Damir Škaro
 Željko Puhovski / CROPIX
UHIĆEN NA GRANICI

ZBOG PRIJAVE ZA SILOVANJE UHIĆEN PROSLAVLJENI HRVATSKI BOKSAČ I OSVAJAČ OLIMPIJSKE BRONCE DAMIR ŠKARO 'Ja se tog čovjeka bojim, za sebe i za djecu'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. rujan 2019. 17:27

Proslavljeni hrvatski boksač i osvajač brončane olimpijske medalje na Igrama u Los Angelesu 1988. godine doktor Damir Škaro uhićen je u srijedu ujutro na granici između Bosne i Hercegovine te Hrvatske zbog prijave za silovanje zaposlenice Autokluba Siget čiji je Škaro predsjednik.

Anonimna zaposlenica je prijavu podnijela 12. kolovoza, a dr. Škaro se od podnošenja prijave nalazio u BiH čiju putovnicu posjeduje. S obzirom da mu policija dva tjedna nije uspjela ući u trag na poznatim adresama u Zagrebu, poručili su mu putem Autokluba Siget da se javi.

U srijedu ujutro prešao je granicu te je odmah uhićen. Priču je prvi objavio Dnevnik.hr, a žrtvinu priču pratilo je Provjereno, tjedna emisija NoveTV čiji je sastavni dio i spomenuti web portal Dnevnik.hr. Prilog u kojemu žrtva dijeli vlastito svjedočanstvo biti će emitiran danas u sklopu emisije, a Dnevnik.hr već je objavio nekolicinu potresnih izjava.

- Ja se tog čovjeka bojim, za sebe i za svoju djecu, da meni ili njima nešto ne napravi - kazala je žrtva kojoj je dr. Škaro, kada je saznao za prijavu, slao prijeteće poruke, a zatim i nudio 80.000 eura u zamjenu za njenu šutnju.

Dr. Škaro je rođen u Zagrebu, a osim po svojoj poduzetničkoj i političkoj karijeri, poznat je i po sportskim uspjesima kojih je bilo zaista mnogo. Boksom se počeo baviti u srednjoj školi 1976., a četiri godine nakon već je postao prvak bivše države u srednjoj kategoriji.

Taj mu je uspjeh omogućio nastup na Olimpijskim igrama u Moskvi gdje nije imao sreće sa ždrijebom i poražen je u prvom meču protiv domaćeg boksača Viktora Savčenka koji je osvojio zlato. U godinama koje su slijedile Škaro je još napredovao i zaslužio nastup na OI u Los Angelesu gdje je stigao do četvrtfinala u kojem je opet poražen od domaćeg boksača, ovaj put Virgila Hilla.

Unatoč porazu na korak do borbe za medalje, Škarina karijera išla je samo uzlaznom putanjom, a u godinama koje su slijedile osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu (1986.) u američkom Renou i zlatno odličje na Mediteranskim igrama u Siriji (1987.).

Kruna karijere za Škaru bile su Olimpijske igre u Seoulu 1988. godine gdje je osvojio bronačnu medalju. U borbi za spomenuto odličje napukla su mu rebra i povrijeđena mu je arkada, a liječnici su mu zbog niza zdravstvenih problema zabranili daljnje natjecanje.

Škaro je u sportu bio uspješan i van boksačkog ringa pa je tako od 1990. do 1996. godine bio predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza u čijem je osnivanju sudjelovao. Lobirao je za priznavanje saveza u Europsku boksačku federaciju EABA-u te Svjetsku boksačku federaciju AIBA-u.

Smatra se jednim od osnivača Hrvatskog olimpijskog odbora, a bio je i član Vijeća HOO-a od 1991. do 1998. godine. Na početku stoljeća uključio se u rad Hrvatskog kluba olimpijaca čiji je i danas član, a obnaša funkciju glavnog tajnika.

Istaknuo se i tijekom Domovinskog rata, a svoj obol u borbi za neovisnost dao je štrajkom glađu i prosvjedom ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku. U SAD-u se zatekao kao vođa hrvatske karate reprezentacije, a njegovu prosvjedu pridružilo se oko 5.000 hrvatskih iseljenika uz proslavljene NBA košarkaše Dražena Petrovića i Stojka Vrankovića.

Uz sve spomenuto, negdašnji saborski zastupnik HDZ-a je nakon sportske karijere osim zavidne poduzetničke karijere ostvario i obrazovnu karijeru. Na Ekonomskom fakultetu je diplomirao 1994. godine, a ekonomske znanosti je doktorirao 15 godina kasnije uz doktorsku dizertaciju pod nazivom "Menadžment olimpijskih igara" gdje je obradio ekonomske aspekte organiziranja i financiranja najvećeg sportskog događaja na svijetu.

Linker
26. travanj 2024 01:11