Screenshot Twitter Barcelona
INTERVJU TJEDNA

NISU MU PREDVIĐALI VELIKU KARIJERU, A SAD IMA UGOVOR S BARCELONOM! 'Trener mi je rekao da Barci samo fali netko kao ja'

Prvo nogometaš, a potom sasvim poseban rukometaš kojem svojedobno nitko nije predviđao veliku karijeru jer je kao prenizak (182 cm) za vanjskog igrača, danas ima 4-godišnji ugovor s Barcelonom, najboljim rukometnim klubom svih vremena s 9 naslova prvaka Europe
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. lipanj 2019. 00:35

Barcelona ne kupuje puno, nije najbogatija, u puno toga ovisi o nogometu, ali ako odluči nešto napraviti, na tom putu nema prepreka. Sigurno se sjećate da se baš najveći rukometni transferi vrte oko velike Barce. Nikola Karabatić je došao za milijun eura iz Kiela, pa otišao za 2 milijuna prema PSG-u. Milijun je koštala odšteta za dolazak Arpada Šterbika iz Ciudad Reala, ali i Arona Palmarssona iz Veszprema. Barca ne štedi ako osjeti pravu stvar i u svim slučajevima osim Palmarssona zasad su bili nepogrešivi.

Sada su odlučili dovesti Luku Cindrića iz poljskog Kielca. I sama činjenica da su “prekršili” standardna financijska pravila, da je Cindrić u rangu Šterbika, Karabatića... sve govori.

Dolazi i Janc

Podsjetimo, Cindrić je lani napustio Vardar i potpisao trogodišnji ugovor s poljskim prvakom Kielceom. No, predsjednik poljskog kluba Nizozemac Bertus Servaas je uletio u dubioze i ugovorne obveze nije izvršavao, a kako je Cindrić bio samo dio priče, Servaas je jednostavno morao raspustiti jedan dio momčadi. Na sličnom tragu sada je i Blaž Janc, koji se svakim danom približava Barceloni, iako spominju i Kiel. Uglavnom, Servaas je ušao u razgovor s Barcelonom koja je pokazala interes za Cindrića. Nagađa se da je za dvije preostale godine ugovora, uz dug Cindriću, izvukao milijun eura i svi sretni. Nebuloze su bile priče o 4 milijuna odštete, jer kakav bi to ugovor morao biti. Ipak nije to nogomet. I svi su na kraju ipak zadovoljni - Cindrić jer je u Barci, Barca jer je dobila sjajnog igrača, a Kielce jer će se ipak spasiti i sačuvati momčad za kandidirati europskom vrhu.

Luka Cindrić parkirao se na Camp Nou, Blaugrana je dobila rukometnog Messija. Nosit će broj 25.

- Htio sam broj 10, znate zašto... ali već ga nosi Sorhaindo. Uzeo sam broj 25 koji sam nosio u Metalurgu, Vardaru i Kielcu. Nije bilo neke velike pompe ni konferencije, jer su svi uglavnom na godišnjim odmorima, pa je dogovor da to obavimo prije starta sezone.

Barca je bila želja

Zadovoljan?

- Naravno, san mi je bio nositi dres Barcelone. Znate da sam ja bio i nogometaš, da je Barcelona to što jest. Gledao sam sve njihove utakmice, a sada sam dio toga, jako sam sretan da ću igrati ovdje.

A ni grad nije loš...

- Naravno, prelijep, puno sunca, što mi je nedostajalo. Nisam još izabrao stan, nešto sam ja tražio, nešto su mi ponudili, pa ću odlučiti ovih dana kada sve detaljno pregledam. Uglavnom, mislim prije početka priprema još nekoliko puta otići tamo.

Tko je iz Barce bio na potpisivanju?

- Trener Xavi Pascual i direktor David Barrufet.

I što kaže trener, što će mu Cindrić u super sastavu koji već ima?

- Pa dobro, bio je vrlo konkretan, znam da sam u njegovim razmišljanjima dugo. Jednostavno, treba mu igrač koji je u stanju probijati prolazom obrane protivnika. Što to konkretno znači, vidjelo se protiv Vardara u polufinalu kada su imali sve, ali u nastavku nisu uspjeli probiti, ni proći kroz obranu Vardara. Jednostavno, nema takve igrače, a šutom se takve utakmice ne rješavaju uvijek. Realno, jako puno je tu kvalitetnih igrača, koji znaju puno, a ja bih trebao donijeti to nešto što im nedostaje u ovom trenutku.

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Iceland v Croatia - Olympiahalle, Munich, Germany - January 11, 2019  Croatia's Luka Cindric in action   REUTERS/Andreas Gerbert     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Andreas Gerbert / REUTERS

Sjetili se Pake Ćavara

A što kaže naš stari prijatelj Barrufet?

- Sjetio se sjajnih dana i uspomena iz vremena dok je ovdje bio Pako Ćavar i rekao da se nada da će se ponoviti.

I hoće li?

- Nadam se, zato sam tu, to je moj cilj.

Bili ste u Kielcu, bile su velike ambicije...

- Da i veliki problemi, dugovanja. Kada sam dolazio, nisam mislio da će ići priča u tom smjeru, no problemi su se nastavili. Bila je realnost da se nešto mora pokušati, jer iskreno rečeno bolje prodati dva igrača, pa spasiti klub, nego ga ugasiti. Mislim da se to i događa.

