ALL
PREPOROD HRVATSKE ODBOJKE

USKORO IMAMO RAZGOVORE O REGINALNOJ LIGI, A U IDUĆE TRI GODINE PLANIRAMO SE USELITI U NACIONALNI CENTAR Predsjednik odbojkaškog saveza najavio planove

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 07. veljača 2019. 16:00

U travnju će se navršiti točno dvije godine od dramatične skupštine Hrvatskog odbojkaškog saveza u Hotelu I, na kojoj se dio tadašnjeg Izvršnog odbora “odmetnuo i ustao” protiv tadašnjeg predsjednika Zdeslava Barača iznijevši pred skupštinare podatke od kojih se svima zavrtjelo u glavi. Podatke o dugovima, o minusu od 3,3 milijuna! Srećom u nesreći, kuna, a ne Hrvatima milijih eura. Svejedno, ogroman je to novac.

Za predsjednika je izabran jedan od dotadašnjih dopredsjednika, Ante Baković, koji je u ne tako dalekoj povijesti bio i predsjednik HOS-a, i počeo je sa svojim starim-novim timom, kako bi rekao zagrebački gradonačelnik, “delati”. Očito dobro jer - dug je nestao.

Ušli smo u pozitivu

- Za nešto više od godinu dana sanirali smo dugove i ušli u pozitivu - govori Ante Baković danas, u uredu HOS-a, u koji svakodnevno dolazi, iako je volonter, jer njegova privatna firma dobro posluje pa se može više posvetiti odbojci.

Okrenuli su novu stranicu u HOS-u, ne žele više biti “savez-slučaj”, ne žele da se o njima u javnosti zna samo kada su u pitanju afere. Samo pozitiva, tako bi se nekako mogla prevesti njihova nova poslovna deviza. Iako se tu još pomalo traže pa ne uspijevaju do kraja kapitalizirati sve ono dobro što su u posljednje vrijeme učinili. I ne mislimo tu samo na rješavanje dugova, već i na sportske uspjehe. Reprezentativci su, primjerice, u 2018. godini osvojili prvo mjesto u srebrnoj Europskoj ligi, a reprezentativke nakon 25 godina zlato na Mediteranskim igrama i samim time bile u konkurenciji za najbolju ekipu Hrvatske za prošlu godinu.

- Točno, odbojkaši su se plasirali ove godine u zlatnu Europsku ligu a odbojkašice na Europsko prvenstvo...

A mi smo se u medijima više bavili time kako se na EP nisu plasirali odbojkaši.

Stiže još sponzora

- Nažalost...

Dobro, iako je javnost uvijek sklonija kritici nego pohvalama, moramo potvrditi da su u HOS-u doista zapuhali neki novi vjetrovi.

- Na medijskom planu sklopljeni su ugovori s HT-om i Arenasportom o trogodišnjem TV prijenosu i produkciji utakmica reprezentacije i ligaškog dijela natjecanja te medijsko pokroviteljstvo sa Hanza mediom. Sklopljen je sponzorski ugovor s HEP-om a u fazi pregovora su još dva velika potencijalna sponzora.

Zvuči dobro, no primjetni su pomaci i u ligaškom dijelu natjecanja, prešli ste konačno iz “kamenog” doba u digitalno.

Registar igrača

- Svaki je prvoligaški klub, muški i ženski, njih točno 32, dobio dva laptopa i kameru, plus program, naravno, kako bismo mogli imati elektronski zapisnik i jedinstvenu statistiku, što nas je koštalo oko 300.000 kuna. Znamo da su gotovo svi klubovi u lošoj financijskoj situaciji i ove godine stoga se želimo posvetiti njima. Također želimo podići na viši nivo odbojku na pijesku, ali i sve više rastuću odbojku na snijegu. Nadalje, već je u izradi centralni registar igrača, a pozabavit ćemo se i sudačkom i trenerskom problematikom. Jako nam je važna edukacija trenera pa smo se prijavili kao organizatori za trenerski seminar Nivoa 1 FIVB-a.

Djeluje kao vrlo opsežan i ambiciozan plan za ovu godinu.

- Svjesni smo toga, ali isto tako i puni elana. Vraćam se na klubove, oni su naša baza pa pregovaramo s jednim poslovnim subjektom koji bi bio sponzor za mlađe dobne kategorije, pa planiramo nabaviti i podijelili u prvom redu lopte za sve klubove kako bismo im olakšali rad. Znamo da u mnogim sredinama odbojka ovisi doslovno o entuzijazmu jednog čovjeka i ako im ne pomognemo, ostat ćemo bez mnogih sredina, što nam se već događalo. Jer nećemo ništa učiniti ako budemo imali savršeno ustrojen Savez i krater među klubovima.

