dobar rezultat.

Bronca s prošlog EP-a, polufinale SP-a u Francuskoj bili su odlični rezultati, a Štrlek je bio odličan:

- Ne treba se vraćati u prošlost, samo je budućnost bitna. Važno je da smo uvijek bili u vrhu u borbi za medalju, a malo je takvih reprezentacija. To je uvijek nagrada za sav nas trud i odricanja.

Ipak, Štrlek je bio u pravilu “najbolja karika” na zadnjim natjecanjima:

- Ne trebaju se isticati pojedinačni dosezi, no zadnjih se godina osjećam jako dobro, nema ozljeda, imam dobru minutažu u klubu, pun sam samopuzdanja. Uvijek može bolje, ja se trudim svaki puta.

Pariz, Francuska, 270117.
Dvorana AccorHotels Arena.
Polufinalna utakmica svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Norveske.
Na fotografiji: Manuel Strlek.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

Štrlekovo Kielce, prvak Europe iz 2015. nešto je slabije ove sezone...

- U sportu ima uspona i padova, mi se sada transformiramo, mijenja se puno igrača, mnogima je kraj karijere, dosta nas odlazi. U šest godina mi je bilo super, svake godine osvojili smo duplu krunu u Poljskoj. Bili smo stano redoviti na Final Fouru, a teško je to održavati. Doma i ove sezone planiramo uzeti sve i u Ligi prvaka dogurati što dalje. Sedam osam je klubova koji mogu do naslova.

Tako je i na predstojećem EP-u, toliki broj reprezentacija može do medalje:

- Istina, gotovo da nema čistih autsajdera i svatko može dobiti bilo koga u jednoj utakmici. Loš dan se dogodi, ne treba se zaletavati s izjavama. Moramo pred svojom publikom ići utakmicu po utakmicu. Kvalitetu imamo, imamo super igrače, možemo odigrati dobro prvenstvo. Samo da svi ostanemo zdravi, sada je koncentracija samo na treninzima. Ulog je velik, teško je trenirati triput dnevno, no ta odricanja nisu teška.

Krila uvijek sigurna

Na krilima je na papiru najmanje dilema, kao i uvijek:

- Ja to ne gledam tako, nema sigurnih i svi “grizu”. Dogodi se jedan trening, mala nepažnja i ozljeda, zato treba biti maksimalno koncentriran doslovno u svakoj sekundi.

Štrlekovim Poljacima teško palo što se kao jaka momčad nisu nisu plasirali na EP:

- Trenutak je specifičan jer im odlazi “zlatna” generacija počevši s Bieleckim, Jureckim, Szmalom...imaju novog izbornika, nije lako promijeniti cijelu momčad i ostati na vrhu.

Poljaci se još uvijek ponekad sjete “čuda u Krakovu, briljantne Štrlekove partije i pobjede nad domaćinom:

- Sjete se ponekad više kroz šalu, no, to je sport, ali i to je prošlost.

Opasan start

Na EP-u sve počinje posebnom utakmicom sa Srbijom:

- Oni su prije svega kvalitetni i nezgodni, mogu svima pomrsiti račune. Moramo biti spremni, ne smijemo izgorjeti jer je pobjeda na startu najbitnija za glavu. Samo da nas ne ponese u kontra smjeru, da nađemo optimalnu “brzinu”. Tu se mora na dva boda kao i u svakoj drugoj, otvaranja su teška. Za mene je to ipak utakimica kao i svaka druga, svejedno mi je je li to Srbija, Švedska ili Island.

Ovaj je EP također natjecanje kao i svako drugo, ali ipak i nije jer se igra kod kuće:

- Ni time se nećemo opterećivati. Bit ćemo spremni i u glavi sređeni...

Štrlek pamti prva dva hrvatska domaća natjecanja:

- Na EP-u 2000 bio sam mlad, gledao sam sve utakmice u Zagrebu jer je nekoliko nas mladih rukometaša radilo u pres centru. Na SP-u 2009. sam trebao biti u momčadi, ali sam se ozlijedio uoči prvenstva. No, gledao sam i tada sve utakmice uživo u Splitu i u Zagrebu, bio je to neopisiv osjećaj.

REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica / REUTERS

Štrleka u zadnje vrijeme i ozljede zaobilaze:

- To dolazi s godinama, jače i bolje radim. Ima tu i sreće i slučanosti, ali sada sam fizički i psihički sazrio i znam kada treba preventivno i što treba raditi.

Prognoze su nezahvalne, realno, gdje je postavljena letvica?

- Teško je reći, rekoh da smo kvalitetni, imamo atmosferu i zajedništvo i igramo doma. Sve to može biti i dvosjekli mač (kao 2000., nap.a). Neću ništa najavljivati, ali vjerujem u nas.

Skupina je zahtjevna, kao i svaka na EP-u na kom nema slabijih reprezentacija kao na SP-u:

- Sve će biti teške, sa Srbijom su to uvijek “derbiji”, Šveđani su sve bolji, brzi su i eksplozivni. Imali su nesreću što su na prošlom SP-u išli na Francusku, dotad su igrali možda najljepši rukomet. Island također ima vrhunske pojedince i jaku momčad. I sve ostale skupine su teške. Ne mogu izabrati favorita, sve ovisi o tome tko će imati više zdravih igrača, čiji će golmani “divljati”, puno je tu faktora. Usvakom slučaju, tu su opet Francuzi, Nijemci, Španjolci, svi Skandinavci. Balkanske će momčadi biti nezgodne i sve će igrati kao na domaćem terenu. Rukomet je danas jako izjednačen, u svakom ćemo slučaju imati odličan turnir, a mi ćemo biti na nivou...

Linker
26. travanj 2024 08:30