Foto: Ante Cizmic / CROPIX
TKO JE IDUĆI NA REDU?

IDUĆI PROTIVNIK KAUBOJA SANJA O BORBI ZA MEDALJU Motor momčadi i najjače oružje im je Duvnjakov suigrač izu Kiela, ali velika prijetnja su i krila

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 16. siječanj 2020. 09:48

Crna Gora, Bjelorusija i Srbija su “aorist”, na redu je domaćin Austrija, po mnogima ključna utakmica drugog kruga EP-a i hrvatski “starter” u Beču gdje redom nakon toga idu Njemačka, Češka i kao šlag na torti Španjolska. Vrlo je bitna “stavka” cijele priče to što je Hrvatska prenijela dva boda (kao i Španjolska i Austrija) i Lino si može dopustiti mali luksuz i gubitak neke od utakmica, a da opet izbori prolaz u polufinale.

“Najvažnija je prva utakmica”, to je Linin moto na svakom velikom natjecanju, najvažnija je bila Crna Gora, a sad je najvažnija Austrija s kojom naši imaju pozitivan skor, no ovo je neka sasvim druga priča.

Domaćin će biti nošen navijanjem domaće publike, ali na isto mogu računati i naši. Posve je jasno da će Wiener Stadthalle u četvrtak sav bili u crveno-bijelom-(crvenom).

Naš sljedeći suparnik imao je puni učinak u prvom krugu, savladali su Češku, Ukrajinu i Makedoniju u odlučujućoj utakmici. Imaju tri gola u plusu u novoformiranoj tablici (Hrvatska je najbolja s osam) i vrlo optimistično ulaze u borbu za polufinale. Novinar Kuriera otišao je najdalje i bio vrlo decidiran u zaključku zadnje utakmice u prvom krugu: “Träumen ist jetzt nicht verboten” - “Sada nije zabranjeno sanjati”.

Dakako, Austrijanci sanjaju prolazak u polufinale, što bi im bio prvi takav veliki uspjeh. Skijašku je zemlju zahvatila rukometna euforija i Austrijanci zaista misle da mogu ostvariti čudo. Izbornik Aleš Pajovič, proslavljeni slovenski internacionalac igrao je u Grazu i otud poveznica s austrijskim rukometom koji je također u usponu. Izborničku je funkciju lani preuzeo od Islanđanina Patrekura Johanessona koji mu je ostavio solidnu momčad.

U dosadašnjem dijelu natjecanja iskristaliziralo se stanje koje pokazuje da je Austrijancima najjače oružje Duvnjakov suigrač iz Kiela Mykola Bilyk, srednji vanjski koji je prvi strijelac EP-a sa 28 golova iz tri utakmice.

Pouzdani vratar Thomas Eichenberger prvi je izbor, a osim Bilyka najveća prijetnja dolazi iz vanjske linije u kojoj je lijevo Hutecek, a desno izvrsni Gummersbachov igrač Janko Božović. Na toj strani je i krilo Robert Weber koji rijetko promašuje (18/21).

Linker
26. travanj 2024 05:01