Govorimo o klubovima, no ni oni nisu u istom položaju, mislimo na muške i ženske.

- Točno, jer mi kod žena imamo masovnost, ali su nam problem muški i to smo uzeli kao prioritet.

Mi smo u Sportskim novostima prije nekoliko mjeseci krenuli s inicijativom za formiranje jedne jake klupske regionalne odbojkaške lige, po uzoru na košarku, vaterpolo i rukomet, što je u prvi mah izazvalo određenu skepsu u odbojkaškim krugovima, jer Hrvatska i Slovenija po ustroju CEV-a spadaju u srednjoeuropsku skupinu zvanu MEVZA i imaju svoje natjecanje u toj regiji, dok su Srbija i BiH u Balkanskoj skupini. No, nakon početnog pesimizma čini nam se da se i na tom planu mijenjaju mišljenja i da je naša ideja pala na plodno tlo.

Bez dugih putovanja

- Točno je da smo po ustroju CEV-a strogo određeni s kojom skupinom zemalja možemo organizirati određena natjecanja. No, sadašnji sustav u MEVZA kupu nikako nas ne zadovoljava i čini mi se da osim troškova ne donosi ništa dobro klubovima. Zato smo apsolutno suglasni da se mora napraviti jedna ozbiljna liga gdje će se znati u koje europsko natjecanje kasnije ide prvak. Mislimo da je došlo vrijeme da takva liga ima klubove iz MEVZA-e, ali i iz Balkanske asocijacije, i to ne bi bilo ni u kakvoj suprotnosti. Dakle, uz nas, Slovence, Austrijance i Mađare, uključiti i klubove iz Srbije i BiH. To bi bila liga bez avioprijevoza, gdje putovanja ne bi bila duža od otprilike pet sati autobusom, što je podnošljivo u svakom smislu, naročito financijskom.

Očito je po vašem odgovoru da je ideja zaživjela. Sreća je i da predsjednik CEV-a, Aleksandar Boričić, veliko odbojkaško ime, iz Srbije i jako dobro zna kakva je situacija s odbojkom na ovim našim prostorima.

- On je prijatelj našeg saveza, ali i odbojke u cjelini. Razgovarao sam nedavno s njim u Meksiku na skupštini FIVB-a i rekao je da nije zadovoljan stanjem u MEVZA-i. Ali prijedlog rješenja očekuje od nas, koji smo tu involvirani. Vrlo skoro će biti sastanak u MEVZA-i pa sam predložio da uz klubove na njemu budu i predstavnici Saveza jer klubovi bez njih ionako ne mogu donijeti nikakvu odluku. Nema tu igre skrivača, već treba otvoreno o tome razgovarati i vidjeti tko je zainteresiran. Moje je mišljenje da bi ta liga imala vrlo velik medijski odjek, a svakako bi bila zanimljiva i sponzorima čije firme djeluju na tom području. Uostalom, budimo iskreni do kraja, odbojka nije skup sport i ta liga ne bi koštala više od cijene jednog prosječnog nogometaša.

Jedan od vaših, da tako kažemo, inauguracijskih planova bila je i gradnja nacionalnog odbojkaškog centra. Hoćete li i vi, kao neki drugi, puno jači i bogatiji savezi, samo sijati kamene temeljce po Hrvatskoj ili...?

Iz europskih fondova

- Naš je plan da projekt bude završen do kraja 2021. godine - kaže Baković i iz hrpe papira na stolu izvlači nacrte i rasprostire ih po stolu:

- U dvorani bi bila tri terena za odbojku, šest svlačionica, sobe za masažu, za liječnike i doping kontrole, skladište, ali i dvorana za odbojku invalida i dva natkrivena terena za odbojku na pijesku. U tom bi sklopu bio i hotel sa 52 sobe, kafić i restoran, ali i prostorije Saveza, dok bi vani bio prostor za odbojku na pijesku, do najviše četiri terena.

Djeluje nestvarno. A tko će to platiti?

- Razmatramo mogućnost financiranja sredstvima Europske unije, a dio bi bio od vlastitih sredstava i sponzora. Zato želimo ove godine pripremiti svu papirologiju i onda se prijaviti na natječaje za europske fondove - kaže Ante Baković, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza koji je kao čelni čovjek naše odbojke doživio veliko priznanje na 36. FIVB svjetskom kongresu u Cancunu u studenome prošle godine, kada je HOS dobio Priznanje za 25 godina uspješne prezentacije odbojke i uspješnog rada Saveza.

Linker
26. travanj 2024 03:14