Srđan Vrančić / CROPIX
PLINARI NA ROGLI

SA SEDMORICOM NOVIH IGRAČA PPD ZAGREB KREĆE NA PUT U NEPOZNATO 'SEHA liga će biti najjača do sada, ali naš cilj je doći do Final Foura'

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 13. kolovoz 2019. 11:26

Slovenski trener Branko Tamše odrađuje svoje prve pripreme s rukometašima Zagreba. Prošle sezone došao je nakon odlaska Line Červara, radio s onime što je imao i polako se pripremao za ono u što samostalno kreće od nule ove sezone.

Nakon prvog dijela priprema u Kutiji šibica momčad je poveo u stalnu ljetnu bazu na Rogli, ali je uveo novitet pa Zagrebaši više neće kao prije odrađivati turnire po Njemačkoj i Francuskoj, već će sve potrebno odrađivati u Sloveniji.

Da Tamše kreće od nule vidi se i po kadru PPD Zagreba. Otišlo je devet, a stiglo je sedam novih igrača. Treba vremena da se sve to uigra, da se igrači međusobno pohvataju i nađu na istoj valnoj duljini, a zasad sve u skoro tri tjedna priprema ide u najboljem redu na otprilike 1500 metara nadmorske visine.

Dobre promjene

- Dobre promjene smo napravili u momčadi. Otišlo je devet igrača koji su bili vrlo važni za Zagreb i za njegovu igru, a došlo je i puno novih. Neke znam od prije, a neki su i za mene novi. Prvih 20 dana je namijenjeno fizičkoj spremi i taktici. Imamo puno posla i dobro radimo. U svim segmentima je puno posla i nije dečkima bilo lako u Zagrebu, a bome ni sada na Rogli - priznao je 41-godišnji trener Zagreba koji je Plinare na pripremama pritisnuo svim silama.

- Treninzi su dugi, prvo s loptom dva sata pa onda trčanje ili teretana sat i pol. To je tri do tri i pol sata dva puta dnevno i nije nimalo lako. Moram pohvaliti dečke jer su došli spremni na pripreme, ali imaju još rezervi i nema ozljeda koje dolaze zbog nespremnosti.

Trenutno Tamše na raspolaganju ima 22 igrača od čega su čak četiri golmana, ali oni koji su u kadru, dobit će svoju priliku tijekom duge i iscrpljujuće sezone.

Filipova eksplozija

- Svi u sastavu će nam biti potrebni i koristit ćemo ih kroz sve lige. Očekuje nas puno stvari, ali imamo još nešto vremena iako moram priznati da uz toliko rada na Rogli i u Zagrebu dani brzo prolaze. Iza ugla je već prva službena utakmica u SEHA ligi u Šapcu kod Metaloplastike.

Za tu i ostale utakmice u regionalnoj SEHA ligi i Ligi prvaka Zagrebaši će od starta morati biti maksimalno spremni zbog čega su već odigrali četiri provjere, a sljedeća je na rasporedu danas protiv Trima iz Trebnja.

- Prva je bila u Dobovi, zatim protiv Ribnice i Škofje Loke na Rogli, a prije dva dana smo odigrali jednu pravu europsku utakmicu protiv Motora iz Zaporožja koju smo također dobili. Što se tiče rezultata sve je bilo super, ali igra još nije na vrhunskoj razini što je i normalno u ovom trenutku. Najbitnije je da igrači žele, da napreduju iz treninga u trening i da rade maksimalno. Želio bih da tu razinu borbe i elana zadržimo i prenesemo na teren u natjecateljskim utakmicama. Moramo se što više povezati u svim segmentima kako bi kvalitetno izgledali i ako će sve biti kao što sam rekao, onda će i rezultat doći - priznao je Tamše koji je zbog obaveza sa srebrnom juniorskom reprezentacijom malo duže čekao Filipa Vistoropa i Josipa Vekića.

Zagreb, 230319.
Rukometna utakmica osmine finala VELUX EHF Lige prvaka u Areni Zagreb izmedju PPD Zagreb i HC Vardar.
Na fotografiji: Branko Tamse.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Srednji vanjski je posebno oduševio na SP-u u Španjolskoj iako u Zagrebu u svojoj prvoj sezoni nije puno igrao.

