Goran Roknić
LEGENDA S MASKOM

NEZABILJEŽENA SITUACIJA U SLAVNOJ ZAGREBAČKOJ DVORANI ZBOG STRAHA OD KORONAVIRUSA 'Moram priznati da je ovo prvi put da se nešto takvo događa'

KORONAVIRUS Zbog bojazni od moguće zaraze svojih sportaša Kinesko ministarstvo vanjskih poslova donijelo je niz preporuka koje se odnose i na njihove rukometaše koji su nastupali u SEHA ligi
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. ožujak 2020. 17:39

Rukometaši Pekinga završili su natjecanja u prvoj sezoni SEHA lige, no nastavljaju raditi do kraja travnja, kada bi se trebali priključiti kineskim nacionalnim natjecanjima. Zadovoljni su napretkom svojih igrača unatoč nizu poraza u regionalnoj ligi rukometaša, u kojoj se u prvoj sezoni nisu sastali ni s bodom.

No, situacija s koronavirusom donijela je velike promjene u sustav njihova rada do kraja sezone. Ne samo njihova, nego i skupine sportaša iz Kine koja boravi u Zagrebu u posljednje vrijeme.

Ukinuta sva putovanja

- Radi se o preporuci Kineskog ministarstva vanjskih poslova, službenom dopisu, a odnosi se na sve njihove sportaše u Europi, u kojoj postoji cijeli niz sličnih projekata koje imaju u ovom trenutku. Dužni smo ispoštovati te zahtjeve, situacija je specifična, nitko ju nije očekivao, ali svakako je respektiramo i učinit ćemo sve da to nastaviti funkcionirati po dogovoru - kaže direktor Goran Roknić.

Panika nije postojala sve dok se korona nije približila preko Italije Hrvatskoj. Sada je dovoljno blizu pa je oprez podignut na najvišu moguću mjeru.

Trebali su Kinezi nakon okončanja SEHA lige nastaviti igrati prijateljske utakmice, no to će, zbog preporuke iz Kine, moći učiniti samo i isključivo u zagrebačkoj Kutiji šibica, jer su im putovanja zbog koronavirusa ukinuta. No, preporuka je da se i to ukine do daljnjeg, a kako je u Kini broj oboljelih u opadanju, postoji i mogućnost da se nešto prije vremena Peking vrati doma.

Strah je toliko jak da na putovanja idu s maskama, kao i nedavno u Brest u Bjelorusiji. Na treningu maske, naravno, ne nose, ali zbog mogućeg kontakta s domaćima ukinuli su i direktni rad sa stožerom koji predvode Vlado Šola i Tonči Valčić. Treneri su zamoljeni da im pismenim putem dostave plan rada, a treninge će odraditi kineski stručnjak koji je pomoćnik Šoli i Valčiću, Zhu Xinchen, a uz njega je i “čovjek za vezu” Li Hui. Razlog je želja da se u cilju zaštite izbjegne svaki kontakt.

Vujović ostao bez Wanga

- Moram priznati da je ovo prvi put da se nešto takvo događa. Naravno da ćemo surađivati, da ću i ja biti na njihovim treninzima na tribini s maskom, ali ih neću voditi sam. Plan je na tjednoj bazi napraviti plan rada. Oni su trebali ostati do kraja travnja, jer u svibnju imaju natjecanja u Kini, ali sada postoji i mogućnost ranijeg odlaska. U svakom slučaju, puno je toga u zraku, nije poželjno nagađati. Radit ćemo ono što nam dođe kao odluka - kaže trener Vlado Šola.

Procjena Kineza je jednostavna i s razlogom, iako u Hrvatskoj ima 12 zaraženih, a u Kini njih preko 80.000. U omjerima, 1 čovjek u Hrvatskoj je i više nego nekoliko tisuća u Kini.

Šteta za nastalu situaciju, jer plan je bio uključiti najbolje igrače Pekinga, njih petoricu, u sastav PPD Zagreba u završnici prvenstva, barem na utakmicama s nešto slabijim momčadima, baš kao što su dvojica uključena u Ligu prvaka, a vratar Wang se pokazao i odličnim rješenjem za Vujovića.

S tim bi Kinezi dobili i mogućnost da se možda okite i nekim hrvatskim naslovom, što bi upotpunilo sliku o njihovoj prvog godini boravka u Hrvatskoj i što bi bila dobra kruna posla napravljenog u protekloj godini, koji se nije vidio koliko su možda željeli. No, koronavirus je, čini se, srušio takve želje i nade, jer zdravlje je apsolutni prioritet kompletne priče.

Linker
26. travanj 2024 17:11