Sander Sagosen
 ROBERT MICHAEL dpa Picture-Alliance/AFP
ATOMSKI POLUFINALE

OSTALI SU BEZ DVA OD TRI NAJBOLJA IGRAČA, ALI RUŠE SVE PRED SOBOM Može li Hrvatska zaustaviti tim koju predvodi najbolji rukometaš na svijetu!

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. siječanj 2020. 12:36

Jedina top reprezentacija posljednjih godina koja se plasirala u završnicu Eura iz drugog dijela ždrijeba i to onog težeg je Norveška. I to baš Norveška od koje su to svi možda i najmanje očekivali s obzirom na problema s kojima se uoči Eura suočio Christian Berge. Ostao je bez dvojice od tri ključna igrača, pivota Bjartea Myrhola i ljevaka Kenta Tønnesena. No, prvi od trojke Sander Sagosen je ostao i povukao Norvešku u završnicu.

Pucaju od snage

Iskoristili su na startu domaći teren u Trondheimu, nastavili su dobro igrati u Malmöu i s lakoćom došli do završnice. Razlog? Imaju sustav koji je stvaran godinama, poštuju ga bez obzira na imena koja sustav naravno čine boljim ili lošijim. Ali sustav je u natjecanju kakvo postoji na Euru pola uspjeha i Berge sa svojim suradnicima Borge Lundom i Željkom Tomcem to dobro zna.

Sve se tu zna, sve je predvidivo, zanimljivo je pogledati brojke i zaključiti da sve guraju s 11 od 16 igrača, što je zasad plus, a možda do kraja i ne bude. No, postoje dva igrača koja su na ovom prvenstvu napravila ogroman iskorak i koja predstavljaju pravi norveški bedem. To su pivoti Petter Øverby i Magnus Gullerud. Obojica su iz malih njemačkih klubova Erlangena i Mindena. Pucaju od snage, nose obranu, zabijaju u napadu kada je teško, čak i odlučujuće golove. Dosad su bili samo epizodisti u tom sastavu u kojem je na toj poziciji dominirao Myrhol, no njihova snaga i iskustvo dugogodišnjeg prisustva u timu sada sjajno dolazi do izražaja.

Norway's players celebrate after a goal during the Men's European Handball Championship, main round match between Norway and Sweden in Malmoe, Sweden on January 19, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
JONATHAN NACKSTRAND AFP

Obrana je naravno 6-0 s posebnim pravilima, iza nje stoji Torbjørn Bergerud koji ne brani u Flensburgu, ali ovdje brani briljantno. Dva pomoćnika ima, jedan mladi - Kristian Saeveras i jedan iskusni Espen Christensen.

Imaju dva aviona za kontre Magnusa Jøndala lijevo i Kristiana Bjørnsena desno. Ovaj drugi sjajno skače i s pozicije, prvi puca penale, a osobina obojice je da rijetko promašuju.

Mi im uzeli broncu

Sve ipak počinje od vanjske linije u kojoj je apsolutni broj 1 sastava Sander Sagosen. Ponajbolji svjetski igrač u ovom trenutku, iz PSG-a, koji prelazi u Kiel, može što hoće, ima sve ovlasti i stvara 90 posto njihove igre.

Lijevo nema klasičnog šutera nakon odlaska Espena Hansena, ali tu je brzi Gøran Johannessen, koji igra u Flensburgu i koji je jako opasan, ali nekad za protivnika, a nekad i za svoju momčad. Na desnoj strani ozlijeđen je Tønnesen, ozlijedio se na Euru i Rød iz Flensburga koje pokušavaju resetirati, ali ne ide, ostao je Tangen, fenomenalan šuter, ali isto tempirana bomba, no imaju tu i Haralda Reinkinda, brdo od čovjeka, koji igra sjajnu sezonu u Kielu, koji igra u dva pravca, koji igra dobro, ali nije baš pretjerano brz što malo koči cijeli sustav, zbog čega je do ozljede Røda bio u drugom planu. Nisu savršeni, ali imaju sustav koji jest.

Norveška u Stockholmu igra doma. Dvostruko su svjetsko srebro s posljednja dva SP-a, ali na Euru još nikad nisu osvojili medalju. Najveći doseg je bilo 4. mjesto u Poljskoj gdje smo im broncu uzeli baš mi. Sada misle da je vrijeme za prvo zlato, tim prije jer se nakon Eura Christian Berge oprašta od klupe na kojoj je bio šest godina i uveo Norvešku u svjetski vrh.

HAMBURG, GERMANY - JANUARY 25: Christian Berge, Head Coach of Norway reacts during the 26th IHF Men's World Championship semifinal between Germany and Norway at Barclaycard Arena on January 25, 2019 in Hamburg, Germany. (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)
Martin Rose Bongarts/Getty Images
Norveški izbornik Christian Berge

Linker
26. travanj 2024 12:58