- Zna se zašto i kako je prošle sezone malo igrao u Zagrebu. Filip je u svojoj glavi tamo negdje u trećem mjesecu prelomio da više nije u Mostaru, podredio se svemu i radio je kako treba. Eksplodirao je na SP-u i već je izbornik Dominiković kazao kako mu se otvorilo mjesto zbog nekih ozljeda i otkaza. Preko noći je postao prva violina te reprezentacije i sa svojim radom od trećeg mjeseca nadalje je to zaslužio - ističe Tamše i naglašava još jednu stvar.

- On ima nešto dobro u sebi što je prenio na pripreme kluba i vidi se da je u formi. Sad je na nama da tu formu zadržimo što duže možemo. Sigurno je da će imati minuta u našem klubu ove sezone.

Uz Vlaha, Gadžu i zasad ozlijeđenog Mrakovčića teško će se biti izboriti za minutažu, dok njegov kolega Vekić na desnom vanjskom ima otvoren put u prvu postavu. Ako to upijanjem trenerovih ideja zasluži.

Nova Vekićeva uloga

- Vekić je više-manje igrao samo obranu u Zagrebu i reprezentaciji, a sad se navikava na jednu novu ulogu što nije nimalo lako. Nemamo puno ljevaka i on će dobiti puno minuta u napadu što je za njega novo. Idemo sa svime ispočetka kao kod učenja abecede jer treba puno rada, ali ono što je najbitnije Josip to želi i nadam se da će iz dana u dan dolaziti na višu razinu. U mjesec dana ne možemo očekivati čuda, ali bitno je da upija i da razumije kako i što želimo od njega - iskreno će i hrabro Tamše.

Vekiću je na desnom vanjskom pridružio Gašpera Hrastnika, a uz njega je još šest prinova. Pivoti Kristian Bećiri, Marin Šipić i Darko Stojnić, vratar Matej Ašanin, lijevi vanjski Aleksandar Špende i već spomenuti Gadža na srednjem vanjskom.

Na pravom smo putu

- Dobro se uklapaju i u tom uklapanju ima još puno rezervi, jer ako bi nakon 20 dana sve bilo super, onda bismo mi bili mađioničari. Nije da se hvalimo, ali dobar rad koji dečki pokazuju s nama nije upitan. Svatko ima svoju ulogu i polako znaju zašto su u momčadi. Time sam zadovoljan, ali rezultat će sve pokazati jer on je jedino pravo mjerilo. Na pravom putu smo kako je i zamišljeno. To je najbitnije - govori trener koji će uslijed manje utakmica u SEHA ligi imati više vremena za uigravanje, što je svakako dobra vijest sa svom silinom prinova.

- Imamo više vremena za pripremu, regeneraciju i to je normalnije nego što je bilo. SEHA liga će biti malo drukčija sa šest momčadi u grupi i bit će najjača do sada jer je puno momčadi koje u Europi kotiraju jako visoko. Na kraju krajeva, tu su Vardar i Veszprem kao aktualni prvak i viceprvak Lige prvaka, a povrh toga imamo još i nokaut fazu nakon grupe. Bit će teško doći do Final Foura, ali to je jedan od naših ciljeva.

Mrakovčić izvan terena najmanje mjesec dana

Iako su svi došli odlično spremni na pripreme i uslijed toga ozljeda nije bilo, to ne znači da je zdravstveni karton savršen.

- Na rukometnom treningu se ozlijedio Luka Mrakovčić. To je veliki peh za nas jer je morao operirati ruku. Iskreno se nadam da će se što brže vratiti jer je ispred nas teška i duga sezona - otkrio je Tamše i kazao koliko se izbivanje s terena očekuje.

- Po prvim liječničkim prognozama neće ga biti mjesec dan, ali nikad se tu ne zna kada je u pitanju operacija. Ja bih bio sretan da je to samo mjesec dana, da se on vrati i da smo ponovno kompletni.

Linker
26. travanj 2024 07:32