CROPIX
IHF SUPER GLOBE

TRAŽI SE SVJETSKI KLUPSKI PRVAK U RUKOMETU Cindrić, Duvnjak i Čupić traže jedini veliki klupski naslov koji im nedostaje u blistavim karijerama

Naš rekorder na Super Globeu je sa tri naslova Jakov Gojun. Prvi je osvojio s Atleticom 2012, a dva kasnija sa Füchse Berlinom 2015. i 2016. godine.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 12:20

Dammam u Saudijskoj Arabiji domaćin je po prvi puta tradicionalnog IHF klupskog prvenstava svijeta imenom Super Globe. Nakon deset domaćinstava u Dohi, ovo inače 13. izdanje Super Globea na kojem je dosad najuspješnija Barcelona sa 4 naslova. Usput zadnje dvije sezone Barca je ponijela trofej, a sva četiri osvojila je u posljednjih pet godina kada joj je dominaciju prekinuo četvrostruki uzastopni finalist Füchse Berlin. Sa po dva naslova slijede ju Ciudad Real i Füchse Berlin.

Europa od 12 dosadašnjih trofeja ima 11, a jedan je osvojio katarski Al Sadd. Europa ima tri aduta Vardar (prvak Europe) koji u Dammam dolazi bez Stoilova, Kalaraša i Toleda, Barcelonu (branitelj naslova) i Kiel (pobjednik EHF kupa) koji je jedini već startao sa ligom i u najboljoj je formi. I kako stvari stoje još jedan naslov će stići u Europu. Pitanje je samo u dvoboju Barcelone i pobjednika susreta Vardar - Kiel.

‘Novi’ kontinent

Želja IHF-a da od Super Globea napravi natjecanje izjednačenih sa svih kontinenata ipak još nije zaživjela, jer razlika europske kvalitete u odnosu na ostatak svijeta je ogromna.

No, IHF ne odustaje, što pokazuje i činjenica da na Super Globe prvi puta dolazi i prvak Sjeverne Amerike, sastav New Yorka. Oni su u američkoj završnici bili bolji od LA-a i Quebeca. Amerikanci su se posljednje dvije sezone počeli uključivati u IHF natjecanja, igrali su ove sezone i SP juniora u Španjolskoj, što daje nadu da će se rukomet možda ipak proširiti na kontinent koji dosad jedino nije uspio dotaknuti. A koliko bi to bilo vrijedno, ne treba posebno naglašavati. Treba reći da NY ima dvije zvijede, najveća je dobro znani Carlos Prieto, Španjolac iz slavnih daan Ciudad Rela koji danas ima 39 godina, i Benjamin Briffe, Francuz koji je prvo ime Njujorčana.

Rekorder je Gojun

Trude se i ostali, Azijati čak i manje kupuju, a više rade. Tako katarski Al Duhail predvodi Rafael Capote, junak SP-a 2015, za brazilski Taubate igraju dobro nam znani vratar Maik Santos i odlični pivot Vinicius Texeira, a za egipatski Zamalek ljevak Ahmed Elahmar i nova zvijeda afričke scene lijevio vanjski Yehia Elderaa.

Startaju prvo najslabiji protiv onih koji su dobili pozivnice, a nakon toga od četvrfinala se igra na ispadanje.

PRVI KRUG (utorak): (1) Sydney (Australija) - Kiel (Europa, pozivnica), (2) Al Mudhar (Saudijska Arabija, pozivnica) - New York (S. Amerika).
DRUGI KRUG (srijeda, četvrtfinale): (1) Al Wehda (Saudijska Arabija, domaćin) - Taubate (Brazil, J. Amerika), (2) Zamalek (Egipat, Afrika) - pobjednik 1, (3) Barcelona - Al Duhaill (Katar, Azija), (4) Vardar - pobjednik 2.
POLUFINALE (četvrtak): pobjednici 2-4, 1-3.
FINALE (subota): pobjednici polufinala.

Naši aduti na Super Globeu su Duvnjak (Kiel), Čupić (Vardar), Cindrić (Barcelona). Nijedan od spomenute trojke još nema taj naslov. Kiel je bio prvak, ali je Duvnjak 2011. bio u HSV-u, dok je Cindrić tek stigao u Barcelonu. Naš rekorder na Super Globeu je sa tri naslova Jakov Gojun. Prvi je osvojio s Atleticom 2012, a dva kasnija sa Füchse Berlinom 2015. i 2016. godine.

Linker
26. travanj 2024 18:09