HOCHFILZEN, AUSTRIA - DECEMBER 09: Jakov Fak of Slovenia takes 2nd place during the IBU Biathlon World Cup Men's and Women's Pursuit on December 9, 2017 in Hochfilzen, Austria. (Photo by Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images)
Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

FAK DONIO ODLUKU

BIVŠI HRVATSKI OLIMPIJAC ODUSTAO OD NOŠENJA SLOVENSKE ZASTAVE NA OTVARANJU ZOI ZBOG NEGATIVNIH KOMENTARA Stigla je osuda Olimpijskog odbora

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 26.01.2018. u 15:00

 • Bivši hrvatski olimpijac Jakov Fak koji je na zimskim Olimpijskim igarama u Vancuveru za Hrvatsku osvojio brončanu medalju u biatlonu u Pjongčjangu po drugi put na olimpijaskoj smotri nastupa u dresu Slovenije, ali je odustao od mogućnosti da bude izabran za nositelja slovnske zastave na mimohodu prilikom otvaranja igara, potvrdio je u petak slovenski olimpijski odbor.

  Onoga tko će tom prilikom nositi slovensku "tribarvnicu" trebali su interaktivno, preko Facebooka,  izabrati slušatelji i gledatelji slovenskog radija i televizije. Slovenski olimpijski odbor je  uz  Faka predložio još i trkačicu na skijama Vesnu Fabijan i hokejaša  Mitju Robara. No, onda su se , prema navodima medija, pojavili i neki negativni komentari i neprimjerene ocjene kako bi bilo čudno da slovensku zastavu nosi Hrvat, pa je Fak dobrovoljno odustao od mogućnosti da bude prvi u povorci.

  Negativne komentare osudilo je vodstvo olimpijskog odbora Slovenije.

  "Vodstvo Olimpijskog komiteta Slovenije s velikom zabrinutošću i ogorčenjem prati reakcije sportske javnosti i nekih naših medija glede kandidature Jakova Faka. On je sportaš od glave do pete i čovjek velikog moralnog integriteta. Naglašavamo da nikad u sportu nismo dopustili da bi dolazilo do prebrojavanja i odvajanja jer je sport nešto što povezuje. Tu ćemo ideju i dalje zastupati, pružati Faku svu potporu, a uvjereni smo da u tom  imamo potporu cijele dobronamjerne sportske javnosti", naveo je u izjavi slovenski olimpijski komitet, dodavši da će nositelj zastave biti poznat u ponedjeljak.

  Inače, Jakov Fak  je nosio  hrvatsku zastavu na otvaranju XXI. ZOI u Vancouveru, a prije njega čast da u svečanom mimohodu nosi hrvatsku zastavu čak tri puta pripala je najboljoj hrvatskoj sportašici svih vremena Janici Kostelić koja je hrvatsku trobojnicu nosila na ZOI u Naganu 1998. , ZOI u  Salt Lake Cityu 2002. te na  ZOI  u Torinu 2006. godine.

  Tagovi
  Iz drugih medija