CROPIX
BRAVO, CURE!

HRVATSKE RUKOMETAŠICE PROIZVELE SENZACIJU Njemačka ostala u egalu, izbornik djevojaka poručuje: 'Idemo prema cilju, želimo sve iznenaditi na Euru!'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. listopad 2019. 21:11

Hrvatska – Njemačka 21:21 (10:11)

ZAGREB Arena. Gledatelja 2.000. Suci: Lah i Sok (Slovenija)

HRVATSKA: Pijević (11+1), Bešen; P. Posavec 2, Šenvald 1, D. Kalaus 3, Mrazović, Miočinović, Šimara 3, Lisjak, Dežić 4 (3), Šuster 1, Guskić, Čivljak, Lacković, Prkačin 2, Vukojević 1. Izbornik Nenad Šoštarić

NJEMAČKA: Eckerle (5), Roch (5); Zapf, Berger, Griessels 1, Schmeltzer 4, Nadzinavicius 3 (2), Zechooke 1, Bolk 5, Grossmann, Weigel 1, Lauenroth 3, Behrend, Braun 1, Stolle 1, Rode 1. Izbornik Henk Groener.

SEDMERCI: Hrvatska 3 (3), Njemačka 3 (2)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta (Šenvald 8, Mrazović 38, Lisjak 27, Dežić 22, D. Kalaus 48), Njemačka 8 minuta (Nadziniavicius 23, Zschocke 30, 42, Lauenroth 26)

IGRAČICE UTAKMICE: Stela Posavec i Tea Pijević

Pothvat hrvatskih rukometašica bez onih kojima se nije dalo, ostvarile su egal s Njemačkom. Ništa ne treba reći nego bravo Šoka i bravo cure. Senzacija. Kako god da bude u Njemačkoj, baš kako god. Ima raloga za zadovoljstvo Nenad Šoštarić.

- Sretan sam ovakvom predstavom i podrškom Arene na koju cure nisu navikle. Srce je puno puta najvažnije, one su to pokazale danas. Imale su gard od starta da nitko nije bolji, odigrale su odličnu obranu, Tea je branila sjajno i uspjeli smo što je malo tko očekivao.

Za usporedbu…

- Da pričam da imamo sedam debitantica, da Njemačka ima 10 igračica iz Lige prvakinja, ne bi imalo smisla. Samo ću ponoviti da smo počeli proces i da ga nastvaljamo uskoro sa novim utakmicama i da je naš cilj sljedeći Euro na kojem želimo biti među osam najboljih – zaključio je naš izbornik.

Pravi čarobnjak trebao je biti naš izbornik Nenad Šoštarić da bi nakon kompletnog otkazivanja Podravke i očekivanog nedolaska strankinja u dva dana formirao našu igru. I koliko god to teško bilo, izgledalo je vrlo pristojno s tim da treba reći da ni gostujući izbornik Groener nije dao gas do daske svojim curama, što je isto bilo donekle očekivano.

Hrvatska je igrala vrlo pristojnih 6-0 s jednom izmjenom. Kararina Mrazović mijenjala je u obrani Doru Lacković i kasnije Kristinu Prkačin, te u suradnji sa Sarom Šenvald formirala vrlo dobar blok jako dobrim njemačkim pucačicama. No, Njemice u kompletnom sastavu su teška kategorija za naše rukometašice i otud ne čude pucanja.

Još veći izazov bio je naš napad koji se morao nositi sa jednom vrlo zahtjevnom branom koja ima i visinu i težinu, u kojoj su Bolk, Nadzniavicius, Stolle, Schmelzer puno žešće nego su izgledale. I tu njihovu mekoću odlično je iskoristila Stela Posavec koja se vrhunski nadigravala s obranom protivnica, radila viškove i omogućila da zabijemo golove izvana što protiv Njemačke i nije baš tako lako, čak ni u prijateljskim susretima.

Bilo je izjednačeno 15 minuta, onda su Njemice nekoliko naših grešaka i isključenje Šenvald kaznile bijegom na +4, no nakon toga Hrvatska se ponovo vratila u igru, došla na 10:11, imala tri napada za doći na egal što je realno izgledalo nestvarno, ali to nisu uspjele najviše zahvaljujući Dini Eckerle koja je počela sve bolje pratiti odličnu Teu Pijević na našem golu.

Sve u svemu bilo je to vrlo pristojno poluvrijeme naših rukometašica, daleko iznad očekivanja.

Pojačale su Njemice obranu u nastavku, ali ih je Tea Pijević obranama držala na pristojnoj razdaljini. Bilo je tu i grešaka i promašenih zicera s naše strane, nije išlo Pauli Posavec koja je bila oslonac, pa je Šoštarić hrabro uveo Šimaru koja se uključila u utakmicu brzim golom. Dobro se držala Hrvatska za što je najzaslužnija 'mali kompjutor' našeg tima Stela Posavec. Nije pustila jurnjavu, brzo trošenje lopte, dobro nas je držala u ritmu koji smo mogli pratiti,

Lijepo je bilo vidjeti da je Šoštarić s klupe kako je vrijeme prolazilo podizao sve igračice, jer sve su zaslužile priliku. I došla je Hrvatska nakon što je Pijević obranila dva sedmerca u priliku za egal, ali opet iz četvrtog pokušaja bombom Prkačin uspjela pola minute do kraja doći na 21:21! Nevjerojatno.

Njemački izbornik Henk Groener je zaključio:

- Hrvatska je zaslužila egal, malo nas je i iznenadila s obzirom na realnosti. Naš napad je cijelu utakmicu bio katastrofalan, dok je obrana štimala samo u drugom dijelu. Nismo iskoristili priliku, nismo imali kontru, nije to bila dobra utakmica, ali vjerujem da ćemo u Hannoveru popraviti dojam.

Linker
26. travanj 2024 01:47