Na slici: Teodora Tomac, Željko Tomac i Marta Tomac
VELIKI USPJEH NAŠE OBITELJI

LIJEPA NAŠA I EGZODUS ODLIKAŠA Hrvatskoj nije bila dovoljno dobra! Onda je otišla na sjever Europe i danas kao svjetska prvakinja igra protiv Hrvatske

HRVATICE NA NORVEŠKOJ STRANI Marta Tomac danas će od 20.45 u 2. kolu Eura u Švedskoj igrati protiv hrvatske reprezentacije, za koju je kratko i nastupala, a njezina sestra Teodora, koja ima hrvatsko državljanstvo, ipak će navijati za sestru
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. prosinac 2016. 09:25

Sestre Teodora i Marta Tomac odrasle su u Norveškoj, gdje im obitelj živi već 30 godina. Otac Željko i majka Magda 1986. godine preselili su u Trondheim, treći po veličini norveški grad, a budući da im je tata bio rukometni trener, nije čudno da su obje sestre također zaplovile rukometnim vodama, a obje igraju na vanjskim pozicijama. Starija Teodora (rođena 1988. godine u Trondheimu) već je dugi niz godina članica tamošnjeg prvoligaša Byasena, dok je mlađa Marta (rođena 1990. u Zagrebu) nastupala za Selbu, Aarhus i Byasen, a od prošle je godine u Vipers Kristiansandu.

Željko Tomac 2003. godine postao je i izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije, a manje je poznato da je upravo on iz Norveške u našu zemlju “donio” minirukomet, u kojem svoje prve rukometne korake kroz igru i zabavu čine djeca iz nižih razreda osnovnih škola. Prvi minirukomet igrao se u Rijeci, a u prvoj generaciji bio je i proslavljeni hrvatski reprezentativac Mirza Džomba. Tomac je već dugi niz godina zaposlenik Rukometnog saveza Norveške, a u posljednje je vrijeme angažiran u stručnom stožeru muške reprezentacije.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Osvojili sve moguće

No u ovoj priči ipak su nam zanimljivije njegove kćeri, s obzirom na to da je Marta odigrala 10 utakmica za Hrvatsku, a danas brani boje aktualnih europskih i svjetskih prvakinja - Norveške. Prošle je godine dobila norveško državljanstvo te je u Danskoj osvojila svjetski naslov.

Iako je nastupala za mlade hrvatske vrste i za seniorsku u vrijeme dok je izbornik bio Zdravko Zovko, kasnije nije bila pozivana. Nije, eto, bila dobra za nas, ali je dobra za najbolju reprezentaciju na svijetu...

- Norveška je reprezentacija dosad osvojila sve moguće medalje, već dugi niz godina dominira na europskoj i svjetskoj razini. Marta je odlično shvatila svoju ulogu u ekipi, dobiva svoju minutažu i mislim da očekivano igra vrlo dobro - rekla nam je Teodora, koja je velika podrška mlađoj sestri.

REUTERS/Henning Bagger/Scanpix Denmark
REUTERS

Prema kladionicama, Norvežanke su opet najveći favorit za naslov europskog prvaka, koji su dosad osvajale čak šest puta. Posljednji je put to bilo na Euru u Hrvatskoj i Mađarskoj 2014. godine.

- Na svim velikim natjecanjima Norveška ide po medalju, a mislim da i ovaj put može otići do kraja.

Penezić je uvijek dobra

Teodora je gledala i Hrvatsku protiv Rusije.

- Odigrale su kvalitetno protiv olimpijskih pobjednica, čak su u završnici došle na minus od dva pogotka. Vratarka je bila kvalitetna, Penezić kao i uvijek vrlo dobra, Milanović Litre bila je odlična u napadu, a Marić ima lukave udarce.

Neće biti lako izabranicama Gorana Mrđena ni danas protiv Norveške, kao ni u petak s Rumunjskom, ali...

- Ako mogu odigrati s manje tehničkih pogrešaka u napadu, bit će Hrvatice tvrd orah i za Norvešku i za Rumunjsku. Činjenica je da su ušle u najkvalitetniju skupinu, u kojoj bi plasman u drugi krug natjecanja bio veliko iznenađenje - zaključila je Teodora Tomac.

Linker
05. svibanj 2024 04:26