Zeljko Hajdinjak / CROPIX
POVRATAK MEĐU ELITU

RUKOMETNA LEGENDA U MJESEC I POL DANA S KLUBOM SLOŽILA PREKRASNU SPORTSKU PRIČU 'Sve se pokrenulo, ozbiljno ušlo u projekt, puno uložilo...'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 10. rujan 2018. 18:32

Nakon tri godine Podravka Vegeta se vratila među elitu. U punoj dvorani i sjajnom ozračju hrvatski klub je u Koprivnici s 22:21 svladao Craiovu, inače aktualne osvajačice EHF kupa, te na taj način izborio nastup u Ligi prvaka.

Zlatko Saračević uspio je u mjesec i pol dana složiti pravu priču i Podravka je uspjela! U pravoj sportskoj drami dva velika, jaka suparnika jezičac na vagi ipak je prevagnuo u korist Podravke...

- Čestitke curama! Pobijedili smo u utakmici u kojoj smo izgubili nekih osam totalno glupih lopti, i za to je trebalo imati samo glavu. Nismo ni prvo poluvrijeme bili loši, samo smo nekoliko zicera promašili, i te neke proklete lopte koje smo gubili. Ne znam je li to bilo u grču, u prevelikoj želji, ali još jednom čestitke svima. Hvala publici koja je pomogla, i vidimo se u Ligi prvakinja. Najlošiji dio naše igre bio je igrač više. Radit ćemo, popravit ćemo, pa idemo dalje - rekao je Saračević.

Kako ste u mjesec i pol dana uspjeli složiti ekipu za Ligu prvakinja?

- Prva stvar, sve se pokrenulo. I firma je ozbiljno ušla u projekt, svi su uložili puno, zato bi mi bilo stvarno bilo krivo da nismo ovo napravili. I iznad toga svega, izabrali su dobru ekipu. Cure su u nedjelju igrale na nekih 60-70%, možda su drugo poluvrijeme malo prešle 70%, ali možemo mi i puno bolje, ovo je bio grč. Sad imamo vremena i bit ćemo još bolji.

Domaći teren bio je prevaga...

- Je, ovo je pravi domaći teren, iako se po sucima to nije vidjelo, pogotovo u prvom poluvremenu. No, publika je ta koja diže, igračice su to osjetile i odigrale utakmicu na maksimumu koliko sad mogu - zaključio je Podravkin trener.

Na početku krenulo je dobro, ali su kola potom krenula nizbrdo. Previše zicera promašivale su domaće, previše laganih golova zabijale su gošće i vidjelo se da tako neće ići. Sve su dodatno začinili crnogorski suci svojim kriterijem, koji je iznervirao i Saračevića.

Suze sreće

Ipak, uspjele su se Koprivničanke vratiti u igru u završnici prvog dijela, pomogla je obrana 5-1 s Milosavljević, napokon su i krila dobila pokoju loptu, i na odmor se otišlo sa -1, i te kako prihvatljivih s obzirom na viđeno.

No, Ihnjeva i Jožekova ostale su dosta toga dužne, morale su smanjiti broj pogrešaka i popraviti učinkovitost u napadu. I krenulo je dobro u nastavku, razbranila se Risović, zabijala je Čigirinova, ustali su Podravci. Prvi gol zabile su Rumunjke, ali u 37. minuti na semaforu je 15:15, prešla je Podravka i u vodstvo. Igralo se gol za gol u trileru, koji je mogao otići na bilo koju stranu. Definitivno nije to bilo za ljude slabih živaca, svaka lopta mogla je biti presudna. Rezultat se nije mijenjao od 51. minute kad je Džono zabila za 21:21, puno toga se dogodilo u međuvremenu, da bi Risović minutu i pol prije kraja obranila udarac Trifunović i ponudila svojoj ekipi priliku za pobjedu.

Koprivnica, 090918.
U dvorani gimnazije Fran Galovic igraju se kvalifikacije za rukometnu Ligu prvakinja izmedju RK Podravka Vegete i CSM Craiova.
Na fotografiji: slavlje igracica Podravke.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Uoči posljednjeg napada Saračević je pozvao minutu odmora, a na lijevo krilo ubacio mladu Korinu Karlovčan. Suci su digli ruke, trebalo je pucati, očekivalo se da će to učiniti Ihnjeva, ali je ona ipak proslijedila loptu do Korine, koja ju je hladnokrvno zakucala pod gredu za erupciju oduševljenja. U posljednjih 15 sekundi Rumunjke nisu uspjele izboriti barem produžetke, obranila se Podravka i vratila europsku rukometnu elitu u Koprivnicu.

- Neopisivo! Treba ovo prvo prespavati i onda ujutro shvatiti što je bilo. Plačem od sreće - rekla je Korina.

E, da, rukomet se vratio kući, nakon tri godine opet će Podravka Vegeta igrati skupinu Lige prvakinja. Bit će to skupina C, s aktualnim europskim prvakinjama Györom iz Mađarske, njemačkim Thüringerom i slovenskim Krim Mercatorom. Prva utakmica je 7. listopada na gostovanju kod Thüringera. Craiova će svoj put nastaviti u EHF kupu, u kojem će pokušati obraniti naslov.

Na kraju velika fešta uz Zaprešić Boyse, izašle su na teren i mlade rukometašice koprivničkoga kluba, a junakinje su slavlje nastavile do duboko u noć, i te kako su to zaslužile!

- Izgledalo je teško, ali na kraju je ispalo slatko. Malo golova, znali smo da one igraju tako, ali sreća se okrenula na našu stranu. Korina je zabila taj gol, obranile smo se i sad kreće ono najljepše, nakon tri godine vraćamo se u Ligu prvakinja. Atmosfera je bila odlična, htjela bih da ljudi dođu i na svaku sljedeću utakmicu da nas podrže. Mislim da možemo proći i skupinu, zašto ne - rekla je Ana Debelić, koja je vodila veliku bitku i u obrani i u napadu.

Prave bitke tek slijede, bit će još ovakvih utakmica. Sjajna stvar za Podravku, Koprivnicu, ali i cijeli naš ženski rukomet!

Linker
21. travanj 2024 21:08