Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
NAJBOLJE S OVIH PROSTORA

STARTALA JE NOVA SEZONA REGIONALNOG RUKOMETNOG SPEKTAKLA Svi se namjerili na svemogućeg mađarskog giganta, naš prvak računa na Final Four

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. rujan 2016. 22:20

Utakmicama Vardara i Meškova te Celja i Veszprema prošlog tjedna startala je šesta sezona SEHA Gazprom lige. Danas nakon pet sezona može se reći s puno argumenata da je to liga uz bok najboljih u Njemačkoj i Francuskoj. Nešto je drukčija, možda joj nedostaje neki red koji spomenute lige imaju kada je riječ o kalendaru, no, neke stvari je nemoguće složiti s obzirom na sudionike i činjenicu da se kalendari Lige prvaka i SEHA lige dosta poklapaju.

To neće utjecati na kvalitetu rukometa koji je već u prve dvije utakmice pokazao ekstra klasu, potvrdivši ono što je jasno već posljednje dvije sezone da kvalitetom ne zaostaje za završnicom Lige prvaka u Kölnu. S obzirom na nešto skromnija ulaganja, organizacijski se to tek penje i iz godine u godinu je na višoj razini. Uostalom, službena podrška EHF-a ligi sve govori, kao i želja Gazproma da uz ligu bude još barem četiri godine.


Europska elita

SEHA je kvalitetom obogatila europski rukomet. Može se pohvaliti svačim, što na startu nije mogla i to je stvaralo realne sumnje da neće uspjeti. No, pravi sponzor je riješio sve. Recimo, već dvije sezone ima finalista Lige prvaka (Veszprem), tri kluba u četvrtfinalu Lige prvaka (Zagreb, Veszprem, Vardar), ove sezone ima sedam klubova u grupnoj fazi Lige prvaka (uz spomenute Meškov, Celje, Metalurg i Tatran) što je apsolutni rekord, pojačan činjenicom da će čak pet od tih klubova igrati u elitnim skupinama A i B. To se još nikad nije dogodilo.
I Zagreb je u tom društvu narastao. Konstanta je i ove godine će se pokušati priključiti Veszpremu i Vardaru koji u pet sezona imaju po dva naslova prvaka.

Varazdin, 030416.
Dvorana Arena. 
Rukometna utakmica za trece mjesto SEHA lige izmedju PPD Zagreb i Meshkov.
Na fotografiji: slavlje Zagreba.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX

Liga je ove godine osvježena. Četiri su nova kluba. Izviđač iz Ljubuškog kao predstavnik BiH umjesto Borca, Metalurg iz Skoplja kao broj 2 u Makedoniji umjesto Strumice te dva slovenska kluba prvi put u ligi - Celje i Gorenje, umjesto srpskih koji kvalitetom i organizacijom nisu popratili kriterije lige posljednjih godine. Ostali su starosjedioci - Vardar, Zagreb, Nexe i Tatran igrat će svoje šeste sezone, Meškov petu, a Veszprem treću. Zanimljivost je da će Veszprem, za razliku od ostalih, igrati i domaću ligu te da ima prijavljeno čak 35 igrača za natjecanje, što zvuči nevjerojatno. Bila je ideja da oni izađu jer su u Mađarskoj dobili financijsku podršku Lutrije, no, odluka je bila ostanak, što govori samo da SEHA liga ima iznimnu vrijednost zbog koje je Veszprem danas i euro-favorit godine.

U ligi nisu svi isto jaki. Veszprem odskače, no Final Four je pokazao da nema nemogućeg i zato će plasman na FF biti vrlo važna stvar do koje neće biti lako doći. Sudeći po kvaliteti na papiru uz Veszprem na to najprije mogu računati Zagreb, Meškov i Vardar, no rekli bismo da će i Celje tu imati svoju rolu.


Uz bok najjačim ligama

Drugi dio čini četvorka Gorenje, Metalurg, Tatran i Nexe i prognoziramo da će baš oni biti krojači tablice ove sezone. Nemaju možda kvalitetu za utrku sa spomenutom petorkom, ali će svima biti jako opasni.

Za Izviđač će to biti veliko iskušenje, u kojem će narasti, a otkinu li bodove bilo kome to će biti veliko priznanje ovoj mladoj momčadi koju s uspjehom vodi Zdenko Grbavac.
Ligu će ove sezone presjeći SP u Francuskoj.

Varazdin, 030416.
Dvorana Arena. 
Rukometna utakmica za prvo mjesto SEHA lige izmedju Veszprem i Vardar. 
Na fotografiji: slavlje igraca Veszprema, Mirko Alilovic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX

Na njemu će igrati Hrvatska, Makedonija, Bjelorusija, Mađarska i Slovenija i to je samo još jedna potvrda kvalitete u koju su ove sezone došle marke svjetskih rukometnih arena Vori, Čupić, Canellas, Janc, Zarabec, Žvižej... I to nešto znači u sudaru s bogatijima u Njemačkoj i Francuskoj.

Linker
24. travanj 2024 09:38