Nije bila sjajna sezona.

- Ali je bila dobra, bili smo na Final Fouru Lige prvaka, izbacili smo u četvrtfinalu PSG, što je sve iznenadilo, pa osvojili naslove u Poljskoj, što je bilo najvažnije. Mislim da smo igrali dobar rukomet usprkos činjenici da su nam ozljede puno toga diktirale.

Treba gledati naprijed

Da, zbog njih niste bili sretni?

- Ovako ću reći, općenito, moj odnos je bio super, a njihov ne bih komentirao. Lijepo smo se razišli i navijači su bili super, to je najvažnije. Ništa što nije bilo dobro neću pamtiti. Osobno, najviše problema sam imao s ozljedama, mislim da se u tom sustavu nisam našao i da bi po tom pitanju u Barceloni trebalo biti puno bolje i drugačije. Samo liječnički pregled u Barci dao mi je do znanja kako se na te stvari gleda i pazi. Osim toga, iskreno dugo smo trenirali, puno, ne s toliko intenziteta, a mislim da će se to sada s Xavijem promijeniti, jer vidim da želi igrati brzi rukomet, a mislim da ima i momčad za tako nešto. Meni taj način i Kielcu nije legao.

Naučio je u problemima i neke bitne stvari.

- Naučio sam da je život pun uspona i padova, da sve loše treba što prije ostaviti iza sebe i s pozitivnim razmišljanjem krenuti naprijed. Naučio sam da treba prihvatiti kritiku ma kakva god ona bila i da ego uvijek treba biti po strani, jer je momčad uvijek na prvom mjestu.

Patila je ove sezone zbog ozljeda i reprezentacija?

- Svjestan sam svega, žao mi je i vjerujem da će tim problemima sada doći kraj. Najteže mi je pao SP na kojem smo stvarno bili dobri, ali su nas pehovi srušili. Mislim da stvarno imamo sjajnu momčad, da su se neke stvari počele korigirati, da igrači koji nisu igrali dovoljno sada igraju, a ono što me najviše oduševilo je atmosfera u momčadi koju su pokazali u Švicarskoj i u Poreču na zadnje dvije utakmice kvalifikacija za Euro. To zajedništvo je snaga s kojom se svaki problem može lakše riješiti.

Naveo je primjer.

- Evo, Marko Mamić, igrao sam s njim u Kielceu. Jednostavno nije dobio napadačke minute, a čovjek s preko dva metra to mora, jer bi sve drugo bila velika šteta u toj priči. I drago mi je da je otišao u Leipzig, da će tamo igrati punu minutažu i siguran sam da će s načinom kojim pristupa poslu uspjeti, a da ćemo s tim i mi biti bolji. I Stepančić je u Szegedu...

A Duvnjak?

- A što treba reći, a da se na zna. Zna se koliko nam znači. Vratio se u punom svjetlu i s njim smo puno opasniji.

Duvnjak lider u Kielu, Karačić u Kielceu, Cindrić u Barceloni...

- Da, zanimljivo, to nešto govori o nama.

Martin Rose/Bongarts/Getty Images
Bongarts/Getty Images

Messi oprez

Prije Barcelone će trebati predahnuti?

- Bit će odmor doma u Hrvatskoj s ponekom posjetom Barceloni da sredim život tamo prije nego dođem. Od ponedjeljka već krećem s radom, Xavi mi je već dao program, želi da na start priprema dođem spreman, raspoložen i bez ikakvih problema. Jako mi se dopada ta profesionalnost koju sam doživio u protekla dva dana u Barceloni.

A i Messi je konačno dobio rukometnu konkurenciju na nogometnom terenu kada se sastanu na tradicionalnom okupljanju sve sekcije?

- Nadam se da ću imati prilike upoznati mnoge zvijezde i veselim se biti dio jednog takvog kluba kao što je Barcelona.

Bit će zanimljivo vidjeti tandem Cindrić - Dika Mem i saznati postoji li uopće obrana za to.

Cindrić šesti Hrvat u Barceloni

Pet Hrvata je prije Luke Cindrića igralo u Barceloni.

Svakako posebnu poziciju u toj priči zauzima Patrik Ćavar koji je dres Barcelone nosio u najslavnijim danima momčadi koju je vodio Valero Rivera. Pako je u Barceloni bio od 1997. do 2001. i osvojio 3 naslova prvaka, tri Kupa kralja i tri Lige prvaka.

Drugi na toj listi je Davor Dominiković koji je dres Barcelone nosio od 2004. do 2006. godine i osvojio Ligu prvaka, te jedan domaći naslov. Tako Pako i Davor ulaze u legendu kluba koji ima najaviše naslova prvaka Europe u povijesti - 9.

Godinu nakon Dominikovića stigao je Igor Vori koji je ostao do 2007. i osvojio Kup kralja i domaću ligu s Barcelonom.

Venio Losert je na golu Barcelone bio od 2006. do 2009. i osvojio s njom dva Kupa kralja.

Posljednji je dres Barcelone nosio Marko Kopljar u sezoni 20015/16. i osvojio sve domaće naslove. (drp)

Linker
26. travanj 2024 11:48